Rotary är en världsomspännande organisation med cirka 1,2 miljoner medlemmar. Rotary är uppdelat i distrikt och Gästrikeklubbarna tillhör distrikt 2330 tillsammans med Hälsingland, Dalarna och Jämtland.
Distriktsguvernören (DG) Anders Wallin, Sandviken-Västra Rotaryklubb, är guvernör 2014-2015 och var den som hälsade gästerna välkomna. Rotary har en omfattande verksamhet och där kampen mot polio har varit prioriterat sedan nästan 30 år. Men man ger också unga människor möjlighet att utvecklas, dels genom ungdomsutbyte med andra länder och dels inom RYLA, Rotarys utbildning för blivande ledare. I år är det 7 ungdomar inom distriktet som får chansen att bo i ett annat land under ett år, bo i familj, gå i en lokal skola och lära sig språket.

KVINNOR 25 ÅR I ROTARY
I år är det 25 år sedan kvinnor tilläts bli medlemmar i Rotary och det ökade inflytandet illustreras med att flera av funktionärerna i distriktets ledningsgrupp är kvinnor. De två kommande DG är också kvinnor!
Suzan Stenberg, Åre RK, och inkommande DG 2015-16 kommer att kombinera uppdraget med sitt jobb som företagsutvecklare.
- Vi behöver visa både hjärta och hjärna inom Rotary, sa Suzan Stenberg. Bill Gates donerar pengar till Rotarys kamp mot polio eftersom han vet att det ger bäst effekt.
För år 2016-17 är Mari Zidén, Ånge RK, kandidat till posten som DG. Marie är glaskonstnär som gjuter glas med olika tillsatser för att skapa spännande färgkombinationer.
- Jag kom in i Rotary via GSE (Group Study Exchange) och en resa till Brasilien där jag fick uppleva vad Rotary kan åstadkomma för att hjälpa människor, sa Mari Zidén.
Gary Huang är årets Världspresident för Rotary och hans devis är ”Light up Rotary”, vilket förorsakat en del huvudbry innan man kom på att Gary Huang egentligen menar ”Synliggör Rotary”, det vill säga att vi ska göra Rotary mer synligt.
- Vi ska synliggöra vad vi sysslar med at alla ska förstå vad vi gör, dels för att öka förståelsen för våra biståndsprojekt men också för att attrahera fler medlemmar, sa DG Anders Wallin.
Ungdomsutbytet minskar tyvärr men vi behöver öka informationen till skolor och föräldrar enligt Anders Wallin. Kampen mot polio, behöver också bli mer känd för att kunna öka intresset för fler bidrag.
- Vi behöver också bidra mer till integrationen av nya människor i Sverige och därför ska vi senare diskutera vad vi inom Rotary kan bidra med, sa Anders Wallin.
Världspresidenten Gary C.K. Huang hade skickat PDG (Past District Governor) för New York till Sverige för att vara med vid distriktskonferensen. Han heter Matts Ingemansson och har bott i USA i 33 år. Han är också personligen bekant med Bill Gates eftersom han jobbat inom databranschen och träffade Bill Gates ”in the early days” och samarbetat med honom i flera år.
- Vi i Rotary är i passionsbranschen och ett bra exempel på det är Gary Huang som ansökte 6-8 gånger innan han blev antagen som medlem, berättade Mats Ingemansson. Rotary är ett stort tält med plats för alla passioner för att hjälpa människor med bistånd när de är i nöd i fred, i krig och för att skap fred.

UNGDOMSUTBYTE
Med på distriktskonferensen var också 9 stycken utbytesstudenter, både sådana som har varit det och sådana som just nu befinner sig på utbyte i Sverige. Lars Nyberg är ansvarig i distrikt 2330 för Rotarys ungdomsutbyte.
- Tänk om vi kunde skicka ut alla 16-17-åringar på ungdomsutbyte runt om i världen så skulle det inte bli några fler krig, sa Lars Nyberg.
Det Lars Nyberg menade var att ungdomarna får lära känna och förstå andra miljöer och kulturer.
Jakob Sundman berättade om hur det var när han fick chansen att vara utbytesstudent i ett år i Kanada.
- Jag var bara 16 år och jag kände mig otroligt välkomnad av den familj jag bodde hos, sa Jakob Sundman. Det var otroligt lärorikt och jag växte som person under det där året.
Jakob träffade också utbytesstudenter från andra länder.
Mer om Jakobs Rotaryår: http://rotary-belleville.org/Stories/my-year-in-canad-jakob-sundman
- Man fick en helt annan syn på tillvaron och jag kan bara säga positiva saker om Rotary, sa Jakob. Och så hade jag så otroligt kul!
En annorlunda upplevelse fick Elsa Ringvall från Bollnäs som hamnade i Sydkorea.
- Jag kunde ingen koreanska och min värdfamilj ingen engelska, men det gick bra ändå, berättade Elsa Ringvall. Men det var svårt i skolan!
Man firar inte jul i Sydkorea, men i slutet av året kom hennes svenska familj och hälsade på.
- Sen lyckades jag också lära mig koreanska vilket gjorde det lättare för mig, berättade Elsa. Men det var en positiv upplevelse och jag växte också som människa, jag blev ”uppgraderad” från att ha varit blyg!
Mer om Elsas Rotaryår: http://www.helahalsingland.se/halsingland/bollnas/elsa-gor-ett-ar-i-sydkorea
Vinicius Floriani Martins berättade om sin resa till Sverige på perfekt svenska!
- Jag kommer från en ganska stor stad i Brasilien och hamnade i Högbo, berättade Vinicius Floriani Martins. Det var en stor omställning, inte bara kylan men också upplevelsen av kunna gå på vattnet, fruset visserligen…
Det var vinter i Brasilien när han åkte och den svenska sommaren var ungefär samma temperatur.
- Stockholm är bra men Sandviken är Sverige, sa Vinicius.
Han är tillbaka i Sverige och har tagit en masterexamen med en artikel om Regionalutveckling i både Brasilien och Sverige.
- Både mamma och pappa, som är medlem i Rotary numera, har besökt mig i Sverige, berättade Vinicius. Mamma har börjat baka och sälja pepparkakor och Västerbottenspaj hemma i Brasilien.
Man kan förstå att året med Rotarys ungdomsutbyte har gett alla ungdomar en positiv upplevelse, men det hänger mycket på värdfamiljen!
Mer info om Rotarys ungdomsutbyte: http://www.rotarystudent.se
Det gäller alltså att inspirera fler ungdomar att söka plats inom ungdomsutbytet. Det gäller också att vara förberedd så att det finns värdfamiljer i Sverige, men de behöver inte vara medlemmar i Rotary.

POLIO PLUS
Carl-Wilhelm Stenhammar, Göteborg RK, har varit aktiv inom Rotary International under många år och engagerat sig i PolioPlus, Rotarys program för att stoppa spridningen av polio. Ett projekt som Stenhammar kallar Rotarys krig mot polio!
- Rotaryåret 1987-88 samlade vi in pengar till projektet och målet var 120 miljoner dollar men det blev 247 miljoner, berättade C-W Stenhammar. Vi hade då också fått en hel del bidrag från människor utanför Rotary.
En förutsättning för den framgångsrika kampanjen mot polio är det vaccin som ges i form av två droppar, vilket inte kräver någon formell utbildning.
- Hittills har vi genomfört drygt 150 miljoner vaccineringar, tack vare både insamlade medel men också tack vare ett starkt engagemang från Rotarymedlemmar som varit ute och vaccinerat, sa C-W Stenhammar.
Bill Gates har lämnat stora bidrag på flera hundra miljoner dollar, bland annat genom utmaningar mellan Rotary och Gates!
Idag är det bara tre länder där man inte har lyckats stoppa polio helt och hållet, Pakistan, Afghanistan och Nigeria. De två senare länderna visar på en positiv utveckling, men i Pakistan bromsas insatsen av fanatiker som misstror allt som är kopplat till USA på något sätt. Bland annat har 22 vaccinatörer mördats!
Just USA är den största bidragsgivaren av världens stater, men sett till insatsen per capita så är Norge störst. Men det är bara sex länder som lämnar bidrag: USA, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Japan, Kanada och Norge.
- Droppen urholkar stenen men inte på grund av sin tyngd utan för att den fortsätter att droppa, avslutade C-W Stenhammar.
Mer info om PolioPlus: http://www.rotary.se/_default/orgdis/nyheter.aspx?OrgId=1005&NewsId=20090

ROTARYS U-FOND
Svenska Rotarianers fond för internationellt utvecklingsarbete, eller kort sagt Rotarys U-fond, är ett projekt som är gemensamt för Rotarydistrikten. Ordförande för U-fonden Kjell-Åke Åkesson, Hörby RK, deltog också i konferensen.
- Vi arbetar med hjälp till självhjälp för att det ska bli beständigt, sa Kjell-Åke Åkesson. Utbildning, vatten-sanitet-hygien och hälsa-mat-miljö är våra fokusområden.
Målsättningen är att bidra till en bättre framtid för utsatta människor!
Mer info om U-fonden: http://www.rotary.se/u-fonden

INTEGRATION
Landshövding Barbro Holmberg, Länsstyrelsen Gävleborg, var inbjuden att inspirera Rotary att delta i arbetet för bättre integration av de människor som kommer till Sverige.
- Vi står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjningen på grund av de stora pensionsavgångarna, sa Barbro Holmberg. För Gävleborg kan det bli kritiskt eftersom de högteknologiska företagen är motorn i vårt näringsliv.
Konkurrensen om de kvalificerade och högutbildade personerna ökar och därför behöver vi attrahera fler att komma hit och att stanna här.
- En grundförutsättning för att attrahera är en bra miljö för barnen i forma av skola och omsorg, sa Barbro Holmberg. En fungerande integration är också en grundförutsättning eftersom forskningen visar att mångfald främjar tillväxt.
Richard Florida har forskat på världens tillväxtregioner och samlat in mängder av data för att se om det finns något samband. Men det enda sambandet var att det fans ett ”överskott” av gay människor i de här områdena. Han menar att det finns en större tolerans, öppenhet och acceptans för mångfald och olikheter vilket ger en bättre grogrund för tillväxt.
Mer info om Richard Florida: http://sv.wikipedia.org/wiki/Richard_Florida

Belma Tabak Hörnkvist, Global Brand Development Manager på Sandvik Coromant, berättade om hur hon tvingades fly från hemlandet Bosnien på grund av inbördeskriget. Hon blev bland annat utsatt för krypskyttar vid flera tillfällen.
- Om jag varit katt så hade jag bara haft 5 liv kvar nu, berättade Belma.
Känslan av att inte behöva vara rädd längre var det mest påtagliga. Men det var inte helt enkelt att komma in i det svenska samhället.
- Min mamma bad att få hjälpa till på flyktingförläggningen men det fick hon inte, berättade Belma Tabak Hörnkvist.
Men Belma var envis och efter bara två år i Sverige var hon topp 10 i högstadiet i Eslöv.
Jobb är viktigt för integrationen, men Belma Tabak Hörnkvist menar också att vi måste ställa större krav på dem som kommer hit.
Det var också flera representanter för olika aktörer som arbetar med integration, bland annat från SFI, Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen m fl. De deltog också i ett grupparbete där man diskuterade vad Rotary ska kunna bidra med.

VAD KAN ROTARY GÖRA FÖR INTEGRATIONEN?
En panel bestående diskuterade sedan vad Rotary kan göra.
Barbro Holmberg: - Rotary är ju ett stort nätverk och medlemmarna skulle kunna bidra som mentorer och faddrar. Utbildning och praktik kombinerat med språkträning tror jag på.
Matts Ingemansson: - USA lever på sina immigranter!
C-W Stenhammar: - Rotary är en organisation med många ledare och ett enormt nätverk som vi skulle kunna ställa till förfogande.
Anders wallin: - Därför behöver vi diskutera vad vi inom Rotary kan göra. Det blir alltid bättre om det finns ett personligt engagemang.

SAMMANFATTNING
En väldigt inspirerande distriktskonferens, många fler borde ta chansen att uppleva alla de inspirerande människor som berättar om sina insatser inom Rotary. Boka därför in 3-4 oktober i Åre år 2015 när nästa distriktskonferens preliminärt ska hållas!