Gävleborgsföretagare på Framtidsmötet
27/5, 2010 kl. 22:11Svenskt Näringslivs höll stämma och Framtidsmöte i Stockholm 27-28 maj. Totalt cirka 1 000 företagare deltog, varav ett femtiotal från Gävleborg. På vägen ner passade vi på att fråga några av dem vilka tankar och önskningar de har inför framtiden.
- Namnet är lite vilseledande eftersom jag numer koncentrerar mig på min taxirörelse. Jag har två bilar som är specialutrustade för rullstolar, vilket innebär att vi nästan enbart kör färdtjänst. Företaget går hyfsat bra, åtminstone så att vi är nöjda. Som företagare hoppas jag att Alliansen fortsätter att regera efter valet eftersom de är mer företagsvänliga. De har under den här mandatperioden genomfört nästan 180 förenklingar, vilket innebär en i veckan! LAS behövs och grundtanken är bra men lagen måste förändras och anpassas till dagens läge.
Ingrid Rutström och Sofie Orrsten, Städtjänst, Gävle. Städföretag
- Företaget går ganska bra just nu och vi har inte påverkats speciellt mycket av lågkonjunkturen. Vi har både privata, 30 %, och företag, 70 %, som kunder. Vi har många uppdrag med RUT-avdrag för många barnfamiljer och pensionärer. Fakturametoden innebär att det blir enklare för kunden, vilket har fått många att ta steget att anlita städföretag. Om RUT-avdraget försvinner måste vi säga upp 3-4 heltidsanställda. Vi tycker också att LAS-reglerna bör förenklas. Vi är beroende av att ha engagerad personal och vi har sett att vi behöver ha en längre prövotid innan vi nyanställer någon. Lönekostnaderna svarar för cirka 75 % av vår omsättning och därför skulle vi välkomna en lägre arbetsgivaravgift.
Alf och Karin Bohlin, Häggviken Konsulting, Jättendal. Försäljning och marknadsföring av tjänster och varor. Alf har tidigare varit näringslivschef i Nordanstigs kommun.
- Företaget går bra och vi är oberoende av finanskrisen. Vi har inga anställda men jag ser att många företag hindras i sin utveckling av LAS-reglerna. Det drabbar särskilt ungdomar som får svårt att komma in på arbetsmarknaden eller tvingas bort vid uppsägningar.
Jonas Ahlborg, JOBmeal, Gävle. De hyr ut kaffeautomater och säljer kaffe mm
- Vi märkte av krisen de tre första månaderna, men inte som förväntat. Sen började en del kunder säga upp personal och lägga investeringar på is. Det innebär att vi väldigt korta avtal. Men nu har det återhämtat sig och vi får ungeför hälften av avtalen på 4 eller 5 år. LAS-reglerna behöver ses över. Lärlingssystemet blir jättebra och kommer att ge oss en längre prövotid innan det blir fast anställning. Ingångslönerna är alldeles för höga, vilket gör det svårare för unga att få jobb. Vi har idag 40 anställda, men det kan påverkas negativt om drivmedelskostnaderna ökar eftersom vår vagnpark rullar totalt över 85 000 mil per år.
Rickard Häll, Precisallt Media. Reklambyrå som mest är inriktad på program för digitala skyltar. Rickard är också delägare i Stora Vall Gästgiveri
- Företaget har gått bra trots finanskris och lågkonjunktur. Det blev en viss inbromsning men nu ökar vi. Varför är det så hög skatt på arbete i Sverige? A-kassan behövs men kostnaderna borde i högre grad finansieras av dem som jobbar.
Börje Andersson, Bäckströms Mekaniska, Hofors. Jobbar med underhåll och service inom storindustrin
- Vi påverkades av krisen men vi var angelägna att kunna behålla personalen och kompetensen för att vara beredda när det tar fart igen. Vi löste det med en tidspott på 150 timmar, som personalen kunde få vara ledigt utan löneavdrag. I stället fick de avstå från lönehöjningarna. Anställda på de företag som ”deltidspermitterade” kunde förlora flera tusen per månad medan vår personal hade oförändrad lön. Men tvingades ändå säga upp 6 personer. Vi har idag 100 anställda och bra beläggning. Tyvärr har prisnivån gått ner eftersom en del konkurrenter inte klarat krisen lika bra som oss. LAS-reglerna måste omarbetas eftersom de inte fungerar i dagens samhälle. För att minska ungdomsarbetslösheten behöver ingångslöner och arbetsgivaravgifter sänkas för dem. Lärlingssystemet ser jag fram mot. Sen måste reglerna för A-kassan ändras. Den som är arbetslös får inte ta korta jobb mer än sammanlagt 60 dagar innan de förlorar en hel veckas ersättning om de tar ett jobb på någon dag.
Förväntningarna på Framtidsmötet var stora och särskilt uppskattar man att få tillfälle att träffa andra företagare för att utbyta erfarenheter.
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »