En viljestark Gävlefantast
23/6, 2011 kl. 23:59Carina Blank är ansiktet utåt för Gävle kommun. Som kommunalråd har hon dessutom fått möjligheten att påverka utseendet på staden, och särskilt stolt är hon över arbetet med utvecklingen av Gävle Strand och Gasklockeområdet. Carina är inte den som drar sig för att säga vad hon tycker, vill hon något så ser hon till att det blir så.
I dag är hon glad över att hon stod på sig gällande utvecklingen av de områden som gör Gävle till en havsstad. Det var inte alla som tyckte att Gasklockeområdet var värt att satsa på, men Carina såg potentialen i en rustning och satsning.
- Nu när jag ser området nu så var det värt alla strider. Yes, tänker jag varje gång jag promenerar där, säger Carina och armen åker upp i en segergest.
Inte heller utvecklingen av Gävle Strand var en självklarhet. Men när det kom på tal om att göra området till ett köpcentrum med stora matvaruhus så sa Carina ifrån.
- Jag ville bygga bostäder och göra det med kvalité. Nu är jag väldigt stolt över hur framväxten av den nya stadsdelen blev.
Men trots att Carina har haft en tydlig riktning för hur hon vill utveckla Gävle, så har hon inte åstadkommit dessa förändringar helt på egen hand.
- Det är många som tror att det bara är att fatta beslut, och att det beslutas av några få. Men i själva verket går det hela tiden ut på att skapa opinion för eller emot och få människor att ena sig kring en idé, säger hon.
Som ung var det orättvisor i skolan hon störde sig på och ville förändra. Särskilt skillnaderna mellan hur pojkar och flickor blev bemötta. Men hon hade en lärare som förde en metod som Carina uppskattade. På alla idrottslektioner delades lagen upp i tjejerna mot killarna. Vilket gjorde att tjejerna kunde ta för sig på ett annat sätt än i mixade lag, där det lätt blev så att killarna tog befälet. Och tjejernas utveckling märktes. I matcher mot andra skolor var Carina och hennes lagkamrater betydligt säkrare. Och killarna bemötte dem som de likvärda motståndare de var. Denna uppdelning förespråkar Carina än i dag, när det vankas tävlingar vid festliga tillfällen.
- Folk blir alltid så förvånade när jag föreslår det, som att tjejerna inte skulle vara lika bra, säger hon.
Partipolitiskt bunden tog det dock lång tid innan hon blev. Trots att hon tidigt engagerade sig i elevrådet och i miljöfrågor. Men även om hon inte omedelbart knöt sig till Socialdemokraterna så fanns denna ideologi med sedan barnsben. Carinas morfar var en mycket engagerad socialdemokrat och hans synsätt påverkade henne. Särskilt minns hon hans tankar kring sjukskrivning. Just då var det en het debatt i media om att folk sjukskrev sig fast att de inte var sjuka. Men Carinas morfar konstaterade istället att om man inte vill arbeta så innebär det att man är sjuk, för friska människor vill arbeta.
- Han hade en väldigt positiv attityd till människor och han ansåg att om man behöver hjälp så ska man få det. Det är något jag bär med mig.
I Gävle hamnade Carina när hon sökte till gymnasiet och linjen barn- och ungdomsvård. I uppväxtorten Alfta fanns inte den utbildning hon ville gå och Carina var mer än sugen på att flytta till staden Gävle.
- Ända sedan jag kom hit så har jag känt mig som hemma. Gävle är min stad!
Vad det innebar att bli barnskötare, som yrkesutbildningen ledde till, hade hon däremot ingen aning om. Carina hade knappt varit inne på en förskola tidigare.
- Det var verkligen ett lyckokast. Jag hade ingen bild alls av vad det var jag skulle utbilda mig till. Men jag har trivts jättebra, säger Carina som jobbat inom förskolan i 20 år.
Det var genom förskolan hon leddes in till det uppdrag hon har i dag. Först genom att engagera sig i fackförbundet Kommunal, därifrån var steget till politiken inte särskilt långt. Vid valet 2002 valdes Carina till kommunstyrelsens vice ordförande, för att sedan bli ordförande vid valet 2006. Då hade hon redan varit ordförande i både byggnads- och miljönämnden och i kulturnämnden. Sin första partikongress i Stockholm minns hon mycket väl.
- Jag var så rädd så jag trodde att jag skulle dö! säger hon.
Men Carinas anförande gick över förväntan. När hon skulle tala tog hon fasta på den del i partiprogrammet som handlade om familjen, där texten uttryckte det som att det endast var mammor som skulle vara hemma med barnen. Vilket hon ställde sig fullständigt emot.
- Jag var beredd att strida för min sak. Men när jag hade pratat klart så fick jag istället applåder. Det visade sig att många hade reagerat på samma sak, fast utan att säga något.
Egentligen har Carina inte några problem med att stå på en scen och tala inför stora folkmassor. Den övningen fick hon redan under alla år med amatörteater och genom att sjunga och spela fiol.
- Det är nog det jag har haft mest nytta av, att kunna lita på min röst och veta att det blir bra även om jag är jättenervös innan.
Något annat som hon ser som en stor fördel för uppdraget är att hon har ett helt yrkesliv bakom sig, med all den erfarenhet som det innebär, och att hon känner till Gävle så pass väl. Det är här hon lever och verkar, mitt bland Gävleborna.
- Jag skulle känna mig otrygg i mitt uppdrag om jag inte visste hur det är att leva i Gävle. Nu kan jag få omedelbar feedback bara jag rör mig på stan och morsar på folk, säger Carina Blank.
Marie Björk
Namn: Carina Blank
Titel: Kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd (s)
Ålder: 49 år
Bor: Gävle
Uppvuxen: Alfta
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »