Rotary på besök hos Gavlegårdarna
16/11, 2016 kl. 08:55Gavlegårdarnas nya kontor var platsen för Rotaryklubben Brynäs-Tre-Ankares klubbmöte den 14 november. 30 intresserade besökare samlades vid entrén klockan 18 och ledsagades till konferensrummet av Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna. Det var också Lars som informerade om Gavlegårdarna och tankarna bakom det nya kontoret.
Det nya kontoret är inrymt i Ericssons ”gamla” lokaler i den södra delen med ingång från Utanvindsvägen. Kontorslokalerna är inrymda i entréplanet och sedan finns ett garage för företagets fordonspark i källarplanet. Där finns det också plats för personalens cyklar. Personalparkering ligger i den norra änden av fastigheten.
Kontoret är utformat av inredningsarkitekter från Studio Stockholm som ett så kallat Aktivitetskontor, vilket innebär att ingen har en fast arbetsplats utan ”först till kvarn” gäller, även för vd Catrine Holgerson och Lars Lennmalm.
– Arbetsplatserna vid fönsterraden är de som fylls först på morgonen, berättade Lars Lennmalm. Var och en har sina personliga saker i ett skåp, men vi försöker att arbeta papperslöst.
Gavlegårdarna har satsat på en Lync-lösning, som enkelt kan beskrivas som Skype för företag men med flera funktioner. Alla har en mobil enhet och med den har man tillgång till alla sina digitala dokument och kan jobba i princip var som helst, bara det finns tillgång till uppkoppling.
Det nya kontoret har inneburit en effektivisering, bland annat för att fem områdeskontor flyttat in där.
– Vi tittade först på möjligheterna att anpassa det gamla kontoret till dagens behov, men det skulle ha blivit både omfattande och dyrt, sa Lars Lennmalm. Vi började därför leta alternativ men vi ville inte bygga ett eget kontor, eftersom vi vill använda våra resurser för att investera i nya bostäder, så därför hyrde vi de här fina lokalerna, som ägs av Fastpartner.
För Fastpartner innebar den nya hyresgästen att fler företag sökte sig dit och i dag sjuder Ericssons gamla lokaler av flera nya verksamheter.
– Det var ett visst motstånd mot att flytta från cellkontor till kontorslandskap, men jag tycker att det nya har börja sätta sig, sa Lars Lennmalm. Vi är 150 som arbetar här och vår vision om en mer effektiv och hållbar arbetsplats ser ut att infrias.
På det nya kontoret ska alla känna sig välkomna, personal, hyresgäster, entreprenörer etc.
– Förutom vår egen personal på 190 personer så är det ungefär lika många som arbetar för oss via olika entreprenörer, sa Lars Lennmalm.
Kontoret är indelat i olika sektioner där den närmast entrén är den ljudligaste med bland annat matsal och ett stort rum där hyresgäster kan titta på olika tillval för sina lägenheter. I matsalen serveras frukost till självkostnadspris, men om man vill äta lunch där så finns det 25 mikrovågsugnar. Det blir sedan tystare ju längre in man kommer i kontoret. Längst in är det inte tillåtet att prata i telefon, så om ska man tala i telefon får det bli i ett av de särskilda telefonrummen!
– Vi sitter blandat här med projektledare, tekniker och administration tillsammans, sa Lars Lennmalm. Det ger bra möjligheter till informella samtal.
Miljötänkande är viktigt och då får personalen inte använda egna bilar i tjänsteärenden. – Vår ambition är att alla ska kunna känna stolthet över Gavlegårdarna, kommuninnevånare, hyresgäster, entreprenörer och anställda, sa Lars Lennmalm. Arbetsglädje och kundnytta ligger högt på dagordningen.
Det finns konferensrum för mer avskilda möten, men de används i allt mindre utsträckning. I stället sätter man sig i de mer informella sittgrupperna som finns i kontorslandskapet. Riktlinjen är max 4 timmar i något av konferensrummen!
Gavlegårdarna har idag ca 14.500 lägenheter med drygt 30.000 hyresgäster, vilket är en tredjedel av Gävles befolkning. Hälften av lägenheterna är byggda 1965-1974 och måste rustas. I snitt cirka 3.000 lägenheter byter hyresgäster varje år, men bara 0,2 procent av lägenheterna är vakanta, så hur ska Gavlegårdarna tackla dagens bostadsbrist?
– För att finansiera nybyggnation så vill vi sälja en del av vårt fastighetsbestånd och ägarna, det vill säga Gävle kommun, har gett oss tillstånd att sälja ytterligare 1.500 lägenheter till 2020, sa Lars Lennmalm. Vi planerar sedan att bygg 750 nya lägenheter 2016-20.
I år blev vård- och omsorgsboendet på Gävle Strand inflyttningsklart med både vanliga lägenheter, omvårdnad och äldreboende. 2017 är 66 lägenheter i de nya husen på Almvägen klara för inflyttning liksom 5 st i Inköp Gävleborgs gamla lokaler på S Kungsgatan. Företaget tittar också över möjligheterna till förtätning av befintlig bebyggelse i Sätra, Andersberg, villastaden, Hemsta, Bomhus mm men också centralt. I flera av projekten planerar man att bygga Sabo Kombohus, ett koncept med ytsmarta hyresrätter som både fastighetsägare och hyresgäster har råd med. Dessutom planerar Gävlekommun för en ny stadsdel strax söder om köpcentret i Hemlingby.
Den genomsnittliga hyresnivån hos Gavlegårdarna är 944 kr/kvm vilket innebär att en hyra för 80 kvm kostar cirka 6.300 kr/månad. Sen varierar priset beroende på läget. Sedan 2011 finns det en ny lag som innebär att hyresnivån i Allmännyttan ska baseras på affärsmässiga principer.
- Vi har också stora ambitioner när det gäller tillgänglighet och har inventerat det befintliga beståndet och avhjälpt många enkla hinder, sa Lars Lennmalm. Vid ombyggnation och nyproduktion har vi ett strukturerat sätt hur vi jobbar med tillgänglighet.
Ett intressant studiebesök som gav ett bra intryck av Gävle kommuns eget bostadsföretag.
Läs mer om Sabos Kombohus: http://www.sabo.se/kunskapsomraden/teknik_och_forvaltning/nyprod/Documents/SABOs_Kombohus.pdf
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »