Säkra ditt hem
22/9, 2007 kl. 23:59Att komma hem till lägenheten, radhuset eller villan och upptäcka att någon brutit sig in i ens hem är en chock för de flesta. Hur kan detta hända oss, här i det lugna området med grannarna så nära? Svaret är enkelt; de flesta av våra hem är alldeles för dåligt skyddade mot inbrott. Så här skyddar du dig och ditt hem.
- Att man ska ha ett bra lås på ytterdörren tycker de flesta människor är en självklarhet, säger Anders Holmgren på Låstjänst Alarm i Gävle, men den första dörren man ska se över är altandörren. På många hur ligger altandörren på baksidan, lagom insynsskyddat från grannarna och därför också ett bra ställe för tjuven att operera ostört på. De allra flesta altandörrarna idag, även nytillverkade, är alldeles för svagt uppbyggda och det stora flertalet inbrott sker genom en sådan dörr. När tjuven bryter upp dörren mot karmen ger de tre små piggarna, som är den vanligaste låsningen, vika eller också knäcks träet. Om man har gamla dörrar som det är dags att byta ut brukar jag rekommendera att man sätter in en vanlig ytterdörr men med mycket glas, den är betydligt säkrare. Om man istället vill säkra upp sin befintliga altandörr ska man dels montera ett längsgående brytskydd som gör det betydligt svårare för tjuven att bryta sig in, särskilt med små verktyg. Man ska också se till att altandörren har ett handtag som kan låsas med nyckel så att man försvårar för tjuven att lätt ta sig ut med stöldgodset. I samma syfte ska övriga utvägar spärras som exempelvis ytterdörren med ett tillhållarlås som låses med nyckel och fönster som utrustas med fönsterlås. Många tror att det inte är någon idé att ha lås eftersom det ändå bara är för tjuven att krossa rutan för att ta sig in. Men de flesta tjuvar vill inte riskera att bli skadade av glaskross och därmed lämna spår efter sig. Dessutom väcker ljudet av glas som krossas uppmärksamhet och det vill de inte heller ha.
Förutom att försvåra tjuvens in- och utgång i huset finns olika inbrottslarm som har en avskräckande effekt. Utifrån antagandet att det är när tillfället dyker upp som tjuven slår till kan man dra slutsatsen att ett larmat hus är mindre lockande än ett icke larmat.
- Hur larmet ska utformas är till stor del beroende av hur huset ser ut och hur stora värden man har i huset, säger Stefan Lundin på El-Teknik i Gävle. Om man har stora värden i sin bostad kan försäkringsbolagen ställa krav på att en viss typ av larm ska installeras men i normalfallet är ett trådlöst, radiobundet larm en bra lösning. Till sitt larm ska man se till att ha ett åtgärdspaket kopplat, ett larm som bara piper på plats har ingen effekt på tjuven. Om någon bryter sig in ska exempelvis SOS eller väktare få larmet direkt. Allt fler hushåll blir medvetna om fördelarna med ett larm och på senare år har också fler attraktiva lösningar tagits fram just för konsumenterna. Nu kan man till exempel ha vad som kallas hemmatillkoppling så att husets skal är larmat men man kan ändå vistas i huset vilket är bra nattetid. Det finns också lösningar så att man har brandvarnare eller fuktvarnare kopplad till larmet, liksom att man kan koppla till och från olika delar via telefon.
Då du reser bort är grannsamverkan det bästa för att inte tjuven direkt ska kunna se att huset är tomt. Be grannen ställa sin bil på din uppfart, klippa din gräsmatta och hänga tvätt på din torkvinda. Självklart gör du detsamma för honom när han är borta. Hundra procent säker kan man aldrig vara på att klara sig mot inbrott men visst kan man förbättra oddsen genom att försvåra för dem som inte kan skilja på mitt och ditt.
Text: Kristina Hellerstedt Sundin
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »