Rotary engagerar sig i integrationen
14/9, 2016 kl. 20:25Rotaryklubbarna i Gävle har engagerat sig i arbetet för att förbättra integrationen för nyanlända, dels i projektet GRIP (Gävle Rotaryklubbars Integrationsprojekt) och dels i projektet Yrkesmentorer i Gävle. Det senare projektet genomförs i samarbete med Länsstyrelsen och Gävle kommun för att hjälpa nyanlända med yrkesmässig utbildning att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden inom sitt yrke genom anställning eller att starta företag inom sin profession.
Ambitionen är att engagera minst 15 mentorer och de behöver inte vara medlemmar i Rotary.
– Huvudsaken är att våra mentorer brinner för uppgiften som mentor, säger Ulf Sandgren, projektledare för Yrkesmentorer i Gävle. Vi måste alla bidra till att integrationen fungerar bättre än vad den gjort hittills!
Första steget är att para ihop mentorerna och adepter, helst så att de har liknande utbildning och yrkesbakgrund.
– Det är ju också viktigt att mentor och adept trivs ihop så vi börjar med en träff för se att det fungerar, säger Ulf Sandgren. I oktober ordnar Rotary en utbildning för både mentorer och adepter så att alla är väl förberedda när mentorskapet sätter igång.
Förutsättningarna:
• Mentorer och adepter träffas i början av oktober för att känna av om relationen fungerar
• Senare i oktober genomförs en gemensam utbildning på cirka 3 timmar för både mentorer och adepter om vad som förväntas av dem
• Mentorprogrammet pågår ett år med minst tio träffar eller kontakter mellan mentor och adept. Vid träffarna diskuteras bland annat arbetsrelaterade frågor, t.ex. yrkeskrav, roller och ansvar, seder och bruk, studieresor i närområdet mm
• Gemensamma träffar ordnas minst två gånger för samtliga mentorer och adepter under året.
• Uppföljning och utvärdering av programmet genomförs efter ett år av en oberoende konsult som intervjuar mentorer, adepter och representanter från berörda samarbetspartners. Därefter tas ställning till en eventuell fortsättning och hur den ska läggas upp.
- Ta chansen att knyta en ny och intressant kontakt med en människa som behöver din hjälp att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden, säger Ulf Sandgren. Man behöver inte vara tandläkare för att vara mentor för en tandläkare, men man behöver ha bra kontakter med en sådan för att adepten ska få yrkesmässig information.
Det finns fler kunskaper och kompetenser som behövs för att ge ett bra stöd och en bra hjälp till en nyanländ att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden:
• Hur det fungerar den svenska arbetsmarknaden
• Att jämlikhet är viktigt på svenska arbetsplatser, mellan kvinnor och män, mellan chefer och anställda etc.
• Sätta upp mål och en plan för etablering på den svenska arbetsmarknaden
- Mentorerna kommer att få all nödvändig information, utbildning och stöd för att bli en bra mentor, säger Ulf Sandgren.
Den som är intresserad ska anmäla så snart som möjligt och absolut senast den 21 september!
– Vi behöver en kort resumé över yrkeslivet, utbildningar, särskilda erfarenheter, språkkunskaper och andra ”meriter” som kan vara relevanta, säger Ulf Sandgren. Uppgifterna behövs för att para ihop mentor och adept.
Den som ställer upp som mentor kommer att bli rikt belönad för sin insats med nya erfarenheter - och tacksamhet!
Anmälan till: ulf.sandgren@gavlenet.se
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »