Gefleortens – lokalt mejeri med starka ben
23/9, 2007 kl. 23:59Lokala produkter pratar vi om, men hur mycket av varorna i våra affärer är lokalt producerade? Det finns flera lokala livsmedelsföretag och det största i
Gävleregionen heter Gefleortens Mejeriförening och deras produkter använder vi i princip varenda dag.
Sverige- och det enda som inte fusionerat (med undantag för fusionen med Arla som endast varade 14 månader). De är det minsta av de 6 mejerierna
som producerar färskvaror, dvs mjölk, youghurt, fil mm. Men Gefleortens ligger i framkant när det gäller produktionsteknik. Vi träffade vd Per Blomquist och marknadschef Ove Alm för att få veta mer.
Gefleortens firar 75-årsjubileum nästa år. Vid starten fanns mejerier på nästan varje större ort som exempelvis, Hedesunda, Tierp, Månkarbo, Östervåla, Storvik, Ockelbo, Skärplinge och naturligtvis Gävle, totalt hade föreningen som mest 17 mejerier.
För 50 år sedan fanns ca 5.000 mjölkbönder i regionen Gästrikland, Norduppland För 10 år sedan fanns det kvar ca 260 mjölkbönder och idag har Gefleortens 130 medlemmar varav 113 producerar mjölk. I snitt producerar varje gård ca 300.000 liter per år - nästan 1.000 liter per dag. Mjölken transporteras i moderna tankbilar, som enbart används för mjölk.
Förmodligen kommer antalet mjölkbönder att fortsätta minska men många av dem som blir kvar utökar och blir större. Dagens kor producerar i snitt ca 9.000 liter per år tack vare noggrann avel och bättre foder.
Gefleortens har inte genomfört någon prishöjning sedan 2003 och det har man klarat tack vare ökad effektivitet och fler förädlade produkter.
Priskriget mellan de stora livsmedelskedjorna är orsaken till prispressen.
Enligt Per Blomquist påverkas de svenska livsmedelspriserna också av två faktorer som inte kommer fram tydligt i debatten:
+ i Sverige har vi mer butiksyta per innevånare än i andra länder som
Danmark, Tyskland, Frankrike mm
+ öppettiderna är också generösa och innebär högre omkostnader för butikerna
Gefleortens har också stor betydelse för sysselsättningen i regionen. Man räknar med att de sysselsätter ca 450 personer. Mjölkbönderna svarar för merparten sysselsättning medan 75 är direkt anställda av Gefleortens.
Investeringar
Gefleortens strategi för att stärka sin position innehåller en hel del investeringar. De senaste 10 åren har man investerat 100 miljoner i ny produktionsutrustning. Inte illa av ett företag som omsätter 280 miljoner per år! Investeringarna har som sikte att både effektivisera produktionen och göra den mer flexibel.
Man satsar också för att kunna legoproducera för andra mejeriföretag och idag tillverkar man 7 s k EMV-produkter för den nationella marknaden (EMV = Egen MärkesVara, dvs
butikskedjans eget varumärke).
Investeringarna har också genomförts för att vi konsumenter skall få bättre förpackningar, både ur hanteringssynpunkt och för miljön.
Gefleortens har också satsat på att införa kvalitetssystem och man var bland de första mejeriföretagen att bli BRC-certifierade (kvalitetssystem för livsmedelsbranschen). Gefleortens var först med att ha alla sina mjölkgårdar kvalitetscertifierade enligt s.k. IP-sigill, vilket utfärdas av SEMKO. Att vara certifierad är en garanti så att man kan kunna producera för andra företag. Det är naturligtvis också en extra trygghet för konsumenterna!
Förpackningar
Det senaste på förpackningsfronten är både små och stora kartongförpackningar med skruvkork. Det har blivit en succé. Skruvkorken innebär att det blir lättare att både öppna och återförsluta. När förpackningen lämnas till återvinning lägger man skruvkorken bland hårdplast och kartongen med skruvhalsen bland pappersförpackningar. All vätskekartong innehåller plastfolie som ser till att förpackningen håller tätt. Plasten kan förbrännas och omvandlas då till vattenånga!
Nya produkter
Gefleortens är duktiga på att vidareförädla mjölken. I mitten av 80-talet var mjölkkonsumtionen som störst, men influenser från bl.a. resor och nya svenskar har gett oss förändrade kostvanor där mjölken kanske inte har en lika naturlig plats som tidigare. Idag produceras i stället fler förädlade produkter inom en brett sortiment av filmjölk, gräddprodukter, yoghurt såväl naturell som smaksatt och inte minst Gefleortens Go´Fruktyoghurt i olika varianter.
Crème Fraiche är en produktgrupp som funnits med i många år och som numera finns såväl naturell, med olika fetthalter, som smaksatt med populära smakblandningar. Senaste nyheten är Crème Fraiche Gourmé med Feta/Oliv samt Champinjon/Kantarell. Jag fick smaka på Feta/Oliv och den var riktigt god! Jag vet att den gör susen på en grillad köttbit! Man kan använda den som sås (varm eller kall) eller som smakförhöjare i festmat.
Produktutvecklingen pågår ständigt och vi får snart se fler nya produkter. Per och Ove är lite hemlighetsfulla där av förståliga skäl. Konkurrenterna håller nämligen ögonen på Gefleortens för att se vad de hittar på.
Vi är också nyfikna!
Det lokala mejeriföretaget
Gefleortens arbetar också med att sprida kunskap om sina produkter. Ett viktigt inslag är ”Öppen gård” där man får möjlighet att besöka en bondgård och se hur det dagliga arbetet går till. I år hade man ca 5.000 besökare på två gårdar. En i Aspnäs i Östervåla och den andra var hos bröderna Walleräng i Hedesunda. Besöket är gratis!
Per och Ove vill också framhålla att Gefleortens är ett i högsta grad lokalt företag. Det innebär också miljöfördelar. Leverantörerna finns inom en radie på 7 mil och man levererar sina produkter till butiker i Gästrikland, Norduppland och Nordöstra Västmanland (Tärnsjö).
Recept med Crème Fraiche Gourmé
Grillad fläskfilé med champinjon- och kantarellsås
4 portioner
800 g fläskfilé
2 msk Svenskt Smör
2 dl Crème Fraiche champinjon-kantarell
½ dl vatten
4 portioner ris gärna vildris
¼ aubergine
¼ zucchini
1 morot
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Bryn fläskfilén i smör. Salta och peppra. Koka riset. Skala och skär grönsakerna i små tärningar. Rosta dem i ugn 200° ca 20 min.
Pressa ner vitlöken, blanda runt, salta och peppra. Stek klart filén i ugn ca 10 min. Blanda grönsaker och ris. Värm créme fraichen i en kastrull, tillsätt lite vatten. Skär upp filén och servera med risblandning och den varma såsen. Dekorera gärna med hackad persilja.
Risotto med lufttorkad skinka
4 portioner
1 finhackad schalottenlök
2 msk Svenskt Smör
4 dl Arborioris
1 liter grönsaksbuljong
2 dl Crème Fraiche feta-oliv
salt och peppar
ruccola
8 skivor lufttorkad skinka
Fräs löken i smör tills den är mjuk, tillsätt riset och fräs ytterligare ett par minuter. Värm buljongen. Tillsätt ca 1 dl buljong och låt den puttra in i riset. Fortsätt att tillsätta buljong, lite i taget
tills riset är genomkokt, ca 20 min. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Servera risotton med ruccola, några skivor
skinka och gärna marinerade grönsaker.
Text & foto: Torbjörn Edlund
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »