Frågan är hur man blir målmedveten
16/9, 2008 kl. 23:59Att vara målmedveten innebär att man är medveten om sina mål. När man vet sina mål är valen lättare. Tiden att fundera kortas ner. Vi kan snabbare gå till handling när vi har en tydlig plan på vad som ska ske. Men hur kan vi öka målmedvetandet?
Hur kan målet göras konkret?
Konkreta mål är lättare att orientera sig mot och man känner igen sig när man har nått fram. Att nå målet ger glädje och tillfredställelse. Detta förutsätter att man vet att man har nått målet.
Inom idrotten har ett vanligt mål varit att vinna. Det är inte konkret för man kan inte innan tävlingen veta vad som krävs för konkret handling under själva tävlingen. Det är beroende av vad andra presterar. Kropp och sinne kan inte förberedas för ett mål som ”att vinna”. Inom företagsvälden kan vi på förhand heller inte säker veta vad konkurrenterna hittar på.
Hur kan målet göras positivt?
Positivt tänkande är ganska uttjatat men tittar man närmare på vad det egentligen betyder så kommer begreppet i en annan dager. Ursprungligen kommer det från engelskans ”positiv thinking”. Ordet ”positiv” betyder, förutom positiv, även bestämd och säker. Det betyder att positivt tänkande handlar om att känna sig säker. Säker på att målen kommer att uppnås.
Negativa bilder kan vara lika styrande som positiva. Det kan till och med vara så att de negativa bilderna tar över. De negativa bilderna är ofta konkreta och har en stark känsla kopplad till sig, ofta rädsla. ”Det får inte hända” eller ”Tänk om det händer” och så händer det. Rädslan att göra fel, göra bort sig, rodna eller vad det nu kan vara är en viktig orsak till att just det sker. Vi dras mot det som är konkret och har stark känsla kopplad till sig.
Det finns olika sätt att skapa säkerhet och trygghet i att målen nås. Affirmationer, visualisering och mental träning är några.
Hur kan målet göras synligare?
Har du sett karate och blivit förvånad över hur de kan slå av saker så lätt? Det kan vara tjocka plankor eller travar med tegelstenar. Det ser omöjligt ut men vem som helst kan med träning uppnå detta. Det handlar om såväl fysisk som mental träning. Den som fokuserar på hindret kommer att skada handen. Det gäller att fokusera på en punkt bortom hindren.
Många gånger kan hindren vara det mest konkreta. I exempelvis fotboll är stolparna, ribban och målvakten det mest konkreta. Fast för att det ska bli mål ska ju bollen inte placeras där utan i tomrummet. För att göra tomrummet synligare kan målet delas upp i sektorer med olika nummer eller färger.
Hur kan målet göras djärvt och ändå uppnåeligt?
För att lyckas bör det finnas en balans mellan hur lockande målet är och din förmåga att klara uppgiften. De flesta av oss har dåligt självförtroende och sätter därför låga mål. För att våga sätta mål som är en utmaning är det viktigt att vi har tilltro till oss själva. Träning av självförtroendet hjälper dig att sätta djärvare mål.
Hur kan målet göras utvecklande?
Att hålla balansen på en stillastående cykel är svårt. Det är lika i livet – om vi rör oss framåt har vi bättre balans. Att endast slå vakt om det man redan uppnått är inte utvecklande.
Hur kan målet göras till ditt?
Egna mål ger högre drivkraft och upplevs positivare. Inom idrotten är detta extra tydligt. De egna kraven skapar tändning medans massmedias och andras högt uppbyggda förväntningar kan skapa en känsla av att det är mer att förlora än att vinna.
Hur kan jag kontrollera målet?
Mål som kontrolleras av andra rår vi inte på. Sätt målen på ett sådant sätt att det är du själv som har kontrollen över om målet nås eller ej.
Ett sätt att sammanfatta det hela är att det är bättre med självmål än tomma mål. Det vill säga mål som vi sätter själva och har egen kontroll över är bättre än mål satta av andra som vi uppfattar som tomma och ouppnåeliga. Vad är din hjärna på för spår det vill säga vad har du för mål?
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »