Johan Seige och Lars-Göran Wadén

Över 8 miljoner till ett tillgänglighetsprojekt

18/4 kl. 08:21

Gävlebon och tillgänglighetsrådgivaren Lars-Göran Wadén har fått uppdraget som projektledare och ska tillsammans med Johan Seige ta fram en ny applikation för mobiltelefon.

Projektet heter "Tillgänglig Kultur", ägs av studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet och finansieras av Arvsfonden. Projektet ska utveckla en applikation med vars hjälp personer med funktionsnedsättning enkelt och snabbt ska kunna ta reda på om kulturarrangemang är tillgängliga. Appen ska även fungera som stöd och motivation i arrangörers arbete med att tillgänglighetsutveckla sin verksamhet och sina evenemang. Verktyget ska fungera i både dator och mobil.

Arbetet ska drivas av personer med egna erfarenheter av olika funktionsnedsättningar tillsammans med bland annat funktionshindersorganisationer och myndigheter samt arrangörer av kulturevenemang. Projektledare är Johan Seige från Gotland samt Gävlebon och sedan många år tillbaka tillgänglighetsrådgivaren Lars-Göran Wadén. I appen ska det finnas information om olika aspekter av tillgänglighet inklusive sådant som eventuell rökanvändning vid evenemang, blinkande lampor, framkomlighet, parfymfria rengöringsmedel, teckentolkar, publikvärdar och ledarhundar. Informationen som läggs i appen ska enkelt kunna importeras till arrangörernas egna informationskanaler, vilket gör att även de personer som eventuellt inte använder appen ändå kan få kännedom om tillgängligheten. Äldre digitala tillgänglighetsguider, som redan finns och används, kan enkelt kopplas till det nya verktyget, vilket gör att de som önskar behålla sina äldre system kan fortsätta att göra så. Efter projektet ägs, sköts och tillhandahålles appen kostnadsfritt inom ramen för Kulturens Bildningsverksamhets ordinarie verksamhet.

Lars-Göran Waden

Lars-Göran Waden

Livet rullar vidare

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2008-07-21

Om du behöver hjälp med tillgänglighetsfrågor så kanske jag kan hjälpa till. Här kommer en kort sammanfattning där jag tror jag fått med det mest... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng