Spara på energin – installera värmepump
6/3, 2019 kl. 18:13Vi blir mer och mer inriktade på att tänka på energisparande. När det gäller boendet finns mycket att göra för att det egna huset ska bli så energieffektivt som möjligt. Det kan handla om att man behöver tilläggsisolera, byta av värmesystem, ny ventilation osv. En av de enklaste förändringarna man kan göra är att installera en luftvärmepump, som dessutom har en relativt låg investeringskostnad med kort återbetalningstid. Panasonic anses av många som en av de bästa värmepumparna och deras representant i Gävleborg är Kyl & Klimatservice, som också är servicepartner till Panasonic.
Företaget har idag tre anställda som monterar och servar samt en administratör på halvtid. En av montörerna är Kristoffer Nilsson, som började i företaget 2014.
– Ambitionen är att se till att våra kunder blir nöjda med våra arbeten, för det är bästa sättet att kunna utvidga företaget, sa Hasse Nilsson.
De flesta jobben är idag installation v olika typer av värmepumpar. Så, vad ska man tänka på när man ska välja värmepump?
– En luftvärmepump kostar bara 18 till 25.000 kronor och sparar minst 5 till 7.000 kWh per år, så återbetalningstiden bara 3-4 år, sa Hasse Nilsson. Det är en smidig lösning oavsett om det befintliga värmesystemet är direktverkande el eller vattenburet.
Även om man har vattenburet värmesystem så är det lönsamt att installera en luftvärmepump!
– En luft-vatten-värmepump kan ersätta eller komplettera uppvärmning av både huset och varmvattnet, sa Hasse Nilsson. En sådan värmepump kostar 100 till 120.000 kronor att installera.
Om man inte har vattenburet behöver ett sådant system installeras och det kan kosta 50-100.000 kronor extra.
Bergvärme är ett tredje alternativ och då borrar men ner ett rör till berggrunden, där man hämtar värmeenergin.
– Att installera en bergvärmepump kostar 100 till 140.000 kronor att installera och så tillkommer borrningen som kostar 50-75.000 kronor beroende på djupet till berggrunden, sa Hasse Nilsson. Bergvärmepumpen har bättre effekt när det blir riktigt kallt eftersom det alltid är plusgrader där värmeenergin hämtas.
Hur fungerar det med värmepump om man har ett fritidshus? – Värmepumpen ger möjlighet att hålla högre temperatur i huset på vintern och dessutom kan man styra temperaturen med sin mobil eller dator så att man har normal rumstemperatur i huset när man kommer dit, sa Hasse Nilsson. Det förutsätter att man har tillgång till Internet och då räcker det med ett mobilt modem.
Det kan också tilläggas att många fritidshus inte mår så bra om man har grundvärme 5-7 plusgrader.
– Eftersom väggar och bjälklag ofta är utförda med ångspärr på insidan så är det risk för bakvänd fuktvandring, sa Hasse Nilsson. Sådana hus mår bäst av att man håller en innetemperatur på cirka + 17 grader om man använder huset på vintern.
Har man en värmepump kostar det inte så mycket mer att höja temperaturen från ”förrådstemperatur” + 5 grader och totalt blir det ändå en lägre energiförbrukning.
Notera att alla prisuppgifter gäller inklusive ROT-avdrag.
Idag är det också viktigt att man anlitar företag med rätt behörighet.
- Vi på Kyl & Klimatservice utför alla slags jobb med värme och ventilation och vi har den kunskap och behörighet som krävs för kunna göra ett kvalitetsjobb med hållbarhet, avslutade Hasse Nilsson. Vi har också ett showroom på Utmarksvägen men ring och kolla om vi är där eller boka en tid med oss.
Så det är inte så mycket att fundera på, boka ett kostnadsfritt hembesök med Kyl & Klimatservice för att få en offert.
Text och foto: Torbjörn Edlund
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via Yodo News.