Även på det privata planet har vardagliga fysiska möten som annars sker i mataffären, på vårdcentralen eller någon annanstans suddats ut, och ersatts av internetbaserade matvaruhandlare och digitala vårdmöten. Men vad blir effekten av detta egentligen?
En stadig ökning av privata videosamtal
I den senaste rapporten från Svenskarna och internet kan vi se en stor ökning när det kommer till telefonsamtal över internet. Idag ringer cirka 7 av 10 internetanvändare via internet och en stor del av samtalen är videosamtal. Den största ökningen ser vi framförallt bland yngre personer under 45 år, men även bland utrikes födda som ofta ringer videosamtal för att hålla kontakt med släktingar och vänner i sina hemländer.
Bland äldre personer, som ofta finner svårigheter med att hantera ny teknik, är förekomsten av videosamtal inte lika stor. Detta betyder dock inte att behovet av att kunna ringa videosamtal inte existerar, snarare tvärtom.
Både före och under den pågående pandemin har ensamheten bland de äldre blivit än mer påtaglig, då många inte har kunnat ta emot besök av anhöriga på vare sig äldreboenden eller i sina hem. Istället har många börjat använda sig av den enkla kommunikationstjänsten Loopeli som bygger på tre enkla funktioner; videosamtal, bilder och radio.
På https://loopeli.se/ kan du läsa mer om hur det fungerar.
Allt fler företag och verksamheter erbjuder videomöten istället för fysiska besök
I takt med den tekniska utvecklingen har vi dessutom blivit bortskämda med att kunna sköta vardagliga ärenden från vår smartphone, istället för att behöva ta oss från punkt A till B. Inte ens när det kommer till att handla mat så behöver vi ta oss någonstans, med ett par enkla klick i telefonen så får vi våra matvarukassar hemlevererade till dörren.
Även fler branscher har hakat på den nya trenden genom att utveckla digitala verktyg som gör att kunden slipper att transportera sig för att kunna ta del av olika tjänster. Några som har varit särskilt framgångsrika på området är digitala vårdgivare såsom Kry, doktor.se, Min doktor, och andra stora aktörer på sjukvårdsmarknaden. Idag har även Sveriges landsting börjat komma ikapp vad det gäller den tekniska utvecklingen, och runtom i landet erbjuds patienter numera digitala vårdtjänster även via sin regionala vårdcentral.
Framtiden för digitala möten
Med digitala möten sparar vi givetvis massvis med tid och dessutom ökar tillgängligheten. Men det finns också negativa aspekter med videosamtal. Risken för missförstånd är större, det är lätt hänt att folk pratar i mun på varandra, och det är heller inte ovanligt med tekniskt strul i form av dålig uppkoppling och ljudkvalitet.
Photo by Anna Shvets from Pexels.