Kissnödig i Botswana
28/11, 2008 kl. 13:26" Det är kolsvart i vår bungalow, och jag är fruktansvärt rädd. Utanför vrålar lejonen. Helt paralyserad ligger jag i min säng och vågar inte röra en fena. Dessutom är jag kissnödig, men jag vågar inte gå upp. Tänk om lejonen ser att det rör sig härinne och hoppar in genom vårt myggnätsbeklädda fönster. Nej jag väntar."
En stund senare har vi träffat George som ska guida oss här i Makgadigadi Pans.
- Hörde du lejonen i natt?,, frågar jag.
- Jo jag både hörde och märkte dem när de gick förbi mitt tält.
-Tält! utbrister jag. Är det inte lite osäkert att sova i tält härute i det vilda?
- Nej det är ingen fara. Lejon går inte in genom stängda hus och tält, förklarar han.
Jag känner mig genast lugnare. Hela Georges person får mig att känna mig lugn, för den här killen har varit med ett tag. För 20 år sen arbetade han som spårare för en svensk jägare i nordvästra Botswana i Okawango. Men slutade efter en dramatisk händelse. Han blev attackerad av ett skadeskjutet lejon och fick arm och ben sönderslitet, men klarade livhanken.
- Är du rädd för lejon efter den händelsen? undrar jag.
- Nej jag är inte rädd. Det var inte konstigt att lejonet överföll mig, det var en naturlig reaktion eftersom det var skadeskjutet. Men jag har stor respekt för dem, för jag vet vilka krafter de besitter.
När jag ser hans ärriga och demolerade arm förstår jag vad han menar.
Sen eftermiddag ger vi oss av mot vattenhålet. På vägen ser vi enorma flockar av gnu och antilop. Det dammar om dem och det är varmt. Vid ett litet vägsavsnitt kommer en flodhäst gående med sin kalv. Vi tittar förundrat. Vilket enormt huvud hon har! Hur orkar hon bära omkring på det? Fantastiskt!
När vi närmar oss vattenhålet ser vi resten av familjen flodhäst. De ligger och gottar sig i det varma, leriga vattnet. Viftar på de små öronen och knorrar sådär lustigt som bara flodhästar kan. Det är en underbar solnedgång och vi passar på att svalka oss med " sundowners". En sundowner är antingen en drink eller en öl, och bättre ställe att ta en drink på får man leta efter! Vi lutar oss tillbaka och njuter av våra synintryck. Vild natur och vilda djur. Afrika!
Plötsligt hör vi lejon! på håll får vi syn på en lejon hona på väg mot en gnuflock. Nu är det dags för jakt. Vi fortsätter vår tur och får se en krokodil. Antiloper och zebror springer och hoppar förbi vår jeep. Det börjar bli mörkt, så det blir till att sätta på strålkastaren. Vi ser gula ögon överallt. Vi hör hur nervositeten och adrenalinet ökar hos zebrorna, ju mörkare det blir. Lejonen ligger och trycker i det torra gräset.
Tillbaka i vår bungalow gör vi upp en härlig lägereld. Ikväll blir det grillad antilop tillsammans med ett sydafrikanskt vin. Vi sitter och pratar och summerar ihop dagens händelser. Vi njuter av maten, värmen från elden och en stjärnklar natt.
Efter en stund hör vi hur stora grenar går av och ett mullrande läte. Det visar sig att en gigantisk elefant tar sin kvällspromenad några meter från vårt boende. Vi sitter blickstilla och tittar förundrat. Efter ytterligare några timmar ser vi två långa halsar segla förbi. Giraffer! Vi känner oss otroligt priviligierade att få uppleva den afrikanska vilda naturen. Att få vara här i Botswana bland dessa vilda djur i deras hem på deras vilkor.
När jag går och lägger mig den natten är jag inte rädd. Jag önskar verkligen att lejonen kommer tillbaka. Och så hör jag dem på håll och somnar med ett leende på läpparna och jag är inte kissnödig,,,!
Ritometze ta ta! ( Tswana och betyder: " Jag är mycket lycklig")
Skriven och upplevd av Madeleine Palomäki.
FAKTA OM BOTSWANA
Fakta: Botswana blev självständigt 1966 efter att ha tillhört Storbrittanien i många år. Kort därefter -som en skänk ifrån ovan- så hittades en diamantgruva som skulle visa sig vara en av världens tre största. Det kom att få landet på fötter. Bästa tiden att resa hit är mellan maj-augusti, då är det större chans att få se djurlivet eftersom de har tillgång till vattenhålen.
Folkmängd:1,6 miljoner ( 2007)
Huvudstad: Gaborone
Klimat: Det pendlar mellan ökenhetta och vinterbetonade köldknäppar i juni och juli. November - mars är det regnsäsong och från sena maj-augusti är det torka.
Språk: Engelska och Tswana
Valuta: 100 pula = 1,01 Sv kr.
Resa dit:Det går inga charter till Botswana utan man får antingen ordna resan själv eller kontakta en resebyrå som håller sig till Äventyrsresor/ Afrika resor.Men jag anser att det inte är några som helst problem att resa på egen hand, om man gjort det tidigare och är resvan. Det bästa sättet att ta sig till Botswana är att först flyga till Sydafrika, Johannesburgh eller Kapstaden. De flesta internationella flygbolag flyger till Sydafrika. Gå in på nätet och sök billigaste flyg, ex flygvaruhuset.se Därifrån kan man sedan flyga till Gaborone, Francistown eller Maun i norra Botswana. Air Botswana och South African Airlines flyger dit. Vi flög Stockholm- Johannesburgh, hyrde bil där och körde sedan till Francistown. Det går även bussar till Gaborone från Jo-burgh som fortsätter norrut mot de andra städerna. Brottsligheten är inte alls lika utbredd i Botswana som i Sydafrika så man känner sig minst lika trygg där som i Sverige. Människorna är mycket trevliga om än dock lite "layd-back" sådär. Att kombinera en vecka i Sydafrika och en i Botswana är ju det ultimata!
Bo: Det finns flera sajter där man kan boka Safaris där boendet ingår, men räkna med att det kostar minst $75 per dag inkl.måltid. Prova gärna http://www.wilderness-safaris.com , http://www.chobesafarilodge.com eller http://www.natalodge.com
Man bokar ofta ett paket där allt ingår.
Mat: Man äter mycket kött och grillar ( Sydafrikansk, brai ) mycket gärna . God mat på resturangerna och man kan få prova på allsköns afrikansk mat. En gång bodde vi uppe i Chobe där vi åt grillbuffe på kvällen som bestod av antilop, kudu, vildsvin och mopane( en liten grillad larv!) Ölen man dricker heter Windhoek.
Att tänka på: Malariarisken är större i norra Botswana, där det är mer tropiskt. Söderöver är den betydligt mindre. HIV är mycket utbredd i Botswana, ungefär 23.9% ( 300,000 personer ,år 2007 ) av befolkningen lever med HIV.
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »