Så fungerar det med semesterlönen
6/5, 2015 kl. 17:29Snart är det sommar och många har börjat planera semester. Men hur ser reglerna ut och vad ska du tänka på när du ska räkna ut semesterlön för dina anställda? Petra Carlbaum från PwC reder ut begreppen.
Under mars och april är det bråd. Alla som arbetar har enligt semesterlagen rätt till semester i form av ledighet, lön och ersättning. Om du har vikarier, tim- eller projektanställda har också de samma rättigheter. Semester tjänar dina anställda vanligtvis in mellan 1 april till 31 mars året innan de kan ta ut semester. Hur mycket de får i ersättning och ledighet under sommaren 2015 beror alltså på hur mycket de jobbade mellan 1 april 2014 och 31 mars 2015. Full tid ger 25 dagars semester.
Så mycket ska du betala ut
Enligt semesterlagen kan du betala ut semesterlön efter två olika beräkningsmodeller – sammalöneregeln och procentregeln. Om en anställd har fast vecko- eller månadslön använder du sammalöneregeln. När det är dags att ta semester betalar du ut full lön plus ett extra semestertillägg på 0,43 procent. För andra anställda kan det vara aktuellt att använda procentregeln – det är när du har personer som arbetar i varierande utsträckning under olika perioder, till exempel timanställda. Du räknar ut semester enligt procentregeln genom att ta hela lönen under intjänandeåret, det vill säga mars-april, och räkna ut vad 12 procent av den lönen är – den summan blir semesterlönen.
När betalar man ut pengarna?
Vanligtvis får dina anställda ut semesterlön samtidigt som de är på semester men det ser inte alltid ut så. För en timanställd som jobbar hos dig i högst tre månader kan du betala ut ersättningen i samband med löneutbetalningen. Att göra så här kan vara smidigt när du har extra anställd personal som har varierande arbetstider.
Spara semester – går det?
Semester måste tjänas in, men du ska också betala ut semester för tid som personalen inte har arbetat. Exempel på det här är föräldraledighet och sjukdom. Upp till 120 dagar vid föräldraledighet och 180 dagar vid sjukdom kan likställas med arbetad tid. En annan situation du kan stå inför är att en anställd inte vill ta ut hela sin semester under ett år, utan spara till något av de kommande åren. Hon eller han får spara semester, men måste ta ut 20 dagar eller mer per år. Resten av dagarna kan sparas i högst fem år.
Får jag erbjuda mer?
Många företag ger bättre villkor än vad semesterlagen anger, det kan handla om fler semesterdagar eller hur länge man får spara semesterdagar för att ge några exempel. I många fall kan det vara ett fackförbund som har förhandlat fram bättre villkor åt sina anslutna med arbetsgivaren, vilket påverkar alla anställda på en arbetsplats. Men du kan också ställas inför att enskilda arbetstagare vill förhandla till sig bättre semestervillkor, och det är upp till dig som arbetsgivare hur du vill göra på den punkten.
Vill du veta mer om lönefrågor?
Kontakt:
Petra Carlbaum
Kontorschef PwC i Gävle
010-212 75 18
petra.carlbaum@se.pwc.com
http://www.pwc.se/sv/kontor/gavle.jhtml
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »