Diplomerad styrelseledamot - en tillgång för styrelsen
20/9, 2013 kl. 17:10Lite då och då läser vi om företag som fått problem på grund av att styrelsen inte fungerat tillfredsställande. Sen finns det också ett mörkertal där styrelserna inte har förmåga att leda företaget så att det utvecklas på ett optimalt sätt, men utan att det märks utåt. Det finns också alldeles för många företag som har en styrelse med enbart ägaren och någon släkting som ledamöter. I sådana fall vore det många gånger en fördel om man tar in en kompetent styrelseledamot, som kan ge nya infallsvinklar och öka företagets konkurrenskraft.
Ledare för kurserna är styrelseproffset Raoul Hasselgren, som guidar och inspirerar deltagarna tillsammans med olika gästföreläsare. Kursen genomförs under en period på drygt en månad med 6 träffar varav 4 är utbildning, var och en med olika program:
1. Ägarna, styrelsen, VD och revisorn
2. Styrelsens ansvar och huvudområden
3. Om lagar, regelverk, risker och kriser
4. Styrelsens sammansättning och arbetsformer
Femte träffen är en provskrivning och sedan avslutas kursen det sjätte mötet, där diplomen, beviset på den inhämtade kunskapen, delas ut.
Vi frågade några som gått kursen, Kristina Söderman, Ahlford Advokatbyrå, Magnus Carlsson, Bilmetro Lastbilar, Mats Reidler, Etteplan och ordförande i StyrelseAkademien Gävleborg, Peter Löwenborg, Danske Bank och Joe Formgren, Gestrike Media och kommunikationsbyrån Precis.
Hur fungerade Diplomkurs Styrelsearbete?
Kristina: Kursen var utspridd över sex delkurser som låg på eftermiddagarna med ett avslutande skriftligt prov. Kursen innehåller en bra palett med frågor som är relevanta för en styrelse – allt ifrån praktiska frågor till juridiska frågor. Det var väldigt bra att kursen var uppdelat över flera gånger så att det inte blev ”korvstoppning” utan det fanns möjlighet att tänka efter mellan delkurserna och följa upp med frågor. Magnus: Det fungerade jättebra, tydligt och med ordning och reda!
Mats: Varje tillfälle pågick under en eftermiddag under 6 veckor vilket fungerade bra för mig så att jag kunde arbeta som vanligt mellan träffarna.
Peter: Det fungerade väldigt bra, hela upplägget
Joe: Ett mycket bra upplägg, både i tid och form.
Var det något i kursen som du kände att var särskilt värdefullt, kanske rent av en aha-upplevelse?
Kristina: Eftersom jag arbetar med bolagsrätt som advokat, hade jag god insyn i de bolagsrättsliga frågorna, men det som var särskilt värdefullt för mig var att höra Raoul Hasselgren berätta om hur dessa frågor hanteras i verkligheten i större styrelser och hur en styrelse praktiskt går tillväga inför olika svåra ställningstaganden.
Magnus: Raoul fick mig att tydligare förstå vilket ansvar som gäller för styrelse och VD. Hela kursen är en aha-upplevelse!
Mats: Att ett styrelseuppdrag är att stort ansvar som kräver både kunskap och engagemang.
Peter: Intressant att få veta vilket ansvar man har som styrelseledamot
Joe: Förståelsen för organisationens totala funktion. Utifrån detta är det betydligt lättare att analysera men även att identifiera problem liksom att kunna implementera kunskap och utveckling i hela verksamheter.
Hur har du haft nytta av kursen i ditt nuvarande uppdrag?
Kristina: Jag har definitivt haft nytta av kursen, dels utifrån det att Diplomkursen i sig har en kvalitetsstämpel på sig och visar att jag har kompetensen, dels har jag i mitt arbete som advokat fått en större förståelse för vissa dokument som styrelsen arbetar med och har sett att dessa kan ha stort praktiskt värde. Exempelvis arbetsordningen, som de flesta mest ser som ett dokument som bolaget måste ha enligt aktiebolagslagen, kan rätt utformad och med rätt användning vara ett väldigt värdefullt verktyg för styrelsen. Magnus: Absolut, särskilt gränsdragningen mellan min roll som VD på Bilmetro Lastbilar och vår ordförande.
Mats: Det var särskilt värdefullt att få en ordentlig genomgång av de strikt juridiska delarna som hänger ihop med ett styrelseuppdrag och de ”gråzoner” som man som ledamot kanske inte är medveten om när man går in i en styrelse.
Peter: Har stor nytta av kursen eftersom jag träffar många företagare och kan diskutera styrelsefrågan mer ingående nu. Jag vet också bättre vad det innebär att ha en extern styrelseledamot i bolaget.
Joe: Som kommunikationsstrateg blir det betydligt enklare att gå till styrelse eller ägarna om kommunikationen i en verksamhet haltar. Detta är vanligare än man kan tro då VD ofta har en bakgrund inom försäljning eller ekonomi.
Med din erfarenhet har du säkert ett gott råd att ge till dem som funderar på att gå den här kursen!
Kristina: Jag har rekommenderat flera av mina klienter att gå kursen då jag tycker att den ger en mycket god insikt i hur styrelsearbetet kan och bör fungera och kursen visar även på riskerna med att sitta i en styrelse, som tyvärr få styrelseledamöter har kunskap om.
Magnus: Även om det är trångt i almanackan så borde alla som har möjlighet gå den här kursen. Den ger en vidvinkel på hur arbetet skall utföras.
Mats: När man har gått den här utbildningen anser jag att man är bättre rustad för uppdrag som ledamot i en bolags- eller föreningsstyrelse.
Peter: Den som funderar på att rekrytera en extern styrelse vet vad de kan göra och man får insikt i hur bra det kan vara som företagare att ha ett bollplank. Även insikten om styrelsearbete var nyttigt
Joe: Jag vitsordar utbildningen till i princip alla som driver egen verksamhet som nått en viss volym men även till andra i ledande befattningar för att de skall få större kunskaper om helheten vilket på sikt sannolikt får stor betydelse för deras personliga utveckling.
Andra synpunkter?
Kristina: Som advokat är jag van att granska företag inför t.ex. ett förvärv och det är förvånansvärt få företag som för ordentliga protokoll etc. eller ens håller styrelsemöten. Att föra bra protokoll har ett stort värde vid en försäljning då det ger en köpare god insikt i bolagets verksamhet och vilka övervägande som har gjorts av styrelsen, medan avsaknad av protokoll tyder på dålig intern kontroll och administration och drar ner värdet på bolaget eftersom köparen har svårt att bilda sig en uppfattning om bolagets risker etc. Ett bra styrelsearbete ska inte underskattas.
Magnus: Sammanfattningsvis en både bra och nyttig kurs!
Mats: Att få möjligheten att gå en utbildning med en så fantastiskt kunnig och erfaren ”estradör” som Raoul Hasselgren gjorde varje tillfälle till en upplevelse med både nya kunskaper och erfarenhetsutbyten.
Peter: Önskar att fler företagare rekryterar en extern styrelse till sina företag. Det är väldigt värdefullt att ha någon eller några att diskutera aktuella frågor med.
Joe: Efter utbildningen framstår det som självklart att alla företag bör ha en styrelse där det finns både utbildade och externa personer.
Nästa Diplomkurs i styrelsearbete startar den 21 oktober kl 12.30 i Gävle och avslutas den 2 december. Så det är bara att kontakta Mellansvenska Handelskammaren och anmäla sig!
Mer info: http://www.mhk.cci.se/sv/kurser-evenemang/pa-gang/icalrepeat.detail/2013/10/21/106/-/diplomkurs-styrelsearbete-i-gavle-start-21-oktober
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »