En ung Hjelte i Gefle IF

14/4, 2015 kl. 14:12

Inför säsongen skrev anfallaren Jacob Hjelte, 18, på ett A-lagskontrakt med Gefle IF. Under försäsongen har han startat och hoppat in i träningsmatcher och Svenska Cupen. Nu har även Jacob Hjelte fått göra debut i Allsvenskan också.

Jacob Hjelte kom till Gefle IF som 15-åring under 2011. Genom åren har Hjelte avancerat genom klubbens elitförberedande lag.


– Bytet gick så fort så jag hann inte bli nervös så det var bra, säger han.
Förra säsongen svarade Hjelte för 19 mål på 26 matcher i U19 Allsvenskan. Med sina 19 mål slutade han på en delad förstaplats i skytteligan tillsammans med Erik Ejermark från Hammarby IF.
– Det var en rolig säsong och vi hade ett bra lag, men jag var skadad nästan hela försäsongen och var inte riktigt i form. Men successivt blev det bättre och då kom målen också, säger han och fortsätter om sin egen utveckling:
– Jag lärde mig att ta mer plats och spela mer fysiskt. Sedan lärde jag mig väldigt mycket när jag spelade matcher med U21 och tränade med A-laget.
Inför säsongen skrev Jacob Hjelte på ett A-lagskontrakt med klubben och blev uppflyttad till a-lagstruppen.
– Det var inget som jag hade förväntat mig när jag kom till klubben för några år sedan. Det har gått över förväntan och det var kul att bli belönad, säger han.
Tillsammans med Jacob Hjelte flyttades även Christoffer Aspgren, Tshutshu Tshakasua och Mark da Silva Lindström upp till A-lagstruppen från U19-laget. Det är spelare som Hjelte har spelat med sedan pojkallsvenskan.
– Det känns lite sjukt att vi fyra blev uppflyttade. Vi har varit med hela vägen från pojkallsvenskan och det är väldigt roligt. Det visar att klubben har gjort något rätt, säger Hjelte och fortsätter:
– Jag tror vi hade en väldigt stark årskull som jag har varit med i hela vägen. Vi har haft en väldigt hög nivå på träningarna från pojkallsvenskan upp till hit.
Hjelte menar att omställningen från U19-serien till A-laget är stor.
– Det är stor skillnad, just med fysiken och det är ett högre tempo. Sedan är det mycket hårdare träningar och man måste ge hundra procent på varje träning för att det ska gå bra, säger Hjelte.
Under försäsongen har Jacob Hjelte startat och hoppat in i träningsmatcher och Svenska Cupen, vilket är han nöjd med.
– Vi har haft lite skador på anfallarna så jag har fått chansen. Enda som har saknats när jag har fått spela är att göra mål, men förhoppningsvis kommer det, säger han.
I seriepremiären mot Falkenbergs FF tvingades innermittfältaren Anders Bååth byta på grund av en tidigare fotskada i matchinledningen. Yttermittfältaren Jonas Lantto flyttades in på innermittfältet och Jacob Hjelte byttes in som yttermittfältare.
– Bytet gick så fort så jag hann inte bli nervös så det var bra, säger Hjelte och berättar om att spela yttermittfältare:
– Jag tycker att det var svårt, för man vet inte riktigt när man ska vila och springa. Jag blev lite trött mot slutet, men annars gick det bra.
Matchen efter i hemmapremiären mot Kalmar FF hoppade Hjelte in i den 77:e matchminuten. Men denna gång som anfallare.
– Det var skönt att hoppa in som anfallare. Det blev inte så mycket framåt utan det var mer att jobba hemåt och försvara, säger han.

Text: Pontus Andersson
Foto: Christer Norin

Bildtexter: Jacob Hjelte i nya matchdräkten hemma mot Kalmar FF.
Jacob Hjelte näst längst till höger tillsammans med de andra ungdomarna i Gefle IF, foto Pontus Andersson.

Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Gefle IF Fotboll

Gefle IF Fotboll

Medlem sedan 2009-09-02

Mer info, spelschema, biljetter mm:
Telefon: 026-65 22 33
http://www.gefleiffotboll.se/

Gefle IF var en av de första idrottsföreningarna i ... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng