Företagarmöte i Edsbyn: Utmaningar
4/9, 2008 kl. 14:52Den 2 september samlades ca 90 företagare och representanter från det offentliga för en företagarträff i Edsbyn med tema ”Utmaningar”. De flesta kom från Hälsingland men också ett trettiotal Gästringar ¨hade hörsammat Svenskt Näringslivs inbjudan. Mötet var också en uppföljning på Svenskt Näringslivs företagarmöte i Sälen 2007.
Satsningen med mer pengar på yrkesutbildning och lärlingsplatser har blivit särskilt uppskattat bland företagarna.
Passande nog så skedde mötet i matsalen hos Edsbyverken, en av sinnebilderna för det företagsamma Edsbyn. Lars Beckman, Svenskt Näringslivs regionchef i Gävleborg, hälsade alla välkomna. Alli fick tillfälle att presentera sig och det väckte naturligtvis en viss munterhet med tanke på var vi befann oss när Jan Eriksson berättade att han representerade Kinnarps Gävle Dalarna.
Lars Beckman lämnade över ordet till Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson som hälsade oss välkomna till ”Guldbyn” som den förste i raden av intressanta föredragshållare (redovisas separat).
Sedan fick vi se och höra en inspelning med Urban Bäckström där han beklagade att han fått förhinder. Han berättade också att Svenskt Näringsliv kommer att lyfta fram skattefrågorna i en ny kommission med Urban som ordförande plus 7 företagare som ledamöter. Han uppmanade oss till rundabordssamtal där vi skulle diskutera förslag till sänkningar av skatter som kan förstärka svenska företags konkurrenskraft.
Han bjöd också in alla närvarande till Framtidsmötet i Stockholm i maj 2009.
Det blev många förslagen som skrevs ner och som kommer att överlämnas till kommissionen.
Mötet avslutades med ett föredrag av Ola Johansson där han berättade om hur han och tränarteamet arbetat för att förändra Edsbyns bandylag från ett mittenlag till 5 raka SM-medaljer, mer om det på separat plats.
Sammantaget var det ett mycket givande möte med intressanta och engagerande föredrag. Samtliga deltagare kunde resa hem med nyvunnen kunskap och med ny motivation för vardagen!
.
Björn Mårtensson om Guldbyn
Björn inledde med att berätta att Ovanåker kännetecknas av företagsamhet, föreningsliv och starkt engagemang. Skogen är en viktig bas för industrierna i kommunen och även för serviceföretagen och det finns många duktiga företagare bland kommunens 12 000 invånare. Kommunen har en bra ekonomi tack vare bland annat företagsamheten. Föreningslivet har stor betydelse och det finns en stark frikyrklighet. Idrotten med bandy och orientering i spetsen är viktiga ingredienser. Människors engagemang, handlingskraft och mentalitet är framgångsfaktorer både hos företagare och anställda. Dina Arena, Edsbyns inomhushall för bandy, är ett bra exempel på företagsamheten. Björn berättade också att man i kommunen tar fasta på Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet och ser den som en bra sporre och pådrivare för att förbättra kommunens placering. Ovanåker ligger visserligen i topp i Gävleborgs län men Björn Mårtensson har större ambitioner.
– Vi har i alla fall en bra förbättringspotential och jag vill uppmana alla kommunens företagare att komma med förslag till förbättringar, sa Björn.
Dialog är viktigt. I Ovanåker har man också ambitionen att förenkla kontakterna mellan företag och kommunen, ”One-Stop-Shop”.
Besöksnäringen är en svag punkt där det också finns potential till att öka antalet besökare. Inom kommunen arbetar man med en turismpolicy. ”Vem gör vad” och ”Vad skall vi göra” är några av frågorna som behöver besvaras. Man har också bjudit in till möten med företagare inom besöksnäringen. Det är viktigt att lyfta fram det unika och som exempel på det nämnde Björn hälsingegårdarna som är föreslagna som världsarv.
Björn Mårtensson avslutade med att berätta att man är glada över de förbättrade förbindelser som nya E4-an inneburit. Nu väntar man med spänning på att också riksväg 50 skall byggas om.
Edsbyverken – stort företag med lokal anknytning
Joseph Höbenreich, VD på Edsbyverken, inledde med att berätta om verksamheten. Man tillverkar kontorsmöbler med egen design och all försäljning sker via återförsäljare. Edsbyverken var förr stora tillverkare av skidor, men man hängde inte med i utvecklingen när plastbelag och plastskidor dök upp på marknaden. Men man lyckades bra med att ställa om produktionen till möbler. Idag ägs företaget av lokala investerare. Företaget har renodlat tillverkningslinjerna, investerat i ny maskinteknik och nya produkter för att möta kundernas behov. Tillverkningen är mycket flexibel och man har lönsamhet även på små serier. Affärsidén lyder kort och gott: Kontor på ditt sätt! Omsättningen är ca 400 mkr och man har ca 300 anställda. Ca 30 procent av tillverkningen exporteras, bland annat till Japan. Edsbyverken har nyligen gått ihop med Senab som specialiserat sig på försäljning av inredning till kontor och offentliga miljöer i och utanför Sverige. Lönsamheten är acceptabel och ibland till och med bra, enligt delägarna.
Namnet Edsbyverken innebär också ett ansvar för samhället, anser Joseph. Man strävar efter att köpa så mycket lokalt som möjligt, vilket behövs för att kunna behålla den lokala servicen med blomsterhandel, järnhandel mm. Det gynnar även personalen som också har nytta av den servicen.
– Det är också viktigt att engagera sig i andra lokala företag för att dela med av kunskap och erfarenheter, till exempel i styrelser mm, sa Joseph.
Även föreningslivet får stöd, vilket upplevs som positivt av personalen. Bandyn är särskilt viktig och Edsbyverken är huvudsponsor för Edsbyns bandy. Inte bara idrotten utan även friluftslivet får ekonomiskt stöd.
Bandyarenan byggdes pö-om-pö för att man skulle kunna hålla koll på kostnaderna och arenan har idag en väldigt låg skuldsättning. Alla företagare ställde upp, inte bara med pengar utan också med arbete. Kommunen har också varit mycket tillmötesgående och det har varit ett bra samspel mellan alla inblandade.
När det gäller den kommunala verksamheten menar Joseph Höbenreich att det finns både positiva och negativa aspekter. Men man måste ha klart för sig att kommunen drivs efter andra spelregler än det privata näringslivet.
– Det måste man ha respekt för samtidigt som de kommunala representanterna, både tjänstemän och politiker måste respektera oss företagare, tillade Joseph. Det är inte i första hand politikerna som är de största bromsklossarna utan tjänstemännen! De måste vara med på vagnen för att företagsklimatet skall kunna förbättras.
Bra samhällsservice är nödvändigt för att kunna locka kompetent personal att flytta till Ovanåker.
– Edsbyn är inte som många andra orter, för här finns riktig jäklaranamma, sa Joseph.
Sen skickade han en hälsning till de närvarande representanterna för regeringen, Elisabeth Thand Ringqvist och Hans Backman:
● Energipolitiken måste ses över. Edsbyverkens energikostnader har de senaste åren ökat med 4 mkr. För att kompensera för det behöver företaget öka försäljningen med 20 mkr. En långsiktig energistrategi är nödvändig, annars riskerar Sverige att energikrävande industrier flyttar utomlands.
● Vi måste använda skogens biprodukter på ett effektivare sätt. Spån bör användas för tillverkning av mdf-skivor i stället för att eldas upp. Skivindustrin har drabbats av höjda råvarupriser vilket även påverkar möbelindustrin. Priserna på biobränsle har fyrdubblats de senaste 6 åren. Det finns gott om spillved i skogen som skulle kunna användas i stället.
Beträffande infrastrukturen har mycket positivt gjorts de senaste åren med nya E4 och bättre tågförbindelser. Men de höjda priserna på drivmedel drabbar företagen negativt. Transportkostnaderna utgör till exempel 7 % av Edsbyverkens omsättning! Joseph Höbenreich föreslår därför att järnvägsspåret mellan Bollnäs och Edsbyn rustas upp så att man kan börja utnyttja järnvägstransporter i stället för landsväg.
Information från näringsministerns kansli
Elisabeth Thand Ringqvist, politiskt sakkunnig hos näringsminister Maud Olofsson, var även med på Näringslivsdagarna i Sälen 2007 och hade kommit till det här mötet för att redovisa vad som åstadkommits sedan dess och vad som planeras just nu.
Elisabeth kände igen lukterna kring Edsbyverken eftersom hon växte vid sin fars limfogsfabrik i Gällö. Hon har varit med att starta två företag, dels hennes systers och dels ett handelsbolag med affärsidén att sälja politiska budskap!
Antalet nystartade företag har ökat med 20 % från 2006 till 2007 medan antalet människor i utanförskap (arbetslöshet, sjukskrivning mm) minskat med 11 %. Samhällets vinst för det minskade utanförskapet är 300 mkr men de som kommit tillbaka till arbetsmarknaden upplever den största skillnaden.
Regeringen räknar med en avmattning av högkonjunkturen under påverkan av bolånekrisen i USA, skyhöga oljepriser, höga även priser på andra råvaror och livsmedel samt den låga dollarkursen. Man räknar ändå med att det finns ett reformutrymme, vilket kommer att synas i budgeten som presenteras om två veckor. Två betydelsefulla insatser är redan offentliggjorda:
● mer pengar till forskning
● lärlingssystemet
Tanken är att det kall bli ännu mer lönsamt att arbeta och förhoppningsvis även bättre lönsamhet för företagare. Det gick tyvärr inte att sänka arbetsgivaravgifterna på grund av det komplicerade regelsystemet (EU). I stället blir det ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga människor. Det kommer att positivt påverka den höga ungdomsarbetslösheten som hänger samman med det rådande lönesystemet.
På näringslivsdagarna aviserades förändring av de så kallade 3:12-reglerna och det har blivit vissa förändringar.
Just nu arbetar man med att ändra konkurslagstiftningen vilket kan innebära att förmånsrätten återställs. Man räknar med att det kan leda till att bankernas njugghet mot mindre företag minskar.
Näringsdepartementet arbetar också med en översyn av statliga åtaganden som överlappar varandra, som Norrlandsfonden, ALMI med flera. Avsikten är att effektivisera stöden och göra dem mer lättöverskådliga. Etableringskonton, riskkapitalavdrag och uppskov med kapitalvinstskatt är andra åtgärder som gynnar företagen.
Andra saker som behöver ses över:
● lättare att få F-skattesedel
● sänkning med 25 % av administrationskostnaderna för företagens hantering av statliga regler och statistikuppgifter (2010)
● förenkling av redovisningsreglerna
● slopad revisionsplikt 2009 eller 2010
● införande av en enklare aktiebolagsform med krav på lägre aktiekapital
● trygghetssystem för företagare
En del av de här förändringarna motarbetas av facket.
Regeringen satsar också på att utforma en strategi för entreprenörskap i skolan.
Förenkling av regler och förordningar är alltid aktuellt.
Från 1/7 skall alla nya lagförslag åtföljas av en konsekvensbeskrivning. Ett regelråd med tre ledamöter planeras från den 1/10. En jurist, en företagarrepresentant och en företagsekonom är förslaget till hur rådet skall sammansättas.
En nyhet väckte särskild uppmärksamhet bland deltagarna: lag mot osund konkurrens från kommuner, landsting och andra offentliga aktörer som statliga och kommunala bolag. Det kommer att bli förbjudet att driva verksamhet av ekonomisk eller kommersiell natur som snedvrider konkurrensen. Det kan dock göras undantag om verksamheten behövs av humanitära skäl, till exempel projekt som skall minska utanförskap, ge sysselsättning till handikappade mm. Tanken är att konkurrensverket skall kunna väcka talan. Även företag eller andra organisationer som berörs skall kunna väcka talan. Remissen skall vara besvarad till den 15/10 i år.
Den nya yrkesutbildningen på Komvux och lärlingsprojektet får 1,3 miljarder för tre år.
Elisabeth Thand Ringqvist tycker att det varit roligast att arbeta med regelrådet och den nya konkurrensregeln.
– Det kommer att bli förändringar som verkligen kommer att göra skillnad, förklarade Elisabeth.
När det gäller energipolitiken menade hon att regeringen inte kan påverka så mycket eftersom priserna sätts av elleverantörerna. De som drabbas värst av de höjda elpriserna är de industrier som tillverkar mekanisk pappersmassa samt små och medelstora företag som inte har tillräckliga muskler för att förhandla sig till bättre priser.
Vilka förbättringar har Alliansen åstadkommit som kan bädda för en ny valseger?
– Framförallt har vi fått fler människor i arbete, avslutade Elisabeth.
Så blir man mästerlig
När Ola Johansson antog utmaningen att försöka göra Edsbyn Bandy till ett bättre lag gick han och kollegan Franco Bergman grundligt tillväga. Man började med att bestämma vilka resultat man ville uppnå och sedan vad som skulle behövas för att nå målet. För att klara det måste man höja prestationsförmågan, ordentligt! För det behövs motivation, förståelse och delaktighet för det arbetssätt som krävs.
På företagarträffen berättade Ola hur de lyckats med sin målsättning. Men vi kan väl ta det från början, Ola Johansson är född och uppvuxen i Edsbyn. Pappa Elis var också en väldigt duktig bandyspelare och även broder Hans har skördat stora framgångar. Ola bor numer i Västerås och har eget företag samtidigt som han sköter tränarjobbet. Han har varit delaktig i 19 SM-finaler som resulterat i 16 SM-guld i bandy!
2002 började arbetet för att höja Edsbyn Bandy från ”medelmåtta” till topp 3-4 i Sverige. Det var mycken tankemöda innan man samlade spelartruppen och gick igenom förutsättningarna. Fokus var på IGÅR, IDAG och I MORGON. Var kommer vi ifrån, hur ser det ut idag och vad vill vi åstadkomma? Tränarstaben gick igenom förutsättningarna med varje spelare och på det sättet blev alla delaktiga i processen i stället för att bara få direktiv. Alla fick tänka till och bli kreativa, allt efter förmåga. Enskilda samtal genomfördes där man gick igenom vars och ens förutsättningar och personliga mål. En del var väldigt målmedvetna medan andra var mer osäkra.
Förutsättningar fanns enligt Ola:
● En bra och engagerad styrelse
● Tillräckliga resurser
● Spelare med potential, en bra mix av unga och gamla
Till slut enades man om målet: man skulle till Studenternas i Uppsala och SM-finalen. För att nå målet måste laget öka träningsdoserna. Hur många träningar behövs? Hur tränar man bäst för att bli tillräckligt bra? Följande framgångsfaktorer fastslogs:
● Passningar
● Luftpassningar
● Organisation
● Vara på banan (inte utvisad)
Nästa fråga var kanske ovanligare i sammanhanget: Vad vill vi att styrelsen, supportrarna, motståndarna etc. skall tycka om oss? ”Snabbskrinnare och trevliga” kom man fram till. Det gällde alltså att lyfta ambitionsnivån ordentligt.
– Det vi gör bra skall vi göra extra bra i stället för att koncentrera os på det dåliga och när något är beslutat så skall det genomföras, summerade Ola.
Den första säsongen parkerade laget på sjätte plats efter 12 matcher, vilket var långt från den målsättning laget satt upp. Ola gick igenom match för match och kom fram till att tre av dem hade varit riktiga kanonmatcher av Edsbyn. Frågan var hur man skulle kunna utnyttja den positiva känslan från de matcherna. Spelarna fick göra samma genomgång och kom också fram till att de tre matcherna var de bästa. Man beslutade sig för att försöka upprepa det framgångsrika spelet. Det var två matcher kvar i grundserien och båda behövde vinnas för att gå till elitserien, och laget lyckades!
Det var här som grunden till de fem raka SM-gulden lades! Ett gemensamt mål och att man alltid är överens hur man skall spela.
Spelarna har hela tiden möjlighet att komma med förslag till hur man skall spela mot olika lag. Det är viktigt att de har en klar bild för hur laget skall spela.
– Att de skall kämpa måste de förstå själva, det behöver inte jag tala om för dem, anser Ola Johansson.
Ola bollade över frågan till företagarna: Hur spelar ni och kan era spelare påverka taktiken?
De som följer Olas recept kan förmodligen också räkna med att bli mästerliga!
Några röster om företagarmötet i Edsbyn
Jan Carlsson, CC Systems, Alfta: Mycket trevligt, särskilt med uppföljningen av träffen i Sälen. Det är också nyttigt att träffa andra företagare. Regelförändringarna är alltid välkomna. Infrastrukturfrågorna är också viktiga.
Erik Jaxgård, Adecco, Gävle: Bra och många intressanta nyheter, särskilt sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Mycket positivt att osund konkurrens skall förbjudas.
Petter Mörck, Tallink Silja och Galaxy Meeting, Gävle: Intressant träff, överraskande många hälsingeföretagare. Bra att osund konkurrens åtgärdas.
Peter Lagesson, CC Systems (vd från november): För mig som nyinflyttad är det viktigt att få en känsla för regionen.
Kina Rubensson, Manpower: Jätteintressant! Det skapar också nyttiga nätverk och man upplever verkligen entreprenörsandan!
Lillemor Johansson, Manpower: Bra att få information om hur tankarna går från regeringshåll och så får man nya kontakter!
Arne Nylander, Bollnäs Verkstad: Bra möte! Jag är också förvånad över att regeringen rör om så mycket i grytan! Man borde också prata mer om Sveriges framtid samt sänka arbetsgivaravgifterna!
Stig-Olof Elmeland, PPEPAB Produktionspartner, Söderhamn: Intressant att höra att så mycket händer på regelområdet.
Lennart Olsson, Söderhamns kommun: Fascinerande att höra direkt från departementsnivå och hur de tänker.
Per Lundman, Arixona Chemical, Sandarne: Bra kväll! Intressant att lyssna på Elisabeth Thand Ringqvistoch få en jämförelse med vad som lovats tidigare.
Marianne Eriksson, Church Street Saloon, Gävle: Upplyftande, man mår bra av sådant här. Svenskt Näringsliv är verkligen proffsiga när det gäller att ordna trevliga arrangemang. Ola Johansson var verkligen inspirerande att lyssna på. Förhoppningsvis kanske man blir en bättre chef av det!
Anitha Jabin, advokat, Gävle: Ola Johanssons ledarskap var inspirerande och intressant. Det var också intressant att få höra synpunkter direkt från regeringskansliet.
Christina Kauranen och Lotta Wallén, Tolkjouren, Gävle: Otroligt givande kväll. Gladaste beskedet var det föreslagna förbudet mot osund konkurrens. Man knyter också nya kontakter och det är intressant att höra hur andra företagare resonerar. Och ett mycket bra föredrag av Ola Johansson!
Margaretha Wedin, Wedin o Hugg, Gävle: Spännande med olika vinklingar, allt från regeringens representant till Ola Johansson om ledarskap. Positivt med allt som är på gång med förenklade aktiebolag och förbättrade skatteregler och etableringskonto mm.
Jan Eriksson, Kinnarps, Gävle: Mycket bra, bra mix av information och inspiration. Ola Johanssons föredrag var bäst men det är också bra att kunna knyta kontakter med andra företag.
Hans Backman, riksdagsman fp, Hofors: En bra dag med bra variation och intressanta synpunkter. Ola Johanssons föredrag om motivation var verkligen spännande!
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »