Opinionsläget och synen på krisen
15/5, 2009 kl. 15:33Hur ser opinionsläget ut i Sverige och vilken syn har svenska folket på krisen? Det var ämnet när Teknikföretagen, Svensk Handel, Gävle affärsnätverk, Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv bjöd medlemsföretagen till månadens lunchmöte på Gävle Golfklubb den 13 maj.
Markus Uvell, ansvarig för Svenskt Näringslivs opinionsanalysavdelning, höll ett spännande och intressant lunchanförande på det aktuella temat.
Svenskt Näringsliv gör kontinuerliga opinionsmätningar en gång i månaden. I samband med den senaste passade man också på att kolla hur vi uppfattar krisen.
Frågorna var av karaktären ”Ekonomisk kris, vad tänker du på då?”
I höstas när den ekonomiska krisen blev ett faktum tänkte folk mest på ekonomiska faktorer som räntan, lånemöjligheter. Idag när vi samtidigt också ser effekterna av lågkonjunkturen i form av varsel, arbetslöshet mm så tänker de flesta i första hand på jobben (49 %) och privatekonomin (27 %) medan bankerna (6 %) och lån/räntor (16 %) hamnar längre ner. Vi blir helt enkelt mer oroliga för att själva drabbas av krisen.
På frågan vad man oroas mest i sin egen situation så är vi mest rädd för att vi skall få sämre pensioner (53 %) medan rädslan för att förlora jobbet får ungefär samma siffror för köpkraften på både sällanköpsvaror och dagligvaror. Markus Uvell tror att oron för jobbet kommer att öka när varslen får effekt och människor i vår närhet drabbas.
På 70- och 80-talen trodde vi att regeringen kunde styra över både hög- och lågkonjunktur men idag är vi bättre informerade. 90 procent tror att finanskrisen har skapats i andra länder! Vi bedömer också att de svenska politikernas möjligheter att förhindra finanskriser är begränsade (76 %).
Avregleringen av kapitalmarknaden och andra åtgärder har gjort att regeringen har mindre inflytande över utvecklingen och flertalet tycks förstå sammanhanget.
När det gäller de åtgärder som politikerna kan genomföra för att mildra krisens effekter så finns det ett starkt stöd för generella åtgärder som statliga investeringar i forskning och utveckling, infrastruktur, utbildning samt mer resurser till Arbetsförmedlingen för att hjälpa arbetslösa att hitta nya jobb. Cirka 80 procent av de tillfrågade tycker så.
Däremot är stödet starkare för selektiva åtgärder som ökat konkurrensskydd för industrin (45 %), ekonomiska stöd till företag och branscher i kris (41 %), till exempel bilindustrin (30 %) eller att staten skall gå in som ägare (18 %).
Däremot finns det överraskande starkt stöd för stöd för löne- och skattesänkningar:
• Sänkta arbetsgivaravgifter (70 %)
• Sänkta skatter för dem som arbetar (51 %)
• Deltid och sänkt lön i stället för uppsägningar (51 %)
• Höjd ersättning i A-kassan (58 %)
- Det är intressant att notera att stödet för sänkta arbetsgivaravgifter är starkare än för höjd ersättning i A-kassan, konstaterade Markus Uvell.
Det politiska läget påverkas också av krisen. Regeringen har stärkt sin ställning medan oppositionen fått sitt tidigare försprång i princip helt uppätet. Ett genomsnitt av de senaste opinionsmätningarna visar på jämvikt, 47,2 % för regeringen och 47,7 % för oppositionen. Moderaterna och socialdemokraterna har starka opinionssiffror (31,4 % resp. 34,1 %) medan övriga partier är i farlig närhet av 4 % -spärren. Sverigedemokraternas stöd är 3,6 procent men det är totalt 8 procent av de tillfrågade som skulle kunna tänka sig att rösta på dem!
– De övriga partierna bör nog se till att släppa in Sverigedemokraterna i debatten, sa Markus Uvell. Annars är det risk att de växer sig starkare som en ren protest från väljarna.
Regeringen får allt bättre betyg av väljarna, över 50 procent tycker att de gör ett bra jobb medan bara drygt 20 procent tycker att de gör ett dåligt jobb! Det blir särskilt intressant när man jämför med opinionssiffrorna för partierna. Det måste tolkas som att många i vänsteralliansen också tycker att regeringen gör ett bra jobb!
Men det som är mest signifikant är skillnaderna i förtroende för partiledarna för de två största partierna, Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin, och skillnaden växer!
51 procent tycker att Fredrik Reinfeldt är en bra ledare medan bara 20 procent håller på Mona Sahlin! Ännu sämre förtroende har väljarna för att Mona Sahlin kan sköta Sverige i svåra tider, bara 13 procent! 38 procent tror att Fredrik Reinfeldt klarar det.
Däremot tycker fler att Mona är bättre på att lyssna på ”vanligt folk”, 41 procent medan Fredrik får 28 procent.
En tredjedel av väljarna har redan bestämt sig för att rösta på regeringsalliansen och lika många på vänsterblocket. Den resterande tredjedelen har inte bestämt sig än. Hur ser just de på de olika blockens förmåga? 38 procent tycker att oppositionen är splittrad (regeringspartierna 18 %) och har svårare att hålla ihop (4 %) än regeringspartierna (37 %). Det tyder på att merparten av dem som ännu inte bestämt sig kan komma att rösta på något av partierna i den borgerliga alliansen!
Enligt Markus Uvell är det fyra nyckelfrågor som kommer att avgöra valet:
1. Hur kommer den stigande arbetslösheten egentligen att påverka opinionsläget?
När varslen slår till kan det påverka, men det blir troligen inte något problem för regeringen.
2. Kommer krishanteringen att fortsätta dominera politiken hela vägen fram till valet?
Här har det stor betydelse var man bor och om där finns krisbranscher. Men kanske vi tröttnar på krisen?
– Ju eländigare folk uppfattar situationen, desto bättre för finansministern, sa Markus Uvell.
3. Vad betyder det bristande förtroendet för Sahlin för (s) mobilisering inför valet? Det börjar också bli fler positiva reportage i tidningarna om företag som satsar mitt i krisen.
Vänstersympatisörerna tycker att det spelar större roll vilka som vinner valet än allianspartiernas anhängare.
– Frågan är väl snarare om man kan rösta på ett parti trots att man ogillar partiledaren (Sahlin), sa Markus.
4. Vad blir den långsiktiga konsekvensen av förtroendekrisen inom LO?
LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin har bara stöd av cirka en tredjedel av medlemmarna, vilket gör att övriga fackliga ledare måste stiga fram och visa framfötterna i stället.
Markus Uvell tror att resultatet av EU-valet kommer att påverka riksdagsvalet. Men det stundande svenska ordförandeskapet i EU kommer förmodligen att få ännu större betydelse för opinionsbildningen.
En väldigt positiv trend i opinionsmätningarna är att svenska folket tycker det är okej att företagare skall kunna tjäna pengar. Det gäller däremot inte de anställda VD:ar i storföretagen som får stora bonusar!
Sammanfattningsvis en mycket intressant redogörelse för opinionsläget, särskilt för dem som håller på något av partierna i regeringsalliansen!
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »