Sänkning av krav på aktiekapital
22/2, 2009 kl. 23:59Stockholms Handelskammare skriver i sitt remissvar till delbetänkandet om "Aktiekapital i privata bolag" att en sänkning av lägsta tillåtna aktiekapital kan vara rimligt.
- Jag instämmer helt med Stockholms Handelskammares remissvar. Allra helst i dessa tider när vi behöver få igång denna typ av företag, berättar Anders Franck, vd för Melllansvenska Handelskammaren.
Ett aktiebolag bör ha ett visst aktiekapital eftersom det utgör ett skydd för dem som gör affärer med bolaget. Samtidigt finns många av de aktiebolag som bildas idag inom tjänstesektorn där kravet på ett stort aktiekapital inte är lika viktigt. Där finns en risk att dagens nivå på 100 000 kronor i aktiekapital hindrar nya bolag från att bildas. En sänkning av lägsta tillåtna aktiekapital från 100 000 kronor till 50 000 kronor är därför en rimlig avvägning. Detta skriver Stockholms Handelskammare i sitt remissvar till delbetänkandet om "Aktiekapital i privata bolag" (SOU 2008:49). Handelskammaren avstyrker dock utredningens alternativ om att aktiekapitalen kan sättas till en krona samt också förslaget att aktiekapitalet ska kunna betalas in successivt.
- Aktiekapitalet är ju till för att skydda gäldenären, alltså den som ger bolaget kredit. Något som är mycket relevant när det gäller tillverkande företag som köper in något som de sedan förädlar.När det gäller tjänsteföretag är risken mycket mindre och i bland obefintlig eftersom man betalar först när tjänsten är utförd. 100 000 kr är mycket pengar för en privatperson som vill starta eget medan 50 000 kr är mer rimligt. Så svarar Anders Franck, vd för Mellansvenska Handelskammaren, Gävleborg och Dalarnas län.
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »