Förbättrat företagsklimat i Gävle
2/4, 2008 kl. 12:25När det kommer in en ny tränare i en idrottsförening brukar man kalla det ”XX-effekten” om man lyckas bryta förlusttrenden. Gävle kommun har ju fått en ny politisk ledning och helt plötsligt har kommunen fått en skjuts uppåt i Svenskt Näringslivs ”klimatbarometer”. Gävle har lämnat ”bottenträsket” där Ljusdal och Hudiksvall fortfarande huserar. Kan det månne vara ”Blanck”-effekten?
Enkäten mäter attityderna och har besvarats av 65 politiker och 205 företagare i Gävle.
Kommunal upphandling av varor och tjänster får mycket bättre betyg än tidigare, vilket är glädjande för kommunens företagare. Infrastrukturen får också bättre betyg, förmodligen en effekt av bland annat den nya motorvägen som minskat restiden till och från Stockholm och Uppsala med 15- 20 minuter.
Noterbart är också att skillnaderna mellan politikers och företagares uppfattning av tillståndet i kommunen har minskat inom flera områden. Stora skillnader pekar på bristande förståelse och små skillnader tyder på bättre samförstånd!
Bristen på kompetent arbetskraft framgår tydligt av att 37 procent av företagen i Gävle säger sig behöva växa (jämfört med 27 procent i länet) men att man har svårt att rekrytera lämplig arbetskraft.
Carina Blanck tyckte det var glädjande med det förbättrade företagsklimatet.
– Men vi får inte slå oss till ro, vi måste fortsätta att arbeta för en förbättrad allmän syn på företagandet – och det gäller inte bara förtroendevalda, sa Carina. Vad är drivkraften, är det en idé man brinner för att utveckla?
Carina fick också frågan vad hon tycker om osund konkurrens.
– Ingen kan väl gilla osund konkurrens, vem gillar osunda morötter? raljerade kommunalrådet.
Men faktum kvarstår, osund kommunal konkurrens är en fråga som uppmärksammas av företagarna. Lars Beckman ifrågasatte beslutet att bolagisera Markbyggarna, eftersom det riskerar att öka möjligheterna för dem att konkurrera med företagen.
Enligt Carina Blanck var beslutet om bolagisering en följd av att Markbyggarna numer ingår i Tekniska Nämnden, vilket gör att det finns risk för intressekonflikter eftersom Tekniska Kontoret köper många tjänster av Markbyggarna. Sista ordet är väl inte sagt i den frågan.
Carina Blanck kände också stor oro när det gäller tillgången på kvalificerad arbetskraft. Hon hoppas att beslutet om att införa yrkesinriktad gymnasieutbildning skall förbättra situationen. Det finns också förhoppningar den skall ha en positiv effekt på integration och mångfald. Carina räknar också med att man skall kunna fånga upp de som misslyckats i gymnasiet.
Där passade Carina Blanck också på att berömma företagarna som när det gäller nyanställningar lyckats bättre med integration än kommunen!
Gävle kommun mäter kontinuerligt hur man hanterar företagares kontakter med kommunen, till exempel hur lång tid det tar att få byggnadslov, alkoholtillstånd mm. Enligt Carina ligger Gävle bra till i jämförelse med kommuner i samma storlek.
Enkäten om företagsklimatet borde kompletteras med frågan ”har du haft någon kontakt med kommunen det senaste året”?
Dialog är nyckelordet för Carina Blanck i det fortsatta arbetet med att förbättra företagsklimatet, med möten både med enskilda företagare och i olika grupperingar.
Göran Arnell pekade också på de positiva siffrorna för infrastrukturen i enkäten. Han menade också att de minskade skillnaderna i uppfattning är positivt i den meningen att det är viktigt att vi har samma målbild, vare sig vi är företagare, politiker eller allmänhet. En bra infrastruktur ger människor fler valmöjligheter att välja bostadsort. Och då gäller det att det finns bra tillgång på bostäder, skolor samt attraktiv kultur och fritid för att kunna konkurrera med andra kommuner.
Göran pekade också på att upphandling genom Lagen om Offentlig Upphandling borde göras enklare så att småföretag kan få en bättre konkurrenssituation.
Både Carina Blanck och Göran Arnell var överens om de tre nyckelfrågorna inför framtiden:
+ tillgång på kvalificerad arbetskraft
+ utveckla mötesformerna mellan kommunen och företagarna
+ bättre koppling mellan skolan och arbetsmarknaden/företagarna
Frågan om ”osund” kommunal konkurrens får kanske anstå till nästa möte, då Johan Almesjö, Inköp Gävleborg, gästar månadslunchen!
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »