Med en vision att förändra världen
21/3, 2010 kl. 13:05Nyligen kom han hem från sin senaste resa. Som krigsfotograf. Christoffer Hjalmarsson drivs av viljan att förändra världen genom att fotodokumentera konflikdrabbade länder. En vilja som fört honom från Gävle till Kosovo, Afghanistan, Israel/Palestina och Irak.
Det var direkt efter studenten. Han sa ingenting om sina planer till varken familjen eller vänner. Han förstod att de skulle kritisera valet att vilja åka till Kosovo. Men så kom beskedet att han skulle få följa med den svenska militären på en av deras pressresor.
- Det blev ju rummel och rabalder när jag berättade att jag skulle åka. Och mamma försökte få mig att ändra mig. Jag hade inte rest ensam en enda gång tidigare också valde jag att åka till Kosovo, säger Christoffer och ler.
Klart att han förstår deras oro. Han känner den själv. Oron och rädslan som han numera lärt sig att hantera.
- Man kan inte säga att man inte är rädd, för då har man tappat respekten för landet. Det gäller att kontrollera rädslan och nervositeten.
Och kameran finns där som ett skydd. Ett känslomässigt filter. Det sägs att sökaren är fotografens skyddande medel, berättar Christoffer och håller med.
- Man lär sig att distansera och det är lätt att man förtränger saker medan man är där.
Men det är en sak att kunna förtränga och en helt annan sak att förvränga. Christoffer är sparsam med att redigera sina bilder. Under de första resorna fotade han till och med analogt. Numera när han övergått till digitalkamera så bildbehandlar han ändå inte mer än vad han kunde göra i det analoga mörkrummet.
- Man kan inte förvränga verkligheten. Jag vill se ur den andra personens perspektiv och lyssna på individen som jag dokumenterar.
Och med sin bilddokumentation vill han skapa en extra röst. Använda sig av medias genomslagskraft och på det sättet försöka att förändra världen till et positiv riktning. Hittills har han försökt att ge en röst åt de vanliga människorna. De som trots allt försöker att leva ett vanligt liv i krigsdrabbade länder där en explosion kan komma när som helst. Han besöker sjukhus, kyrkor och caféer. Varje besök noggrant planerat i förväg. Med mycket research och läsning om landet i fråga. Också kontakter. Kolla upp med andra fotografer och journalister som besökt landet. Vilken taxi kan man åka med utan att bli kidnappad?
- Alla är villiga att hjälpa varandra och det är väldigt bra, säger Christoffer som bland annat har Martin von Krogh som förebild.
En prisbelönt ung bildjournalist som Christoffer haft kontakt med och fått konstruktiv bildkritik av.
- Det betyder jättemycket att ha en förebild. När man får professionell kritik så hjälper det att kunna utveckla sig själv.
En annan framgångsrik person som Christoffer har kontakt med är DN-fotografen Paul Hansen, som i februari vann det amerikanska priset Pictures of The Year Internationals som årets bästa pressfotograf. Christoffer tog kontakt med honom under en föreläsning på fotomässan 2007. Och efter att ha hållit mejlkontakt så bad Paul att han skulle komma till DN och visa sina bilder. Och Paul gick igenom varje bild från Afghanistanresan och gav konstruktiv kritik.
- Han är en oerhört sympatisk människa, det är väl därför han har blivit världen bästa pressfotograf.
En lokal person som varit betydande i fotograferandet är Tord Bodin. Den person som lärde Christoffer de tekniska grunderna i att fota med analog systemkamera. Men förutom Tords studiecirkel har han inte gått någon fotoutbildning.
- I grund och botten är det praktiska mycket mer givande än bara studier. Jag har lärt mig så mycket genom de här resorna, säger Christoffer som nyligen kom hem från sin andra Irakresa.
En resa som han denna gång gjorde tillsammans med journalisten Gurgin Bakircioglu. Christoffer försöker ta in det skrivande berättande mer och mer i sina jobb. Och läser just nu även en grundkurs i journalistik på Poppius i Stockholm.
- Jag är jävligt dålig på att skriva, men jag håller på att lära mig. Det är jättekul att lära sig förstå sin partner, menar han.
Men skrivandet är mest ett komplement till fotograferandet. Och ytterligare ett steg i oberoendet, att kunna göra en resa på egen hand om han inte får med sig någon skribent. Det är inte alltid kunderna vill betala för både text och bild. Över lag är det svårt att försörja sig på den genre som han valt.
- Inte ens världens främsta krigsfotografer kan försörja sig på det, säger Christoffer som sköter sitt frilansande genom enskild firma.
Andra sätt att dra in pengar på än utlandsresorna som med tur går jämt ut, är föreläsningar. Förra våren gjorde han en föredragsturné genom hela landet. 14 skolor hann han med, från norr till söder. Visserligen gav inte den turnén någon större inkomst då hans främsta vision var att ideellt få ut sitt budskap och utifrån sitt eget syfte berätta i skolor och på universitet om sina resor.
- Det var en chans för mig att ge en subjektiv bild.
I Gävle har han föreläst på skolor som John Bauer, Vasaskolan, Borgarskolan och Polhemsskolan. Men allmänheten har också kunnat ta del av hans foton under en utomhusutställning på Slottstorget i Gävle, som varade i två veckor under maj förra året.
- Tanken var att väcka tankar och känslor och att alla människor ska kunna se dem.
Men arbetet med den utställningen tog väldigt mycket tid och energi, med allt vad det innebar med tillstånd och att ordna sponsorer. När utställningen väl hängde där så var han helt slutkörd. Och det är inte märkligt att folk undrar hur han orkar hålla på med alla sina projekt.
- Drivkraften kommer från motgångarna, man lär sig att ställa sig upp och kämpa vidare. Också självklart tack vare mina föräldrar och vänner och bekanta som peppar mig!
Men snart är det dags att lämna hemstaden Gävle. Stockholm lockar. Trots att han njuter av närheten i Gävle, att det under sommarhalvåret går att cykla precis överallt. Men det är i Stockholm de viktigaste kontakterna och arbetsgivarna finns. Och Christoffer är övertygad om att det är det här han tänker fortsätta med.
- När jag går in för någonting så är jag fruktansvärt envis och då finns det ingen hejd, säger Christoffer Hjalmarsson.
Marie Björk
Faktaruta
Namn: Christoffer Hjalmarsson
Titel: frilansfotograf
Ålder: 22 år
Bor: Gävle
Förebilder: Paulo Pellegrin, Paul Hansen, Martin von Krogh
Hemsida: http://www.christofferhjalmarsson.com
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »