Något kryper sakta upp längs ryggraden, belastningsskadan gör sig påmind och ett egendomligt ringande i ena örat pågår, utan att någon svarar. Du är redan där. På jobbet. Äh, det ska ju bli skönt att komma in i rutiner igen. Tidiga morgnar, det där sura kaffet i lunchrummet och chefens ständiga närvaro i nacken. Och kollegorna är ju trevliga .. fast nää. Tafatta försök att övertygas om att jobbet är bättre än havet, strandar och kokar bort i stekhet sol. Mer sololja. Här ska lagras sol och sommarminnen. Det är ett år till nästa gång.
Lustigt. Semesterlönen var högre än månadslönen. Kanske ska föreslå för chefen att 11 månaders semester är det rätta lönemässigt. Suck. Vad var det som hände? Hela sommaren borta. Nåja. Hösten kan ju också vara fin. Tända ljus och elda i braskaminen. Och snart julledigt. Julafton på en tisdag. Måste ta ledigt klämdagen. Tankarna snurrar för lösning varje år. Nästa år skulle ju bli bättre! Lurad igen? De små andningshålen vid jul får dig att kippa luft.
Jag tjänar pengar. Jag tjänar... pengar. Jag är tjänare under pengar. Usch, hur lät det?! Det blir förresten väldigt lite över varje månad. Jag har större behov än så! Jag har minsann drömmar och mål! Bara jag HAR tillräckligt med pengar så ska jag GÖRA det jag drömt om och sedan kan jag BLI fri, självständig och ta egna beslut. Då ska jag läsa de där böckerna, gå på föreläsningarna, träffa de människor som jag vill lära av.
Kanske är det så tankegångarna går. Vi som människor är fantastiska på att ljuga för oss själva. Vår hjärna spelar många spratt. Einstein sa: Definitionen av galenskap är när du gör samma sak om och om igen och förväntar dig nya resultat. Du behöver alltså göra nya saker för att få nya resultat. När du kommer på lösningen att HA, för att sedan GÖRA och slutligen BLI så prova att byta ordning på dessa versala ord. Börja med att läsa böcker, gå på föreläsningar och träffa människor som är där du vill vara. Då lär sig hjärnan nya saker. Fortsätt sedan agera på den nya kunskapen och skapa förutsättningarna. Efter ett tag kommer du märka att du har resurserna och lever dina drömmar.
Var vill du börja?