Dewatech – miljöföretag i framkant
21/9, 2017 kl. 14:41Mycket handlar om miljötänkande idag, men inte många har tänkt till så rejält på miljöfrågor som Martin Björkgren och hans som Tobias Björkgren på Dewatech i Gävle. I sin anläggning, som finns i Gävle hamn, tar de hand om allt möjligt miljöfarligt avfall och restprodukten blir vatten som är renare än vårt kranvatten! För att sprida mer information om deras verksamhet ordnade Jonas Alm, ordförande i Näringens företagarförening, ett studiebesök den 20 september för medlemmar och andra intresserade.
– Vi tar hand om vatten med olika föroreningar som oljor, slam med mera, sa Tobias Björkgren. Vi har tillstånd att hantera upp till 50 000 ton avfall varje år.
Avfallet separeras och renas för att slutligen bli till vatten som är tillräckligt rent för att kunna släppas ut i havet. Det vattnet blir till och med renare än kranvattnet och det har hänt att miljöinspektioner har reagerat på föreningar på grund av att de använt kranvatten för rengöring av behållarna.
Därför kommer Dewatech att ansöka om att få använda det renade vattnet i de egna processerna. Läget idag är att det enligt gällande lagar klassas som avloppsvatten! De har också för avsikt att ansöka om att få öka kapaciteten till 100.000 ton per år.
– Vår anläggning kan redan idag hantera så mycket avfall men vi måste ha tillstånd för att kunna öka produktionen, Sa Tobias Björkren.
Dewatech skickar kontinuerligt prover till laboratorium i Riga och Prag, som har mer avancerad utrustning än som finns tillgängligt i Sverige och som därför kan klara de nivåkrav som ställs.
2008 kom nya regler som upphävde det tidigare monopoler på transport av avfall från oljeavskiljare. Det har inneburit att många inte tömmer dem tillräckligt ofta på grund av felaktig information från de företag som ska tömma och transportera avfallet.
– Vi flyttade hit 1993 och anläggningen har succesivt byggts ut i flera etapper för att klara ökande produktion, sa Tobias Björkgren. Vi har därför kunnat finansiera mycket av investeringarna med eget kapital.
Dewatech omsätter cirka 20 miljoner per och har 5 anställda varav 3 sköter driften. Företaget är miljö- och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.
- Hela processen är idag automatiserad så personalen sköter enbart det löpande underhållet, tar emot leveranser etc, sa Tobias Björkgren.
Alla leveranser registreras och analyseras noggrant för att man ska kunna spåra varifrån det kommer om något orsakar driftstörningar eller stopp. Avfallslämnarna är ansvariga för att deklarationerna stämmer och det har hänt att någon fått betala miljonbelopp i skadestånd för skadad utrustning.
– Vid ett tillfälle fick vi in 30 kubikmeter munvatten för att det blivit fel i deras produktion, berättade Tobias Björkgren. Hela anläggningen luktade mint så det var inte så svårt att spåra.
Dewatech har en av de mest avancerade anläggningarna i Europa och det finns intresse från andra länder att ta del av företagets kompetens.
– Så vi kanske blir konsulter också för att bygga sådana här anläggningar på andra ställen i världen, avslutade Tobias Björkgren.
Dewatech har uppmärksammats i olika sammanhang, bland annat:
• 2016 nominerade som ”Årets Avfallsbehandlare” vid Återvinningsgalan!
• 2016 Gästrike återvinnares Jubileumspris, för ”modet att göra något utöver det förväntade för att skapa en hållbarare vardag”.
• 2015 Gävle Kommuns pris som ”Gävles grönaste företag 2015”
• 2007 och 2008 ”Utmärkelsen Framför”
Det var en imponerande anläggning vi fick se och det är bara att konstatera att Gävle är framstående inom många områden!
Företagets historia
Martin Björkgren köpte på 80-talet Wiréns åkeri, som var ett konventionellt slamsugningsföretag.
Martin såg att det fanns ett behov på den svenska marknaden av behandling av det förorenade vattnet som slamsugningsföretaget hanterade. Han ändrade därför inriktning på bolaget och bytte namn till Dewatech. Anläggningen i Gävle Hamn byggdes och man började behandla farligt avfall som oljeförorenat vatten, slam, tvättvätskor, emulsioner mm.
2008 gick Tobias Björkgren in som VD och delägare i företaget.
Anläggningen har utvecklats löpande med ny, modern teknik. Den teknik de använder är den senaste i branschen och anläggningen i Gävle Hamn är en av de modernaste anläggningarna i Europa. Dewatechs fokus är alltid miljöhanteringen och att ha bästa möjliga teknik för en skonsam process. Anläggningen är helautomatiskt och de olika stegen i processen kommunicerar med varandra för att säkerställa en effektiv, miljövänlig och säker process. Exakt vilka steg det förorenade vattnet går igenom varierar beroende på vilka typer och grader av föroreningar det innehåller.