– Man kan jämföra ett CV med skolbetyg. Det säger inte tillräckligt mycket om personens förmåga att skapa resultat för arbetsgivaren, berättar Morten Werner, VD för Poolia Sverige. Poängen är att med dagens teknik är det otroligt enkelt att söka jobb. Med ett par klick har du skickat iväg ett snyggt personligt brev och din cv. Volymerna är inte bara ett problem för arbetsgivaren utan även för arbetssökande blir det svårt att profilera sig och visa sitt rätta jag. Då gäller det för både kandidat och arbetsgivare att hitta det där ”lilla extra” hos varandra.

Från arbetsgivarperspektivet är det nu långt mer komplicerat än den tid då det bara fanns ett fåtal tänkbara kandidater med rätt utbildning och cv. Resurser och processer krävs för att hantera och effektivt välja rätt, och inte minst minska riskerna som följer med ett eventuellt felaktigt val.

Enklare och tillgängligare information ökar krav på alla
För arbetsgivaren är det sannolikt bättre att få en stor bas att rekrytera utifrån, men det ställs större krav på en utarbetad och väl genomtänk kravprofil och rekryteringsprocess.

Det är väl så viktigt att ha tydlighet i vilka drivkrafter och personliga egenskaper som är viktiga i yrkesrollen. Ofta är drivkrafter och personliga egenskaper mer avgörande för den framgång som personen skapar hos arbetsgivaren än en exakt anpassad arbetslivserfarenhet och utbildning.

Från arbetstagarens perspektiv blir jämförelsen med skolbetyg som allra tydligast. I dagens samhälle finns en växande medvetenhet om att det inte räcker med högsta betyg i alla ämnen för att få en plats på de mest attraktiva utbildningarna. Det krävs mer i form av personliga meriter och inte sällan en ”berättelse” som går att sälja in. För att komma genom de första omgångarna i en rekryteringsprocess är det samma sak. Ett fullständigt lysande CV är helt enkelt inte nog. Det krävs mer.

Personlighet och vad du vill åstadkomma skiljer ut
Intellektuell bredd, analytiskt djup och hög social förmåga kan vara sådana områden. Morten Werner berättar om hur han själv tidigare arbetat i finansbranschen i USA och då haft en chef som var engelsman och hade doktorerat i musik.

– Det som skiljer ut vinnarna är motivationen, drivkraften och vad du vill åstadkomma för arbetsgivaren. Så alla som skickar in sina CV måste ha något mer att erbjuda och arbetsgivarna bör analysera kraven djupare och söka bredare. Man måste kunna göra en massa annat också, fortsätter Morten Werner och betonar värdet av att ha en ”vision, affärsidé , mål och strategi för dig själv”.



För mer information kontakta
Michael Angelryd
VD Poolia Gävle, Sundsvall och Umeå
073-944 52 31
http://www.poolia.se