När företaget byter ägare
26/1, 2012 kl. 12:35Det finns cirka 4.000 ägare/delägare i "fåmansbolag" (minst hälften av ett bolag ägs av högst fyra personer) i Gävleborg som är 55 år eller äldre. Som alla förstår innebär det att vi står inför en stor utmaning eftersom det börjar bli dags att lämna över till en yngre generation. Förmodligen protesterar några och menar att det är många år kvar till dess. Så är det förhpppningsvis, men det är ändå hög tid att så fort som möjligt börja planera för det kommande ägarskiftet. Oavsett om det sker inom familjen eller om det är någon utomstående. För den som är intresserad av att starta eget innebär det här en möjlighet att ta över en verksamhet med fungerande affärsidé och produktion, redan upparbetad marknad och en personal som är kompetenta och beredda att jobba vidare med en ny ägare. Det finns också möjligheter att finansiera ett företagsköp även om man inte har massor av pengar!
LRF Konsult, Danske Bank och ALMI Företagspartner GävleDala har tagit tag i detta och bjöd in till ett seminarien på Clarion Hotel Winn Gävle den 25 januari. Cirka 50 intresserade hade samlats, både tilltänkta säljare och köpare.
Carola hellström, auktoriserad redovisningskonsult på LRF Konsult i Gävle, hälsade välkommen och passade också på att berätta att LRF-konsult är Sveriges största rådgivnings- och redovisningsföretag. Men med en lokal prägel, det finns ju även ett kontor i Sandviken. Företaget har totalt cirka 1500 anställda på nästan 135 lokalkontor i Sverige.
Maja Fohlin-Gyllner är en av 100-talet jurister på LRF Konsult.
- För att minimera risken för tvister är det viktigt att man skriver ett hållbart avtal. Det kan gälla köpeavtalet, avtal om att säljaren skall jobba vidare, aktiägaravtal etc.
En som har lång efarenhet av företagande och redovisning är Kenneth Levin, affärsrådgivare på LRF Konsult, som själv varit företagare inom både redovisning och andra branscher.
- Om man inte planerar överlåtelsen kan man behöva skatta uppåt 58 procent av reavinsten. Men med en väl planerad överlåtelse kan man klara sig med nedåt 20-25 procent i skatt.
Värderingen av företaget har stor betydelse för överlåtelsen. Säljaren vill naturligtvis ha bra betalt men det gäller att köparen har ekonomiska möjligheter att både ta över och driva företaget vidare. Det finns olika metoder att värdera ett företag:
• substansvärde (inventarier, lager, fastigheter etc.)
• avkastningsvärde (räcker vinsterna de första 3-5 åren för att finansiera köpet)
• likviditetsvärde
• kassaflödesvärde
• "Kombo-värdering" (en mix av olika värderingsmodeller).
- Men slutänden är det slutliga värdet det som säljaren och köparen kommer överens om som är det slutliga värdet, sa Kenneth Levin.
För säljaren har det stor betydelse hur försäljningen planeras. Enkelt uttryckt är det summan av den sparade utdelningen som i slutänden avgör hur stor beskattingen blir. Man kan också överföra sitt bolag till ett nytt bolag, som säljer företaget. Det nya bolaget kan sedan förvaltas av banken, så kallad "diskretionär förvaltning", i 5 år och därefter är skatten 25 procent i stället för uppåt 58 procent vid en direktaffär.
- Men varje fall är unikt och därför kan man bara ge generell information om vilka möjligheter som finns, sa Kenneth Levin. Det bästa är att så snart som möjligt kontakta en duktig ekonomisk rådgivare, banken, ALMI eller oss på LRF Konault.
Danske Bank är uppstickaren bland storbankerna i Sverige och idag den femte största banken. Bo König är privatmarknadschef på Danske Bank.
- Principen för diskretionär förvaltning är att det skall vara så liten verksamhet med pengar som möjligt. Man har möjlighet att investera pengarna i fonder och även byta fond, men inte för ofta!
Utgångspunkten för hur pengarna skall förvaltas handlar om vilken risknivå ägaren kan tänka sig. Ju högre risknivå desto högre utdelning kan man räkna med. Med upp till 4 procents ränta (dagens notering) tar man minsta möjliga risk. Banken gör en analys av kundens behov och föreslår sedan ett lämpligt "paket" som kan innebära att en del av kapitalet har högre risknivå. Banken erbjuder kunden att följa utvecklingen och beroende på hur intresset är kan det handla om från en gång i veckan upp till en gång om året. Danske bank erbjuder även fonder som förvaltas av andra banker eller institut.
- Vi vill jobba efter Danske Banks motto "Ambition Welcome" vilket bland annat betyder att vi gärna träffar kunder som har ambitioner i någon form, sa Bo König.
Danske Bank får bra betyg för sina fonder, 53 procent av deras fonder är en tredjedel av de högst rankade fonderma på marknaden! I bedömningen ingår även fond- och räntekostnaderna som är så låg som 0,3 procent på vissa av deras fonder.
Vilka möjligheter har köparen? För den som är intresserad av att köpa ett företag handlar det om hur man kan finansiera köpet:
• egen insats
• bank och ALMI
• tilläggsköpeskilling
• säljarrevers
Bankerna har krav på sig att inte ta för stora risker (enligt lag) och då har ALMI stor betydelse eftersom de kan ta större risker. ALMI har även möjlighet att gå in som minoritetsägare. ALMI sysslar med rådgivning, finansiering mm för små och medelstora företag (upp till 250 anställda). 2010 lånade ALMI ut 2,1 miljarder vilket tillsammans med banker och andra långivare möjliggjorde investeringar på totalt nästan 10 miljarder.
- Vi gör en bedömning av företaget, affärsidén och ägaren och då är personen viktigast för oss om vi skall satsa eller inte, sa Leo Rossi, sa Leo Rossi, kreditchef på ALMI Företagspartner GävleDala (sammanslagning sedan årsskiftet).
Steg ett vid ett förvärv är att utvärdera företagets marknad, kundstruktur, prissättning, personal, avtal (kunder, leverantörer, anställningar) mm.
- Det gäller också att göra en kvalificerad bedömning av framtiden för företaget, sa Leo Rossi.
Grundprincipen för att bedöma om priset är rätt är att likviditetsöverskottet (uthålligt resultat plus avskrivningar minus amorteringar, löpande investeringar och eventuell skatt) klarar av att betala lånekostnader ch amorteringar.
- Det finns alltid en risk att man överskattar det långsiktiga resultatet, sa Leo Rossi.
Men det finns möjlighet för säljaren att bidra till finansiering med en säljarrevers eller tilläggsköpeskilling, vilket innebär att man får vänta några år innan slutbetalningen sker. I sådana fall är det lämpligt att säljaren arbetar kvar i företaget som mentor och rådgivare. Lönen kan då fungera som en del i priset för företaget.
Lars och Marianne Gimström köpte Gävle Partiaffär för drygt fyra år sedan efter nästan ett års förberedelser och förhandlingar.
- Jag började med att göra en konkurrentanalys, kollade upp kunderna, värderade fastigheten som ingick mm, berättade Lars Gimström. Det fanns inga stora lån i företaget vilket också har betydelse vid överlåtelsen.
Ingen i personalen var intresserad av att ta över företaget men såg positivt på att Lars och Marianne ville ta över.
- Vi kalkylerade med att öka omsättningen med 10 procent per år och då skulle det går runt, sa Lars Gimström.
Säljaren var från början inte intresserad av att lämna en säljarrevers, men ändrade sig på sluttampen. Kenneth Levin hjälpte Lars och Marianne med en noggrann kalkyl för att se om det skulle fungera ekonomiskt.
- Med facit i hand ser vi att vi lyckats bra, försäljningen ökade med 30 procent, nästan tre gånger mer än vi kalkylerat med, sa Lars Gimström. Och vi har lyckats etablera den nivån.
Lars Gimströms råd till den som planerar att köpa ett företag:
• en noggrann konkurrentanalys ger dig trygghet
• se till att personalen stannar kvar
• låt det ta den tid som behövs
Det gemensamma rådet till både presumtiva säljare och köpare: börja planera direkt! Det kommer att löna sig i längden!
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »