Kommunal verksamhet skapar inte ett bättre företagsklimat
16/9, 2008 kl. 23:59En företeelse som verkar blomstra i tillväxtperioder är att politiker på olika områden väljer att visa sin politiska ambition genom att föreslå bolagiseringar och nystart av verksamheter i kommunalägd form.
För er politiker som anser att Kommunen är mest lämpad att driva affärsverksamhet vill jag ge några klara råd som har större inverkan på näringslivsklimat:
1. Sköt er huvudsakliga uppgift!
Bra skola, infrastruktur, äldrevård, kommunalservice med mera ger bra förutsättningar för att vara företagare i er kommun. Följ kommunallagen och avveckla er verksamhet på områden där det finns en konkurrensutsatt marknad.
2. Använd entreprenadlösningar!
Kom ihåg att kommuner genom upphandling kan lägga ut utförandet av många kommunalt finansierade tjänster på privata företag. Detta skapar en ny marknad för företagen och leder till en effektiv användning av skattepengarna.
3. Påverka attityder!
Led organisationen på ett sätt så att personalen blir en del av en serviceorganisation och inte bara myndighetsutövare.
4. Sköt era upphandligar!
Följ lagen om offentlig upphandling, LOU, och var tydlig med era spelregler. Utforma upphandlingarna så att många småföretagare kan och vill vara med i konkurrensen om de offentliga uppdragen.
5. Gör planer!
Genom att planera för förändring blir målsättningen tydlig fler alla inblandade. Bestäm er för hur ni vill att kommunens verksamhet ska se ut om tre år, ta sedan de nödvändiga stegen.
Företagarna har under lång tid uppmärksammat frågan om att små företag utsätts för snedvriden konkurrens från den offentliga sidan. Det händer över hela landet och i alla branscher. Staten, landstingen, kommunerna och deras bolag kan ge sig in på de konkurrensutsatta marknaderna och snedvrida marknadsförutsättningarna för de privata företagen, utan att det finns något effektivt sätt att ingripa.
Detta är något som till stor del drabbar små företag som verkar på lokala marknader. Det är dock glädjande att konstatera att näringsminister Maud Olofsson har uppmärksammat problemen och aviserat att hon vill införa en lagstiftning som ska göra det möjligt att pröva enskilda konkurrenskonflikter i domstol.
Så nu hoppas vi på förändring!
Thomas Wanke
Regionchef Företagarna
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »