Tummen upp för det engelska köket
29/1, 2008 kl. 21:54Vad är det för fel på Pork pies, friterad fisk och överkokta grönsaker?
England har länge fått utstå förtal och fördomar från resten av världen. Alltid samma visa – fy, vilken mat, fy, vilket väder och fy, såna reserverade människor – fast pubarna är charmiga! Jag vet inte om det finns något land som frambringar så många felaktiga fördomar som just England. Det är med avsikt jag skriver England och inte Storbritannien, eftersom såväl svenskar som resten av världens folk älskar Skottland, Wales och allt som är keltiskt.
Jag har i synnerhet svårt för svenskar som sågar det engelska köket, eftersom vi inte precis kan slå oss för bröstet över vår egen husmanskost – bruna bönor och fläsk är förvisso inte någon kulinarisk delikatess. Nej, det engelska köket förtjänar mycket mer positiv uppmärksamhet och jag vill härmed ge tummen upp för flottig Fish and Chips, där halva fiskportionen ska utgöras av det krispiga frityrsmetsskalet, för engelsk korv, som bör njutas med massor av potatismos och den bruna skysås som kallas gravy och för de engelska pajerna - när Tomas Brolin, som gärna öser ur sig otrevligheter om det engelska köket, blivit i rundaste laget för Premier League, sjöng fotbollspubliken ”You fat bastard, you’ve eaten all the pies”.
Nu har det engelska kökets rykte, tack vare Jamie Oliver och tusentals andra TV-kockar, fått ett litet uppsving och engelsmännen börjar sträcka på sig när trångsynta turister fnissar förfärat år deras stekta frukostar (som f.ö. faktiskt inte är standardfrukost hos familjen Genomsnitt, som hellre äter Cornflakes).
Här ger jag dig, genom receptet nedan, möjligheten att revidera dina och dina vänners fördomar om den engelska maten. Receptet är för en traditionell engelsk Sunday Roast och du väljer själv om du vill bjuda på nöt-, fläsk eller lammstek. Nötsteken serveras med senap, fläsksteken med äppelmos och lammsteken med mintsås (hittar du ingen i affären kan du röra ihop en egen av färsk mynta och rödvinsvinäger). Det hela avnjuts med öl eller rött vin.
Traditional Sunday Roast
4 personer
Ingredienser:
1 stor nötstek, skinkstek eller lammstek
Grovmalen salt och peppar
Olja
Massor av potatis
Morötter
Brysselkål
Ärtor
Till Yorkshire-puddingen:
1 dl mjöl
Salt och peppar
1 ägg
1 dl mjölk
1/dl vatten
Till gravyn:
Sky från steken
Vatten
Köttbuljongtärning
Brun Maizena-redning
Börja två-tre timmar innan beräknad måltid. Sätt ugnen på 200. Knyt först ihop steken till en tajt rulle och rulla den i ett bad med massor av grovmalen salt och peppar. Gnugga gärna in lite örter (t.ex. timjan, rosmarin, mynta). Bryn hela steken runtom i smör tills den fått fin färg. Tryck in en köttermometer och lägg den sedan i en form som du täcker med aluminiumfolie och stoppar in på ett galler i ugnen – steken är klar vid 70, vilket tar 1 – 1 ½ timme.
Skala potatisen och skär den i golfbollsstora bitar.
När det återstår en timme kan du ställa in en långpanna med ett generöst oljehav längst ner i ugnen. Öka på värmen till 250. Låt oljan hettas upp under 5 – 10 minuter, ta sedan ut långpannan och ös i potatisen. Ställ in i ugnen igen.
Vispa ihop smeten till Yorkshirepuddingen.
Skala och skiva morötter och skala brysselkål.
Håll koll på steken och ta ut den när den nått 70.
Rör runt i potatisarna så att de blir gyllenbruna och krispiga runt om.
När det återstår 25 minuter kan du pensla insidan av puddingformarna med olja (det går också bra med en sådan där muffinsplåt – receptet räcker till 9 puddingar) och ställa in i ugnen. Låt oljan bli riktigt het, ta ut plåten och häll i smeten i formarna.
Koka grönsakerna (i samma kastrull för att spara disk) – tillsätt ärtor på slutet.
Koka ihop gravyn av köttsky, vatten och köttbuljongtärning. Salta, peppra och red till en inte alltför trögflytande sås med brun Maizena-redning.
Servera.
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »