RESTAURANGNÄRINGEN I GÄVLEBORG
30/3, 2012 kl. 12:00Riksdagsman Lars Beckmanhar ställt följande frågor om restaurangbran-schen i Gävleborgs län:
1.) Hur många arbetar inom restaurangnäringen i dag? Detta för Gävleborg som län, samt per kommun i länet. Hur många av dem som arbetar inom restaurangnäringen är under 26 år?
2.) Hur många jobb utannonserades inom restaurangnäringen i januari och februari
2011 samt i januari och februari 2012? Detta för Gävleborg som län, samt per kommun i länet. Med hur mycket har antalet anställningar ökat eller minskat. Hur stor är skillnaden procentuellt sett?
3.) Hur många driver företag inom restaurangnäringen? Detta för Gävle-borg som län, samt per kommun i länet.
4.) Hur mycket mer får en anställd inom restaurangnäringen i genomsnitt i lön idag tack vare jobbskatteavdraget jämfört med 2006 innan det infördes? Detta för Gävleborg som län, samt per kommun i länet.
I tabell 1 visas antalet förvärvsarbetande (nattbefolkning) 2010 i restaurang-branschen i kommunerna i Gävleborgs län efter inrikes och utrikes födda . Därtill särredovisas andelen som enligt statistiken är 26 år eller yngre. Ned-sättningen av arbetsgivaravgifter för unga avser alla som vid årets ingång inte har fyllt 26 år. I SCB:s redovisning av antalet förvärvsarbetande avser en åldersgrupp, t.ex. 26-åringar, personer som fyllt år senast den 31 decem-ber. Av detta följer att alla i statistiken som är 26 år omfattas av nedsatta arbetsgivaravgifter.
Som framgår av statistiken förvärvsarbetade 2 943 personer i restaurang-branschen i Gävleborgs län 2010. Av dessa var 863 utrikes födda och 1 044 personer, oavsett härkomst, 26 år eller yngre.
Se tabell 1
2. Utannonserade jobb inom hotell- och restaurang
Samlad och heltäckande statistik över alla utannonserade arbetstillfällen finns inte att tillgå. Arbetsförmedlingens statistik avser endast de jobb som har anmälts till förmedlingen och av detta följer att det finns ett mörkertal.
I Arbetsförmedlingens veckostatistik redovisas nyanmälda platser inom ho-tell- och restaurangbranschen under samma rubrik. Utredningstjänsten har specialbeställt antalet nyanmälda platser i dessa branscher i kommunerna i Gävleborgs län för månaderna januari och februari 2011 respektive 2012. Som framgår av tabell 2 nyanmäldes 98 platser under de två inledande må-naderna 2011 och 69 platser under motsvarande period 2012. Notera att underlaget är litet och att det därför är svårt att dra slutsatser av utvecklingen.
Se tabell 2
3. Restaurangföretagare i Gävleborgs län
Uppgifterna i tabellerna i detta avsnitt har hämtats från SCB:s företagsdata-bas FRIDA. Definitionen av restaurangverksamhet är här striktare jämfört med övrig statistik som redovisas i promemorian och avser endast företag som enbart driver restaurangverksamhet. Med andra ord är hotellverksamhe-ter med restaurangrörelser exkluderade och så även drift av personalmatsalar och all typ av centralköksverksamhet. Catering räknas inte heller till re-staurangverksamhet i detta sammanhang.
Se tabell 3, statistik efter bolagsform
4. Jobbskatteavdraget för restauranganställda i Gävle-borgs län
Uppdragsgivaren efterfrågar bl.a. löneuppgifter för restauranganställda i Gävleborgs län. SCB:s lönestrukturstatistik för yrkesgrupper avser dock endast nationell nivå, som schablonmässigt här appliceras på Gävleborgs län.
I lönestrukturstatistiken finns uppgifter för två yrkesgrupper som kan hänfö-ras till restaurangbranschen: storhushålls- och restaurangpersonal (SSYK 512) samt köks- och restaurangbiträden (SSYK 913). Utredningstjänsten har inte haft möjlighet att närmare utröna exakt vilka yrken som ingår i dessa yrkesgrupper och vad som skiljer grupperna åt.
I tabell 4 redovisas genomsnittliga månadslöner i de två yrkesgrupperna. Med månadslön menas ersättningen till heltidsekvivalenter (beakta att del-tidsarbete är vanligt i branschen) och SCB:s senaste statistik avser 2010. Med hjälp av uppgifter om löneutvecklingen i branschen, som hämtats från Medlingsinstitutet, har utredningstjänsten skattat de genomsnittliga månads-lönerna 2011 (Enligt uppgift från Medlingsinstitutet var den genomsnittliga löneökningen inom ”hotell och restaurang” 2,3 procent under 2011).
Se tabell 4
Vid ingången av 2012 antas den genomsnittliga månadslönen vara 22 200 kronor för storhushålls- och restaurangpersonal och 20 100 kronor för köks- och restaurangbiträden.
För att beräkna värdet av jobbskatteavdraget måste ett antagande göras om kommunalskatten. Det ovägda genomsnittet för kommunalskatten i Gävle-borgs läns församlingar är 33,33 procent (exklusive kyrkoavgift) 2012, vilket schablonmässigt används vid utredningstjänstens beräkningarna av jobb-skatteavdraget.
Se tabell 5
Källor
SCB (RAMS), (FRIDA), (Lönestrukturstatistiken)
Arbetsförmedlingen, specialbeställt material, kontaktperson: Lena Stoltz
Medlingsinstitutet
Skatteverket, skatteuträkningen, inkomstskattetabeller
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »