Krisen i landstinget
17/1, 2009 kl. 11:58Landstinget är en gemensam angelägenhet för oss medborgare sedan 1862* eftersom de ansvarar för en mycket viktig del i samhället, nämligen sjukvården. Allt fler röster höjs för att man borde skrota landstingen och i stället skapa en central organisation som hanterar sjukvårdsfrågorna i Sverige. Polisen var fram till 1965 i huvudsak en kommunal angelägenhet och idag tar vi det för självklart att resurserna har effektiviserats. Den senaste tidens kaos i Gävleborgs Landsting ger ytterligare argument för att få slippa lokala politikers klåfingrighet inom sjukvården. Landstingspolitikerna själva tycker nog att de gör ett bra jobb, men hur ser det ut egentligen? Våra demokratiskt valda ombud skall organisera sjukvården på bästa sätt så att vi får rätt vård i rätt tid på rätt plats, men
Och det är socialdemokraterna som konstrar, till synes utan att ägna väljarna en enda tanke. Man vill helt enkelt inte samregera med Moderaterna av ideologiska skäl! Man häpnar! Hur skulle sossarna reagera om det vore det omvända, att Moderaterna skulle vägra att samarbeta med sossarna? Man kan bara spekulera, men förmodligen skulle propagandaapparaten med LO i spetsen dundra igång om bristande samhällsansvar mm. Och det är det allt handlar om! Landstinget har till skillnad från den kommunala verksamheten i stort sett en enda uppgift, nämligen att ha hand om sjukvården. Sen ansvarar man också för lite kollektivtrafik, lite kultur och turism mm. Sjukvården är i mina ögon en primär samhällsfunktion där vi placerar en stor del av våra skattepengar. Enligt Skattebetalarna betalar vi i genomsnitt 20 kronor av en intjänad hundralapp till kommunen och drygt 10 kronor till landstinget. Den sammanlagda skattesatsen till kommun och landsting varierar mellan 28 och 34 procent.
Utan en fungerande sjukvård känns det futtigt att klaga på hål i gator, oklippta gräsmattor, 100 miljoner på Kulturhuvudstadsår mm.
Men sossarna tycks envist värna om principerna i stället för om medborgarna! Vi Gävleborgare får hoppas att sossarna tänker om och prioriterar oss i stället. Ta lärdom av Gävle kommun som fick en borgerlig budget för några år sedan, efter en taktisk miss av sossarna i samband med omröstningen i kommunfullmäktige. Jag var ledamot i Tekniska Nämnden och förväntade mig ett antal passningar från ordförande Curt Nygren med hänvisning till att det var en borgerlig budget som skulle förvaltas. Men det var det lilla, i stället uppfattade jag det som att ”det här är den budget vi skall jobba med och då försöker vi göra det bästa som går”. Och det gick trots allt. Jag tycker att den beslutade borgerliga budgeten för landstinget är realistisk, det är bara att konstatera att beslutet ligger fast och det är vad man har att rätta sig efter.
”Raimo Pärssinen ser det som orealistiskt att fler entreprenader i sjukvården och andra borgerliga åtgärder kommer att ge tillräckliga kostnadssänkningar” (Region Gävleborgs hemsida).
Jag har förståelse för att sossarna försöker hålla emot privata vårdentreprenörer eftersom man riskerar att bli överbevisade om att offentligt driven sjukvård är mindre kostnadseffektiv. Att det fortfarande är landstinget som reglerar verksamheten för de privata vårdföretagen genom avtal tycks man bortse ifrån. Principerna tycks vara viktigare!
Det finns forskning som pekar på besparingar på 10 till 20 procent! Den borgerliga budgeten räknar med att spara måttliga 20 (2010) respektive 30 (2011) miljoner genom att övergå till annan driftform på både Bollnäs sjukhus och dagkirurgin i Sandviken. Dessa båda enheter omsätter ca 305 miljoner av en total landstingsbudget på ca 6,5 miljarder!
Orsakerna till att sossarna inte vill ha in privata vårdföretag i verksamheten är lite dunkla med tanke på möjligheterna till besparingar med alternativa driftformer. Men i grunden handlar det förmodligen bland annat om att fackföreningarnas makt skulle minska eftersom privatanställda ofta inte är så intresserade av facklig verksamhet. Personal i privata vårdföretag i Gävleregionen är mer nöjda än offentliganställda enligt aktuella enkäter. Men framförallt tycks de privata vårdföretagens patienter vara mer nöjda än övriga. Har egen erfarenhet av privat vårdcentral, Carema på Söder i Gävle, och kan konstatera att de är alltid är tillgängliga och det går att boka besök med kort varsel.
Det är bara att hoppas att sossarna i Gävleborgs Landsting ändrar sig och tar det samhällsansvar jag trodde att de skulle vara kapabla till.
Om sjukvården tas ifrån landstingen kan de väl fortsätta att sköta X-trafik och lite annat om nu landstingspolitkerna är rädda om sina arvoden…
Fotnot: *) Begreppet ”Landsting” härstammar från Vikingatiden, men det moderna landstinget grundades i och med 1862 års kommunalförordningar. Gävleborgs Läns Landsting bildades 1863
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »