LMS vs LXP – vad är skillnaden?

Det kan lätt bli till ett stort projekt att få till en vettig utbildningsplan för alla anställda på ett stort företag. Men, det finns en smidig lösning och det är att använda sig av någon av alla de lärplattformar som finns. LMS LXP… står du undrande och funderar över vad alla förkortningar står för? Du kan vara lugn, här reder vi ut begreppen åt dig.
LMS är mjukvaran där ditt läromaterial finns. Här ligger fokus på administration, hantering och distribuering av lärande. Vad är då LMS vs LXP? Jo, LXP fokuserar på socialt lärande och beteendeförändring. Ett LXP tillåter er, bland annat, att skapa personifierade

utbildningsflöden, lagra de anställdas resultat, innehåller ofta gamifierat läromaterial. Vad kan man mer säga angående LMS vs LXP? En betydande skillnad är att LXP fokuserar på socialt lärande samt att användaren har full kontroll över lärandet och även kan skapa läromaterial på egen hand. LXP har dessutom ofta en bättre användarvänlighet än vad LMS har, vilket ytterligare kan läggas i kategorin LMS vs LXP.

Socialt lärande

LMS är ett så välkänt begrepp och många använder den termen även om en lärplattform som har utvecklats mycket och har många mer funktioner än vad den traditionella LMS har.

Generellt kan man säga att LMS, de traditionella som inte har utvecklats så mycket vill säga, har en sämre användarfunktion än vad LXP har. Fokus ligger på administration av själva lärandet hos LMS, medan LXP koncentrerar sig betydligt mer för att få till ett engagemang hos de som ska utbildas. LXP har till exempel sociala funktioner som chatt och delningsverktyg, vilket ytterligare visar på dess fokus på just socialt lärande. Ett ytterligare plus i kanten för LXP är att det är mobilanpassat.