– Lyckas vi innebär det minst 50 miljoner kronor att dela på för föreningslivet, skolklasserna samt Friends och Städa Sverige, säger Jörgen Hjort, VD på Telechange som arrangerar Mobiljakten.
Mobiljakten är ett samarbete med Friends och Städa Sverige samt återvinningsföretagen Replace, som är ett ledande företag när det gäller återbruk av elektronik, och Sims Recycle Solutions.
Nyare telefoner kommer att återanvändas och säljas i någon av de 40 Telechange-butikerna eller i företagets webbshop medan de äldre modellerna skickas till återvinning. Allt överskott tillfaller de skolklasser och föreningar som samlar in mobiltelefonerna, med undantag för några procent som tillfaller organisationerna Friends och Städa Sverige.
– Mobiljakten ger idrottsföreningar ytterligare en chans att göra gott för miljön, samtidigt som de drar in pengar för att förverkliga sina drömmar, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige – idrottens miljöorganisation. Varje insamlad mobil bidrar också till att vi på sikt kan städa ännu mer svensk natur.
– I och med Mobiljakten bidrar skolklasserna också till kampen mot mobbning, vilket är något Friends uppskattar mycket, säger Malin Duintjer, insamlings- och marknadschef på Friends. Vår del av överskottet går direkt till arbetet med att förhindra mobbning och skapa en trygg miljö för barn och unga i skolan och inom idrotten.
Vid återvinning plockas mobilerna isär för att ta bort farliga ämnen, bland annat tungmetaller som
kadmium, kvicksilver och hexavalent krom. Metallerna i telefonen återvinns i smältverk där koppar,
aluminium och järn används som råvara i nya produkter. Mindre mängder guld, silver och palladium kan också återvinnas från telefonens kretskort. Genom att återanvända metallerna minskar man miljöpåverkan eftersom man minskar behovet av att man bryta nya metaller. En del plast kan också materialåtervinnas. Övrig plast återvinns genom förbränning. Mobiljakten kombinerar alltså återvinning av material med återvinning till energi.
– Genom att man lämna in sin mobil till Mobiljakten kan man vara säker på att den får ett andra liv, säger Jörgen Berg på Replace. Om det inte är möjligt att återanvända så återvinns den på ett miljömässigt korrekt sätt.
Håkan Persson, Telecomservice på Kyrkogatan, är ombud för Telechange och Mobiljakten i Gävle.
– Vi har sedan en tid även sålt en hel del begagnade mobiltelefoner så det finns en marknad även för det, säger Håkan Persson. Men det finns ju ett enormt berg av mobiltelefoner som bara väntar på att återvinnas eller återbrukas så det här ju en bra grej för alla parter, inte minst för miljön.
Insamlingen sker i flera steg:
1. SKAPA ETT KONTO - för att vara med måste deltagarna skapa ett konto genom att anmäla klassen eller föreningen till Mobiljakten på hemsidan. Det måste vara en vuxen lärare eller ledare som gör det. Man ska också ange ett kontonummer, dit ersättningen för mobilerna kan betalas in.
2. BESTÄLL STARTKIT – när kontot har skapats beställer man ett startkit, där en insamlingslåda med dekal och infoblad ingår. Under ”Mina sidor” på hemsidan finns också infobladen som pdf-filer, som kan laddas ned och skrivas ut.
3. SAMLA MOBILER - sen är det dags att samla in mobiler från föräldrar, släktingar, grannar eller andra som vill stötta föreningen eller klassen. Mobiljakten tar också emot avlagda surfplattor. Det är viktigt att smarta telefoner och surfplattor är upplåsta, vilket gör att de får ett större värde. För låsta telefoner och riktigt gamla mobiler får man en mindre slant.
4. SORTERA - innan insamlade mobiler lämnas eller skickas in är det bra om de sorteras i två högar, en för de som man bedömer kommer att skickas direkt till återvinning och en för de som kan återanvändas.
5. REGISTRERA & PRISBEVAKA - när insamlingen är klar anger man på ”Mina sidor” hur många mobiler och surfplattor som samlats in. De mobiler man tror är värda ett större belopp kan prisbevakas genom att registrera dem på ”Mina sidor”. När värderingen är genomförd får man ett meddelande om vilket belopp som betalas ut.
6. LÄMNA IN HOS OMBUD - nu är det dags att lämna in de insamlade telefonerna hos närmaste ombud för Telechange. Är det för långt att åka dit kan man utan kostnad skicka dem till Telechange. Kontakta Mobiljakten så skickas en fraktsedel med posten.
7. OMBUD SORTERAR - medarbetarna i Telechanges butiker sorterar och värderar mobiltelefonerna. Modell, storlek och övrigt skick avgör det slutliga priset. De som inte kan återanvändas skickas vidare till återvinning.
8. OMBUD RAPPORTERAR - ombuden för Telechange rapporterar värdet på prisbevakade telefoner.
9. PENGAR PÅ KONTOT - pengarna sätts in på det angivna kontot cirka 60 dagar efter det att mobilerna har tagits emot. Det beror på att handläggningstiden för mobiler som skickas till återvinning är lång.
För mer information, besök mobiljakten.se