Kärleken och känslan till kultur och historia har alltid funnits i Yvonne Eriksson Rönnevalds familj.
Hon har en kusin som är museichef i Oslo, en farbror som skrivit böcker.
-Det är historien bakom prylen som fängslar mig, berättar Yvonne. Att i ett hemman eller dödsbo få med sig berättelsen till möbeln eller den gamla dockan bidrar till ett mer intressant köp.
Det var för tolv år sedan som Yvonne Eriksson Rönnevald startade sin butik i Hudiksvall. Det fick bli på deltid då läraryrket tog sin del av tiden. Maken Hans fick rycka in när det behövdes. Något som med åren ökat intresset även för honom. Renovering av armaturer har blivit hans specialitet.
Det blev först en mindre butik, sedan flytt till sjöbodarna, fantastisk miljö men arbetsamt.
-Lokalen var väldigt nedgången och tog mig två veckor att städa i ordning, berättar Yvonne.
Väl installerad blev det ett vattenhål för sommargäster som gärna köpte zinkbaljor och annat för sitt semesterparadis. Lokalbefolkningen rynkade lite på pannan.
-Jag var tidigt ute med second hand och att sälja gamla husgeråd som något antikt, berättar Yvonne. ”En smörbytta är en smörbytta”, minns hon en äldre dam kommentera och menade att saker har sin plats och mening. Idag har vi gamla husgeråd som prydnad både i kök och trädgård.
2011 gick flyttlasset till Gävle.
-Jag ville komma närmare barnen och byta miljö. Vi hade hus med trädgård, något jag kände blev övermäktigt på grund av min fibromyalgi, förklarar Yvonne.
Yvonne hade uppdrag med ommålning av stolar och andra möbler. Den nuvarande affärsytan använde hon först bara för sina privata prylar. När sedan människor började knacka på insåg hon att det fanns intresse av hennes saker.
Gamla saker fascinerar. Historien knuten till delar av hem hon köper är en avgörande faktor.
-Auktioner erbjuder sällan en historia till. Däremot finns det kulturhistoriska värden i föremål som också är värda att bevaras. Yvonne pratar varmt om linne och porslin och menar att det som gjordes förr håller fortfarande måttet.
Yvonne har sitt kontaktnät när det gäller att få tag på intressant gods. Det händer också att folk kommer med saker.
Det finns något annat som får Yvonne att bli passionerad. Blommor. Speciellt pelargoner. Och varför inte kombinera? Vad kan bli vackrare i vardagen än en Mårbacka planterad i en smörbytta eller mjölkhämtare från den tid då farmor var ung.

https://www.facebook.com/pages/Butiken-Fancy-Corner/459423270779332?ref=stream