Kiropraktik med filosofi och empati
23/5, 2009 kl. 15:4925 år i branschen. Niclas Carlson har hunnit med mycket under sin tid som kiropraktor. Från att själv gå kiropraktorskolan till att utveckla den till att bli högskola och arbeta som studierektor. Och under åren som gått har den allmänna uppfattningen om detta behandlingssätt förändrats avsevärt.
Men trots den då rådande uppfattningen om vad det egentligen innebar med kiropraktik så var det ett behandlingssätt som Niclas Carlson trodde starkt på. Han jobbade då på akutmottagningen och såg hur personer med mer subtila skador eller enbart smärta hade svårt att få hjälp. Han upptäckte en lucka mellan att vara sjuk och frisk och beslutade sig för att utforska nyanserna i det till synes friska och hitta en väg att hjälpa de som har ont.
- Jag tror egentligen att alla behandlingar är lika bra. Men det tar olika lång tid att nå resultat. Här kan det räcka med någon enstaka behandling.
Och det är just det han gillar med branschen, att arbeta under linjära förhållanden. Kort handläggningstid och korta behandlingstider.
- Det är mer pang på, säger han.
Men tolka nu inte pang på, som något hårt och fysiskt pang på. Om nu själva knäckningen var det väsentliga förut så har kiropraktik snarare övergått till en tydligare dialog där det gäller att finna orsaken till symptomen genom samtal.
- Engagemang är en viktig del, man måste vara intresserad av resultatet för att det ska bli bra, säger han.
Och när orsakerna är funna är det enkelt för Niclas att justera med rätt tryck på rätt ställe. En bestående och oförstående hjärtklappning eller ett synfel som optikern inte kan finna försöker Niclas hitta andra vägar till att lösa.
- Det handlar om kopplingsschema, det är bara det, säger Niclas och visar i en bok hur kroppens signaler hänger ihop och hur det är möjligt att få ont i andra delar än vid den egentliga orsakspunkten.
- Linjära förlopp är min styrka, att se sammanhang. Vissa som jag har behandlat är övertygade om att det handlar om magi och att jag skulle vara synsk. Men det är jag inte ett smack, däremot är jag bra på att koppla ihop ett och ett.
Trots att Niclas var med och drog igång kiropraktorskolan till att bli en högskola så kan han ändå se vissa problem med att det nu håller på att bli en alltmer akademisk utbildning, från att vara ett praktiskt hanverk.
- Jag brukar säga att man inte behöver vara smart för att vara en bra kiropraktor. Men det beror också på vad men menar med smartness. Att ha högst betyg tror jag i alla fall inte hjälper, säger han.
Men däremot är empati en egenskap som han sätter högt. Och för honom har ett filosofiskt synsätt hjälpt i hans arbete, att ständigt fråga sig varför, och genom dessa varför hitta kopplingar.
Ett annat kroppsligt engagemang som ligger Niclas lika varmt om hjärtat som hans kiropraktorsverksamhet är idrott. Han har själv spelat amerikansk fotboll på landslagsnivå och är numera landslagstränare, med ett VM i USA i sommar som största utmaning. Sedan 2005 har han jobbat med ett projekt och skapat ett system som han kallar optimalt läge, att kunna prestera så mycket som möjligt under enkla former. Inom träning kan det handla om att snarare dra ner på träningspassen för att kunna prestera bättre och låta kroppen utvecklas. Men framförallt att lägga fokus på idrotten mer än sporten.
- Om idrotten är styrka, uthållighet, snabbhet och spänst så är sporten att till exempel trixa med en boll, säger han.
Och detta engagemang inom idrott och hälsa går förstås hand i hand med hans kiropraktik. Och Niclas tror att rätt typ av styrketräning skulle kunna förebygga de skador han möter i sitt arbete. Men i dessa lågkonjunkturperioder så ökar snarare trycket på kiropraktisk behandling.
- Folk blir inte friska i lågkonjunktur, de spänner sig. Så för mig blir det snarare en högkonjunktur.
Och i och med det ökade trycket har han satsat på en ny bokningstjänst där det går att boka tider akut, dygnet runt via hemsidan.
- Jag vet ännu inte om det kommer att funka, men jag märker att folk ofta försöker höra av sig utanför kontorstid. Och med det här systemet kan man få en tid redan dagen efter, säger Niclas som ser positivt på sitt framtida yrkesliv.
- Jag vill fortsätta jobba och samtidigt dela med mig av den kunskap som jag har efter 25 år i branschen. Det finns ingen mer påläst eller mer kunnig kiropraktor än jag. Men jag skulle aldrig säga att jag var bäst, det får andra avgöra.
Marie Björk
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »