Surdegsbagarna som brinner för sin affärsidé
31/8, 2010 kl. 23:01Drömmen om att starta eget förblir en dröm för många, andra kastar loss och förverkligar den! På Épi Bageri & Café på N Kungsgatan11 jobbar Kristina Schön och Henrik Nilsson hårt för att deras lokala tillverkning av surdegsbröd skall bli en samlingspunkt för Gävleborna. Henrik har rätt ”bakgrund” eftersom han jobbat som bagare medan Kristina jobbat som arbetsterapeut.
Idén om eget bageri med café mognade efter några år och i höstas började de på allvar planera för starten. De kontaktade NyföretagarCentrum i Bromma och sedan startade jakten på lämplig lokal. Uppsala hade första ”tjing” men det var i Gävle de via Blocket hittade drömlokalerna i det fd chocolateriet. De åkte upp på chans i oktober förra året och föll pladask.
- Lokalerna var perfekta för oss, vackert med högt i tak, bra läge och den det fanns ju redan livsmedelslokaler så det var i princip bara att flytta in bageriutrustningen, säger Henrik.
- Det enda vi behövde ändra på var butiks- och cafélokalen, fortsätter Kristina.
De förra ägarna är också i bageribranschen men de var väldigt positiva till våra idéer. Även fastighetsägaren Norrporten var med på noterna. En månad senare gick flyttlasset till lägenheten på Ö Islandsgatan och ombyggnaden kunde starta. Kontakterna med NyföretagarCentrum flyttades över till Gävle med Lars-Gunnar Rahm som rådgivare.
- Vi fick bra rådgivning och tips om vilka vi skulle kontakta för olika praktiska frågor, berättar Henrik. Vi fick också bra hjälp med affärsplan och budget, vilket underlättar kontakterna med bankerna.
Kristina och Henrik tycker också att de fick bra hjälp av Carita Fransson på Arbetsförmedlingen när de sökte Starta-eget-bidrag.
Kontakterna med Gävle kommuns handläggare på Bygg & Miljö har också fungerat smidigt. Besiktningen av lokalerna gav bara mindre anmärkningar som var enkla att åtgärda.
på Trettondagsafton i år var det äntligen dags att öppna Épi Bageri & Caféoch det har varit en strid ström av kunder. Försäljningen är till och med bättre än budgeterat!
Grunden för allt matbröd är surdegen som ger ett fantastiskt bröd med lite segt innanmäte och en krispig skorpa. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Det går också utmärkt att frysa. Henrik gör allt själv, från hantering av surdagen och blandning av degen till bakningen. När bakningen är slut för dagen är det dags att göra i ordning surdeg till nästa dag. En liten del av dagens surdeg blandas ut med mjöl och vatten och nästa morgon är den klar att använda. Det gäller att hålla PH-värdet på rätt nivå. Det hänger på rumstemperaturen och luftfuktigheten hur degblandningen skall ske.
- Det mesta av smaken sitter i skorpan, säger Henrik. Brödet bör inte förvaras i plastpåse de första dagarna, det är bättre med en linneduk.
Henrik bakar också andra bröd, bullar, croissanter mm. I caféet serveras kaffe eller annan dryck med bullar eller smörgås. På lunchen serveras soppa med smörgås av surdegsbröd.
Krisitina och Henrik tycker att Gävle känns som en riktig stad med raka gator, mycket grönska och naturligtvis Stadsträdgården och Boulogern!
- Det är fantastiskt fin väg att gå till jobbet längs Gavleån, tycker både Kristina och Henrik.
Men först gäller det att etablera företaget och låta det utvecklas i lagom takt. Förhoppningen är att snart kunna anställa någon eftersom det blir många och långa arbetstimmar. De har bland annat ordnat några kurser i surdegsbakning eftersom kunder frågat efter det.
- Vi vill fortsätta att jobba småskaligt, det är vår affärsidé, säger Henrik. Vi levererar också bröd till Diléns Saluhall i Valbo.
Vilka är deras råd till den som funderar på att starta eget?
- Man måste ha en bra och hållbar affärsidé som man brinner för, men det gäller också att se till att det är roligt på jobbet!
Mer info: http://www.facebook.com/pages/Epi-bageri-cafe/109035292473759?v=wall
Fotnot: épi betyder ax på franska
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »