Gävlesonen Johan Östlund, affärsutvecklare på Act & Art, berättar: ”Under flera år har vi samarbetat med kulturföreningen Gefle Forum och tillsammans med deras körer uppfört flera körföreställningar av kända musikaler. Publiksiffran har växt för varje år, vi har fått ett otroligt stort stöd och har känt ett stort intresse från både körmedlemmar och publik att vi ska göra fler saker i Gävle. Efter flera års planering gör vi nu äntligen slag i saken.”

Act & Arts verksamhet består av tre områden. Eventshower, som är portabla dinnershows för företag och privatpersoner. Musikalworkshops för körer på alla nivåer och teaterworkshops för grupper som vill främja teambuilding. Det tredje och sista området är egenproducerade föreställningar av musikaler och komedier som kommer från Broadway eller Londons West End.

Det som skiljer Act & Art från andra produktionsbolag är att föreställningarna ska spegla samhället på ett överraskande sätt och därför tillför de något nytt till det redan skrivna verket som är valt. Teman som HBTQ och genus är vanligt förekommande i produktionerna.

”Samhället förändras hela tiden och vi vill vara med att påverka, fast genom underhållning. Det är då vi tror att man når en bred publik med sitt budskap. Redan kända musikal- och komediverk behöver en uppfräschning ur till exempel jämställdhetssynpunkt. Många gånger är det männens föreställning och kvinnor blir bifigurer. Vi vill kasta om det och hitta verk eller göra om dem så de passar vår samtid. Eller byta ut sexuell läggning hos en karaktär så förändras förutsättningarna.”

Ledningsgruppen består av personer som alla har en gedigen erfarenhet av scenkonst, både från att vara på och bakom scen. De bor i Stockholm och Gävle och har därmed en stor kunskap av vad som fungerar på scenerna i respektive stad.

”Vår vision är att ta Broadway till Gävle. Vi vet att vi inte är ensamma på kulturmarknaden och att det finns flera bra och starka aktörer, men vi vill bli den sista pusselbiten som vi tycker fattas. Samarbeten är viktigt i en stad som Gävle och vi ser oss som ett komplement.”