Godisfabriken blir bostadsområde
5/9, 2017 kl. 23:59När första chocken lagt sig efter beskedet att Läkerolfabriken i Gävle skulle läggas ner så började funderingarna på hur området ska utvecklas. Det resulterade i en plan för uppåt 750 bostäder kombinerat med cirka 11.000 m2 kommersiella lokaler för bland annat livsmedelsbutik, restaurang samt ett parkeringshus. I planeringen finns det också utrymme för att flera av de befintliga byggnaderna ska behållas. Det blev till slut Gavlegårdarna som fick köpa området 2014 och det går under arbetsnamnet Godisfabriken. Men lugn, gott folk, Läkerolskylten blir också kvar!
Robert Pettersson Hillman, 4Sign och ordförande i Fjällbackens Företagarförening, hälsade de närvarande välkomna till mötet.
Lars Bergmark inledde med att berätta om Gavlegårdarna, som är ett av Sveriges största kommunala bostadsföretag och äger cirka 14.400 lägenheter och där bor 30.000 hyresgäster - nästan en tredjedel av Gävles befolkning. Företaget har 185 anställda och det totala fastighetsvärdet är cirka 8,3 miljarder. Gavlegårdarna firar 100 år i år och startades av några Gävlebor för att bygga bostäder. Gävle kommun övertog så småningom företaget.
– Vi bygger i snitt 150 lägenheter per år, berättade Lars Bergmark. Politikerna i Gävle är angelägna om att bygga ikapp bostadsbristen och därför satsar vi på Godisfabriken!
Gavlegårdarna har formulerat en vision för området, där första punkten är ”En levande stadsdel, med urban känsla där många naturliga mötesplatser, butiker, samhällsservice och bostäder gör att människor dras till området dygnets alla timmar.” Ambitionen är också att ”Områdets och stadsdelens historiska värde bör finnas kvar”.
Första steget i utvecklingsarbetet var att göra en förstudie. 12 arkitektkontor anmälde sitt intresse och efter en noggrann utvärdering av deras idéer så valdens Nyréns Arkitetkontor att göra förstudien. Det har så småmingom lett fram till att de också ska göra underlaget för detaljplanen för området.
– Vi har får använda Läkerols slogan ”Makes people talk” som vi tycker passar bra in på tanken om en levande stadsdel med många mötesplatser, sa Lars Bergmark. Vi använder också en variant, ”Makes people walk” eftersom området ska utformas så att folk ska vara ute och röra på sig, på cykel eller till fots.
Men den som vill ha två bilar parkerade nära entrén får skaffa sig lägenhet någon annan stans enligt Lars Bergmark.. Det blir ett centralt parkeringsgarage på 11.000 m2 men det kommer förmodligen också att inrättas bilpooler för de som inte använder bil så ofta.
För att ge bättre kontakt med Godisfabriken öppnas åter både Första och Andra Tvärgatan genom området.
– De nya byggnaderna kommer att variera från tvåvåningshus till 15 eller 18 våningar i ett punkthus, sa Lars Bergmark. Det högsta huset placeras närmast Gavleån för att inte skugga området.
Rivningsarbetena kommer att påbörjas under september. Man börjar med att riva inredning för att den ska kunna återanvändas.
Parallellt med rivningsarbeten kommer man också att gör provtagningar i marken eftersom det bland annat funnits skrotupplag och skeppsvarv på området.
– Ungefär 60 procent av lägenheterna kommer att bli bostadsrätter, sa Lars Bergmark. Gavlegårdarna ska därför inte bygga alla lägenheter utan tanken är att ytterligare 5 bostadsföretag ska vara med och bygga området.
Det är många saker att ta hänsyn till, bland annat har man gjort en skuggstudie för att så många som möjligt ska kunna njuta av solen. Närheten till havet påverkar också planeringen, vilket bland annat innebär att det ska vara gräs , Sedum, på taken för att fördröja dagvattnet efter nederbörd. Det är också nya regler för att det inte ska bli skador på husen vid översvämningar om havsnivån höjs, vilket kan ske i samband med hård vind mm. Upp till 2,5 meter över normala havsnivån är det som gäller, nästan en halvmeter högre än det krav som gällde när bebyggelsen på Alderholmen planerades.
Om allt går som planerat kan de första inflyttningarna kunna ske tidigast 2021, förutsett att detaljplanen inte överklagas.
Fakta Godisfabriken:
Exploateringsbar yta:
• Bostäder c:a 70 000 m2 BTA (Bruttototalarea)
• Antal lägenheter, 700-750 st
• Verksamhetslokaler c:a 11 000 m2 BTA, varav ca 1.000 m2 för livsmedelsbutik
• Parkeringshus c:a 11 000 m2 BTA
Att göra:
• Detaljplan, förhoppningsvislaga kraft till sommaren
• Rivning, start september 2017
• Sanering
• Infrastruktur
• Byggstart, tidigast 2019 eller 2020 beroende på eventuella överklagande på detaljplanen
• Första inflyttningar, tidigast 2021-2021
Gavlegårdarnas vision för Godisfabriken:
• En levande stadsdel, med urban känsla där många naturliga mötesplatser, butiker, samhällsservice och bostäder gör att människor dras till området dygnets alla timmar.
• Områdets och stadsdelens historiska värde bör finnas kvar - behålla själen – hitta användning för möjliga kulturbyggnader så att det stärker såväl historien som stadskvarterskänslan.
• Å-rummet och kopplingen till Brynäs, Gävle Strand, gasklockorna resecentrum och de centrala delarna av staden – forma stråken så det blir en intressant och trygg miljö att röra sig i.
• Detta är miljön där tillfälliga besökare likväl som gamla Gävlebor väljer att fotografera och skicka sina framtida ”vykort” från då det är ett område som man är stolt över, ett ställe som människor pratar om – inte för att området har de pampigaste byggnaderna utan för att stadsdelen har karaktär och för att människor trivs där.
• En hållbar och energieffektiv stadsdel där du kan hitta miljö- och energiteknik i världsklass!
• En stadsdel för alla! Utvecklingen av området innebär att stadsdelen Brynäs kopplas mot Gavleån och Gävle Strand. Närheten till resecentrum och Stortorget är väsentligt för områdets attraktivitet.