Resultatet av en händelserik avtalsrörelse
7/5, 2010 kl. 08:52Årets avtalsrörelse mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads blev väldigt händelserik. Vapenskrammel, varsel och så helt plötsligt är avtalet klart! Hur hängde det där ihop egentligen?
Sveriges Byggindustrier har drygt 3 100 medlemsföretag med tillsammans nästan 90 000 anställda. Cirka 3 100 av medlemsföretagen har färre än 100 anställda medan 6 av dem har fler än 1 000 anställda.
- Problemet är väl att vi arbetsgivare ibland inte har samma bild av verkligheten som facket, sa Mats Åkerlind.
Det var bara Byggnads av fackförbunden som tog till den drastiska åtgärden att säga upp sitt avtal med Sveriges Byggindustrier inför avtalsförhandlingarna 2008. Men det var ett illa valt tillfälle. Strax därefter gick Leman Brothers i konkurs och den globala finanskrisen var ett faktum!
Byggnads lade varsel men tydligen kom de på bättre tankar innan varslet verkställdes och förhandlingarna slutfördes mycket snabbt 2009. Ett resultat av avtalsrörelsen 2009 var en arbetsgrupp med ett direktiv som hade en intressant problembeskrivning: ett behov av nya förhållningssätt beroende på ökande internationell konkurrens och nya sätt att arbeta.
Arbetsgruppen arbetade större delen av 2009 och redan före jul skrevs ett principavtal och senare det slutliga avtalet under.
- Det nya avtalet är i stora stycken bättre för arbetsgivarna, bland annat har vi fått större förståelse för globaliseringens effekter på den svenska marknaden, sa Mats Åkerlind.
Sveriges Byggindustrier jobbar med visionen "Samhällsbyggnad i världsklass". I det praktiska arbetet prioriteras två områden: ”En bransch utan svartarbete” och ”Ett modernt medarbetaravtal”.
- Tröskeln för att få starta ett byggföretag är alldeles för låg vilket bäddar för svartjobb, sa Mats Åkerlind. Frestelsen för en egnahemsköpare är stora att försöka hålla ner priset, och vissa tar tyvärr tvivelaktiga beslut, men vi jobbar för att det skall bli bättre.
Bland annat har man infört id-kort så att skattemyndigheterna enkelt skall kunna kontrollera arbetsplatserna vid sina oannonserade besök.
BI har ett långsiktigt mål att moderna medarbetaravtal, som omfattar hela byggsektorn, förhoppningsvis skall ge ökad flexibilitet med samma villkor för tjänstemän och byggnadsarbetare, möjlighet till individuella lösningar mm. Företagens medverkan har varit avgörande i förhandlingarna
Byggnads ekonomi är kraftigt försvagad bland annat beroende på minskande medlemsantal och att granskningsarvodet är utmönstrat. Antalet anställda på Byggnads har minskat med hälften. Byggnads har ändå jämförelsevis en dubbelt så stor organisation som övriga LO-förbund.
Produktivitetsutveckling finns också på agendan. På 70-talet producerades genomsnittligt en kvm lägenhetsyta på 2,5 timmar mot idag 3,0. Det förklaras bl a av att det skett en kvalitetshöjning. Prefabrikation flyttar förädlingen till industrisektorn. På 70-talet producerades 100 000 lägenheter per år och idag 20 000.
- Vi måste bort från ständiga konflikter på våra arbetsplatser och vi behöver ett avstamp mot ett bättre förhållningssätt, sa Mats Åkerlind.
I elektrikerkonflikten pågår förhandlingar i skuggan av det största varslet i modern tid. Hälften av de pågående byggena skulle drabbas om det bryter ut en konflikt.
Lars Beckman tackade för visat intresse och hälsade alla välkommen den 1 juni när Urban Bäckström kommer på besök.
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »