Siste man stänger dörren?
21/5, 2008 kl. 23:59Befolkningsutvecklingen i Gästrikland och Gävleborg har under många år varit negativ. Det är en oroande utveckling som måste brytas och här har kommunerna i länet ett stort ansvar. Inte genom att ropa efter statliga satsningar eller investeringar utan genom att ta tag i situationen själv.
En av de mest intressanta iakttagelserna under arbetet med denna bok var att de mest framgångsrika kommunerna också i hög grad är innovatörer. De experimenterar med nya lösningar, och är snabba att anamma nya idéer som visa sig fungera på annat håll. Poängen med det är inte bara att bättre lösningar kommer på plats. Själva förhållningssättet får många kommuninvånare att bli mer kreativa.
För att underlätta spridning av fungerade innovationer har Svenskt Näringsliv dragit igång hemsidan http://www.svensktnaringsliv.se/reformbanken där nya lösningar på länders eller kommuners politiska utmaningar samlas. Alla är välkomna att bidra. Alla innovationer som publiceras måste dock ha prövats någonstans, och måste där ha fungerat.
Där kan man till exempel läsa om flera europeiska städer som dragit ner på trafikskyltningen, och paradoxalt lyckats kraftigt minska antal trafikolyckor. Intressant för många kommuner kan också den e-demokrati vara som Estlands regering framgångsrikt infört sedan åtta år. På nätsidan ”Idag bestämmer jag” kan Estlands medborgare logga in för att delta i regeringsarbetet. Alla kan uttrycka sin åsikt, kommentera eller komma med nya förslag
Via Internet kan esterna alltså följa regeringens kabinettsmöten. Agendan är offentlig och underlagsmaterialet finns där för alla att läsa. Inom loppet av trettio sekunder kan alla se vilka beslut som fattats. Varje minister är också uppkopplad under regeringsmötena och har direkt tillgång till allt material. Det har förenklat hanteringen väsentligt, och samma arbete klaras nu av på mycket kortare möten än tidigare.
I reformbanken kan man också läsa om de kommuner som kommit längst med att informera sina invånare och företagare om kvaliteten i välfärdstjänsterna, valmöjligheterna och kommande upphandlingar. Det blir till gagn för både företagare och medborgare i allmänhet.
Den företagargala som nyligen genomfördes visar på en enorm tillväxtkraft hos näringslivet i Gävleborg. I Svenskt Näringsliv lokala företagsklimat undersökningar kan vi se att hela 29 % av företagen i länet planerar att rekrytera nya medarbetare inom de närmaste 12 månaderna så förutsättningarna finns nu för länet att bryta en historisk negativ utveckling men det krävs nu att politikerna möter upp tillväxtkraften från näringslivet. Vilken kommun i Gästrikland hamnar först på Svenskt Näringsliv nya Reformbank?
Stefan Fölster & Lars Beckman
Svenskt Näringsliv
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »