Unik integrationsutbildning i Gävle
24/3, 2011 kl. 11:20Tisdagen den 22 mars gästades Gävle av integrationsminister Eric Ullenhag som ville veta mer om Arbetsmarknadsutbildning med SFI enligt Gävleborgsmodellen.
- Tidigare kan det ha tagit flera år innan man ens fått en praktikplats, säger Lars Bengtsson på Marknadspunkten i Gävle. Med den här modellen som bygger på 40 timmars- veckor så är det 25 timmars yrkesutbildning i kombination med 15 timmars SFI per vecka. Dessutom är språkinlärningen inriktad på yrkesutövningen. Vi bedriver två utbildningar i det här projektet, Det är en Handelsutbildning samt en för Hushållsnära tjänster.
- Resultaten är fantastiska, eleverna lär sig språket fort och är mycket entusiastiska. Betänk att många är analfabeter och har aldrig övat språkträning i någon form. Här får vi både "Ta på" och "Rita orden". Det gäller att träna genom att prata, härma och ta det sakta. Ordet "Repetera" är nog det de lär sig fortast, säger Gunilla Bengtsson, utbildningsansvarig på Marknadspunkten.
Trivseln verkar stor och stämningen är hög när Eric Ullenhag tillsammans med Landshövding Barbro Holmberg hälsar på i utbildningslokalerna. Elever från ett flertal länder berättar och de kommer till Gävle från hela länet och uppskattar utbildningen mycket. Visst hade någon missat en uppkörning för busskort dagen innan men optimismen och framtidstron överlag är tveklöst hög. Flera elever berättade om sina positiva erfarenheter och representanter från olika praktikplatser intygade att samarbetet innebär många fördelar.
Sten-Inge Nilsson från Arbetsförmedlingen berättade om att ungefär 200 deltagare genomgår för tillfället utbildningar i länet och förhoppningen är naturligtvis att kunna utöka verksamheten att även omfatta fler yrkesinriktningar, anpassade utifrån marknadens behov.
Eric Ullenhag konstaterade att språket onekligen är nyckeln till Arbetsmarknaden. Barbro Holmberg höll med om detta och betonade att det stora värdet ligger ju i kombinationen av att lära sig språket samtidigt som man praktiserar och får känna på arbetsmarknaden.
- Genom den här modellen kan vi alltså erbjuda en utbildning på 40 eller 60 veckor där eleverna erhållit både goda språkkunskaper, utvecklat sina yrkeskunskaper genom både teori och praktik ute på arbetsplatser, berättar Lars Bengtsson. Tidigare var det inte ovanligt att bara SFI-studier kunde pågå i flera år utan några egentliga mål och utan kontakt med arbetsmarknaden i någon form.
Pär Bergroth, rektor för SFI från Hudiksvall klargjorde att man på detta sätt uppnådde mätbara resultat som markant skiljer sig från den gängse och traditionella SFI-utbildningen. Han begärde också förenklade rutiner från staten vad det gäller finansiering av den här typen av verksamhet då kommunerna idag får en hel del pappersarbete gentemot Länsstyrelsen för att finansiera samarbetet över kommungränserna.
Med facit i hand framstår ju således Gävleborgsmodellen som både enkel och genial. Frågan är väl bara varför det har tagit så lång tid och så många har fått gå så länge innan man kan skapa effektiva lösningar för samhället genom samarbete mellan det offentliga, privata aktörer liksom arbetsmarknaden generellt.
Marknadspunkten Utbildning AB bedriver förutom det här unika projektet även gymnasiala utbildningar, generella arbetsmarknadsutbildningar samt företagsanpassade utbildningar inom vitt skilda ämnesområden.
För mer information om utbildningen se:
http://www.lst.se/_gavleborg/amnen/Integration/YSG
För mer information om Marknadspunkten se:
http://www.marknadspunkten.se
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »