En ny giv för Gävle
3/9, 2010 kl. 10:37Enligt en rapport från Fores och Bertil Ohlin-institutet som nyligen publicerades är den främsta orsaken till det dåliga företagsklimatet i Gävle att företagarna upplever att Gävle kommun konkurrerar med dem på en rad områden. Studieförbundet Vuxenskolan hakade på och bjöd in politiker och företagare till en debatt i Sjömanskyrkan i Gävle den 2 september för att diskutera vad som behöver förändras i kommunen.
• Sveriges mest optimistiska företagare i Sverige finns just nu i Gävleborg enligt en rapport från Svenskt Näringsliv
• Man reser sig från en låg nivå under finanskrisen
• Ung Företagsamhet (UF) i Gävleborg är bäst i Sverige
• Det finns en stor utmaning eftersom utbildningsnivån är låg och arbetslösheten är hög
Man bör i Gävle lägga fokus på utbildning, företagens och politikernas roller samt samverkan mellan kommunen och näringslivet.
- Högskolan i Gävle måste bli näringslivets medspelare, sa Petter Hojem. Det finns många ingenjörsutbildningar men det borde vara mer inriktning på de lokala behoven inom branscherna papper, kartong och stål.
Storföretagen är fortfarande viktiga i regionen och står för ett stort värdeskapande. Men effektiviseringar och rationaliseringar gör att antalet anställda minskar. Fallet Ericsson visar också att storföretagen kan flytta med kort varsel.
- Små och medelstora företag står för växtkraften och det finns många bra idéer som behöver utvecklas, sa Petter Hojem. Men det fattas resurser till forskning.
Sandvik satsar till exempel cirka 4 procent av sin omsättning på forskning, men barfa en del i Gävleregionen.
- Lokala politiker behöver en tydligare och gemensam vision, sa Petter Hojem. Man behöver prioritera småföretagens behov i stället för att satsa på storskaliga projekt som batterifabriken.
Tjänsteföretagen behöver möjligheter att utvecklas, se på EF Education som idag utvecklats till ett storföretag. Det var de som fick uppdraget att utbilda funktionärer mm i Kina inför OS.
Helen Åkerlind, UF: För fyra år sedan beslutade vi att börja arbeta för att bli bäst i Sverige. Kommunen ställde upp och företagen hängde på. Ungdomarnas idéer behöver tas till vara bättre. I år har vi 400 affärsidéer inom UF! Vi jobbar på att även yngre elever skall vara med i UF men hittills är det bara Bergby Centralskola som nappat. Vårdprogrammen mm behöver också mer UF.
Per Carlsson, ESRI S-group: Sverige är fördelaktigt när det gäller att starta företag. Vi har fått bra stöd även lokalt sedan starten. Vi har behov att rekrytera och vi arbetar på att påverka ungdomar att satsa på rätt kompetens redan i gymnasieskolan. Men när vi vill bygga nytt kontor tar det lång tid och tar mycket energi.
Peder Malmlöf, Gefle Testteknik: Många i Gävle har jobbat i många år i stora företag och då blir det ett stort steg att starta eget. Jag vet efter att ha jobbat 20 år på Ericsson. Som tur var kände jag många företagare som var till stor hjälp när jag startade Gefle Testteknik. Radiocentrum och Drivhuset är mycket positivt. Finansiering är ett problem, vi har stora uppdrag på gång men det kostar mycket att anställa och det dröjer innan pengarna flyter in.
Svante Brunåker, prorektor på Högskolan i Gävle: Det är en spännande utredning. Entreprenörskap är en attitydfråga men jag anser att alla kan lära sig att bli entreprenörer. Sedan har vi olika förutsättningar för att lyckas. Det finns många bra idéer och klokskap som inte kommer fram.
Lars Eldh, NyföretagarCentrum: Vår erfarenhet är att cirka 10 procent av de anställda har bra affärsidéer och kapacitet att starta eget. De som startar företag genom oss har i snitt 1,6 anställda inom 3 år. Om vi räknar om det till Ericsson skulle det innebära 80 - 100 företag och 100-150 anställda! Det finns även stora affärsmöjligheter inom vård och omsorg men politiska beslut i Gävle gör det svårt för dem som vill starta eget. Det krävs en attitydförändring!
Ulla Andersson, V: Det vilar ett stort ansvar på oss politiker att skapa bra förutsättningar för företagen. Infrastruktur behöver utvecklas mer och myndighetsutövning måste ge snabba svar. Det är komplicerat att starta eget med alldeles för många offentliga aktörer, ”en dör in” behövs. Det behövs större konkurrens bland bankerna så att företagen får bättre möjligheter till finansiering och riskkapital. Vi måste satsa mer på utbildning och utveckling av Gästrikelärling.
Lennart Sjögren, KD: Utvecklingen inom GIS är spännande och branschen växer hela tiden. Vi behöver mer Gnosjöanda, det vill säga bättre samarbete mellan kommun och företag. Kommunen måste släppa taget och låta företagen ta större ansvar, till exempel när det gäller valfrihet inom vård och omsorg. Gävle är ett skyltfönster hur det kan gå med vänsterpolitik.
Anders W Jonsson, C: Det är för mycket bruksanda i Stadshuset. Se på hur man hanterat SOS-kioskens önskan om att få flytta ett cykelställ som ett exempel hur det inte får gå till. Det handlar egentligen inte om politisk färg, det handlar om attityder! UF ger hopp inför framtiden! Varför är företagsklimatet bättre i Ockelbo än i Gävle trots att båda styrs av socialdemokrater? Gävle kommuns illojala konkurrens mot företagen är inte bra.
Jörgen Blomquist, S: Vi har tappat 4000 arbetstillfällen de senaste 10 åren. Men vi har gjort flera investeringar för att underlätta för företagen som Gävle Hamn, Teknikparken och vi bygger en värmepanna tillsammans med Korsnäs. Vi satsar också 900 miljoner på vindkraft. Vi måste också vara självkritiska, det finns problem med attityder både hos tjänstemän och politiker i Gävle kommun. Det finns anledning att se över satsningarna på Etablera.
Hans Backman, FP: Det som är bra för Gävle är också bra för hela regionen. Kommunerna i Gästrikland satsar alldeles för mycket pengar på Etablera. Man borde överlåta rådgivningen till NyföretagarCentrum som visar större effektivitet när det gäller att hjälpa människor att starta eget.
Varför det är sådan skillnad i upplevt företagsklimat mellan Ockelbo på plats 57 i Sverige och Gävle på plats 210i Svenskt Näringslivs ranking? I Ockelbo är man på tå gentemot företagarna och deras ärenden prioriteras vid förfrågningar, kommunalrådet är i princip alltid tillgänglig, det finns gott om mötesplatser mellan kommun och företagare, som upplever dem som meningsfulla, etc. I Gävle kan man skicka mail och lämna meddelanden till ansvarigt kommunalråd och ändå inte få något svar. Rekordet innehas av Carina Blanck, som inte hörde av sig trots 30-talet lämnade meddelanden från en Gävleföretagare! När vi skickade ut en enkel enkät i våras med frågor kring företagsklimat till kommunstyrelsens ordförande i alla kommuner i Gävleborg fick vi svar från alla utom – Carina Blanck!
Men frågan står kvar, varför har Gävleborg högst arbetslöshet, lägst utbildningsnivå och högst ohälsotal?
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »