Fondkistan skapar ett vackert avsked
27/10, 2007 kl. 23:59Det är tre år sedan Irene Thunberg och Tord Högman startade Begravningsbyrån Fondkistan hemma i Skutskär och kom in som en utmanare till de större, etablerade begravningsbyråerna i Gävle och Sandviken. Idag håller man till på Söder i Gävle, vid polishuset i Sandviken och har genom sitt ombud utökat området till att även omfatta Ovansjö, men idén i företaget är densamma.
- Vi vill att våra kunder ska känna att de blir personligt och familjärt bemötta i en svår situation, säger Tord Högman.
- Människorna som kommer till oss befinner sig i en av de svåraste stunderna man upplever i livet, säger Irene Thunberg. Man har mist en nära anhörig och det är en hel del praktiska bestyr att ta tag i. Det händer oss alla förr eller senare men ändå pratar vi förvånansvärt lite med varandra om hur vi vill ha det efter vår bortgång, även om det blivit bättre och mindre tabu med åren. Därför ställs också de efterlevande inför en rad beslut som ska fattas kring exempelvis ceremoni och minnesstund.
- Vi börjar alltid med ett samtal, antingen vid ett hembesök eller om de anhöriga kommer hit, berättar Tord Högman. Många av människorna som vi möter spänner sig inför mötet med begravningsbyrån och känner att begravningen är en väldigt jobbig del som måste tas tag i. Vi vill skapa förtroende till exempel genom att inte vara strikt svartklädda och vår hund Trollan brukar också fungera som en isbrytare som på ett naturligt sätt får våra kunder att slappna av lite. Man kommer väldigt nära de anhöriga i den här stunden, olika människor hanterar sin sorg på sitt sätt och alla möts med respekt. Vår uppgift är att lotsa de anhöriga genom de frågor som finns kring begravningen, och sedan verkställa det som de bestämmer. Det finns mycket som de anhöriga kan göra själva eller delta i kring begravningen som exempelvis att vara med vid svepningen av den döde, dekorera kistan, hålla ett tal eller läsa en dikt under begravningsceremonin. De som väljer att göra något sådant känner ofta en fin delaktighet och att man även efter döden gjort vad man kunnat för den avlidne.
Tidigare har begravningsakten och minnesstunden oftast varit traditionellt utformad med ingångs- och utgångsmusik som Amazing Grace eller Air av J.S Bach, och två psalmer som exempelvis Blott en dag och Härlig är jorden. Det finns en trygghet i det traditionella och också en fördel i att exempelvis alla besökare känner igen sångerna och kan sjunga med. Idag utgår man dock mer och mer från vad den avlidne tyckt om i val av musik, texter och dikter. Det som tidigare varit otänkbart som exempelvis dragspel eller modern musik som spelas från CD-skivor är allt vanligare idag. Även minnesstunden utformas på olika sätt beroende på hur man tror att den avlidne ville att det skulle vara. En traditionell minnesstund med smörgåstårta eller kyrkkaffe kan ersättas med ett besök på restaurang eller liknande.
- Att de traditionella symbolerna som tidigare omgivit begravningar ersätts med mer personliga förtecken syns inte minst i dödsannonserna i tidningen, säger Irene Thunberg. Det traditionella korset var förut vanligast men idag är det helt andra bilder som symboliserar den dödes liv som finns med.
Begravningsbyrån Fondkistan finns idag representerad i hela gästrikeregionen med lokal både på söder i Gävle och vid polishuset i Sandviken. Sedan ett år tillbaka har man också ett ombud i Ovansjö med omnejd. Ombudet Kristina Lundström har 17 års tidigare erfarenhet från begravningsbranschen och i sitt arbete vid Gävle sjukhus har hon också stor kunskap om människor i kris.
- Visst är det skillnad att arrangera en begravning på landet mot för i stan, säger Kristina Lundström. Framför allt handlar det om att alla ofta känner alla medan det i en stad är mer anonymt.
- Många tabun kring döden håller på att luckras upp, säger Tord Högman. Till exempel blir de anhöriga mer och mer prismedvetna och jämför olika byråers kostnader vilket är bra. För oss är det väldigt viktigt att inte lägga sten på börda i form av en hutlös dyr kostnad för begravning och det praktiska däri kring.
- Ett annat exempel är att fler och fler väljer att berätta för sina anhöriga om hur man vill ha det efter sin död, berättar Irene Thunberg. Till sin hjälp kan man ha dokumentet Min sista vilja där man beskriver allt från jordbegravning eller kremering, annonsen och blommor, till utformning av ceremoni och minnesstund, begravningsplats med mera. Dokumentet är bra att fylla i vare sig man känner att man kan prata med sina anhöriga om döden eller inte. Man förvarar det bland sina andra viktiga papper som lagfart på huset eller hyreskontrakt. En begravning är de anhörigas avsked av en kär vän eller familjemedlem och när en människa dör är det till stor hjälp för de anhöriga att inte behöva fatta alla svåra beslut kring praktiska göromål utan tryggt kunna känna att det blev så som den avlidne ville. Det är ju så vi alla önskar oss att det ska vara.
Text: Kristina Hellerstedt Sundin, foto: Per-Erik Jäderberg
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »