Brytning av silver i gruva och silversmidet fanns redan i antiken och omnämns redan i Bibelns första mosebok. I Sverige finns bland annat den numera nedlagda Sala silvergruva sedan 500 år.
Matsilver är det som metallen förknippas mest med vad gäller hushåll. Bestick har gjorts redan av grekerna varav kniven anses vara äldst. På 1600-talet introducerades bestick i silver till svensken som då åt med händerna. Bonde som regent. På 1700-talet i Sverige var skeden personlig och bars omkring i etui.
Ordet supa kommer av sättet att dricka brännvin, speciellt av kvinnorna på den tiden, med just en sked. (jfr sörpla).
Ibland kunde matskeden i bondens hem, det fanns bara en, följa med sophinken ut till grisarna. Den blev hädanefter kallad grissked med märken efter deras tänder.
På 1850-talet började tillverkning av så kallat Nysilver. NS. Alpacka är en annan benämning på bestick som tillverkades av koppar, zink och nickel. Visst bestick kunde genom elektrolyt bestrykas med silver. Detta gjorde att fler hem kunde använda sig av bestick vid måltiderna.
Ett sätt att kontrollera äktheten i bestick och smycken är stämplar. Det förekommer ett antal och de vanligaste för äkta silver är en kattfot följt av ett (s). Det kan också stå siffrorna 830, 835 eller 925 och står för tusendels rent silver(delar /1000). Det är bara smycken som har den högre halten då den skulle bli för mjuk att använda som bestick.
Beträffande Nysilver kan stämplingen ibland vara medvetet otydlig för att ”höja värdet” . Alpacka, N.S, Nysilver eller Alp är vanliga stämplar.
Ibland kan syraprov vara nödvändigt då stämplar saknas. stämplar på silver infördes redan 1485 i Sverige. Silversmidet är ännu idag en profession som förvaltar kunskapen om metallen och dess stämpelkultur.