Här är några saker att tänka på när du köper ett elavtal i sommar:

  • Kontrollera villkoren i ditt nuvarande avtal och elavtalerbjudande.se. Om du fortfarande har ett avtal kan du bli debiterad en uppsägningsavgift om du byter leverantör. Se till att du vet vilka dessa avgifter kommer att vara innan du byter. 
  • Jämför priser, men glöm inte bort kundtjänst och nöjdhets betyg. Det billigaste abonnemanget är inte nödvändigtvis det bästa erbjudandet om företaget har dålig kundservice eller är opålitligt.
  • Betala uppmärksamhet på detaljerna. Vissa avtal har "teaser"-priser som höjs efter en viss tid. Andra har krav på minimal förbrukning som kan leda till högre räkningar om du inte använder tillräckligt mycket el.
  • Läs det finstilta. Alla elavtal har någon form av ansvarsfriskrivning eller juridiskt språk i botten. Se till att du förstår vad det står innan du skriver under något.
  • Glöm inte bort de gröna energialternativen. Många leverantörer erbjuder nu gröna tariffer, som kostar lite mer men stöder projekt för förnybar energi.

Ta reda på din nuvarande förbrukning av el

För att ta reda på din nuvarande elförbrukning måste du veta hur många watt dina apparater använder och sedan multiplicera detta tal med antalet timmar som du använder dem varje dag. Du kan ta reda på hur mycket watt dina apparater förbrukar genom att kontrollera tillverkarens etikett eller genom att söka information på nätet.

För att beräkna din elförbrukning multiplicerar du helt enkelt varje apparats wattförbrukning med det antal timmar du använder den varje dag. Om du till exempel har en glödlampa på 100 watt och använder den i 5 timmar varje dag, är din dagliga elförbrukning från den glödlampan 500 watt (100 watt x 5 timmar).

När du har räknat ut elförbrukningen för alla dina apparater kan du summera alla för att få fram din totala dagliga elförbrukning. På så sätt får du en bra uppfattning om hur mycket el du använder och om du kan spara pengar genom att minska din förbrukning.

Om du vill veta mer om elförbrukning kan du läsa våra andra artiklar om ämnet. Vi har massor av tips och råd om hur du kan spara el och minska ditt koldioxidavtryck. Alternativt är du välkommen att kontakta oss om du har några frågor. Vårt expertteam hjälper gärna till.

Genom att följa dessa tips kan du se till att du får ett bra pris på din el i sommar utan att bli bränd.