Framtidsmötet visar hur man kan utmana en kommun
4/6, 2009 kl. 12:25Hur företag (och i vissa kommuner även privatpersoner) kan utmana en kommun handlade ett av seminarierna om på Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Globen 28-29 maj under ledning av Birgitta Laurent, Svenskt Näringslivs expert på offentlig upphandling, konkurrensfrågor, osund konkurrens.
Citerar från Svenskt Näringslivs skrift ”Handbok för utmanare”: ”Landets kommuner och landsting står inför mycket stora utmaningar. … Lösningen är att se till att utnyttja existerande resurser mer effektivt.” Utmaningsrätt innebär att kommunen eller landstinget inför en rätt att utmana befintlig kommunal eller landstingskommunal verksamhet (utom strategiska ledningsfunktioner och myndighetsutövning).
Hittills har 22 kommuner och ett landsting beslutat att införa utmaningsrätt. I en del kommuner kan man också utmana kommunala bolag. Utmaningen kan innebära att man i slutänden handlar upp tjänsten eller att verksamheten avknoppas.
Utmaningsrätten innebär att den som vill överta driften av en kommunal verksamhet kan utmana kommunen genom att lämna in en begäran om detta. All verksamhet får utmanas, med undantag av myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och vad som enligt lag eller förordning inte kan läggas ut på entreprenad utan måste utföras av kommunens egna medarbetare. I de flesta kommuner är den nämnd, som är ansvarig för verksamheten som utmanas, skyldig att pröva utmaningen och avgöra om den skall leda till upphandling eller annan åtgärd.
Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) innebär att den som utmanar inte är garanterad att få uppdraget. Utmanaren får lämna anbud på samma villkor som andra företag.
Uppsala har bland annat blivit utmanade på en kontrollfunktion för städning eftersom förslagsställaren tyckte att uppföljningen var för dålig och inte fungerade.
Maria Laxvik, upphandlingschef på Stockholms Stad, har erfarenhet sedan ca 10 år då den då borgerliga majoriteten införde Utmaningsrätt. Alla nämnder har gått igenom sin verksamhet för att se över vad som kan upphandlas. Om man ser möjlighet till avknoppning får de som kan ta över uppmuntran och stöd.
- Vi har inte informerat så mycket om den här möjligheten, men ändå fått in en del utmaningar, sa Maria Laxvik. Det har också varit dåligt intresse från media kring Utmaningsrätten.
Alla utmaningar bör tas upp till ett politiskt beslut för att man inte skall riskera att någon tjänsteman bromsar förslaget.
- I Stockholm upphandlar vi väldigt mycket som gator, vägar, städning men också en stor del av vård och omsorg, sa Maria Laxvik. Utmaningsrätten gäller även våra kommunala bolag och då är det styrelsen som beslutar.
Maria berättade också att företag som fått chansen att ta över kommunal verksamhet oftast får fortsätta, även när det blivit ändrad majoritet.
Torsten Persson, ISS Facility Services, har erfarenhet av att utmana kommuner om deras verksamhet. ISS jobbar mest med städning, kontorssupport, fastighets- och parkskötsel samt catering.
- Man kan se Utmaningsrätten som en förslagslåda, sa Torsten Persson. Ofta har man inom kommunen inte tänkt på möjligheten att lägga ut på entreprenad.
ISS har utmanat tre kommuner:
• Fastighetsskötsel i Örkelljunga september 2008; utmaningen antogs i december och upphandling är på gång
• Skolmaten i Hörby september 2008; diskuteras förmodligen i nämnden i juni i år
• Parkskötsel i Halmstad januari 2009; diskuterades i april och beslut om upphandling förväntas i oktober
ISS planerar även utmaning i ytterligare en fjärde kommun.
- Man får räkna med att det tar ett år från det man lämnat utmaningen till att upphandlingen är klar,sa Torsten Persson.
Hur man skall gå tillväga får man veta på respektive kommuns hemsida. Ett bra exempel finns på http://www.uddevalla.se. Utmaningarna kan ofta också skickas digitalt.
ISS lämnar inte anbud när förfrågningsunderlaget är dåligt, vilket händer. Torsten menar att man skall tala om för kommunerna när förfrågningsunderlaget är undermåligt.
- Förr kollade vi att en kommun var borgerlig innan vi började bearbeta den, men idag gör vi ingen skillnad, sa Torsten Persson.
Utmaningen i Gävleborg måste väl bli att bli första kommun att införa Utmaningsrätt! Eller blir det landstinget?
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »