Christer Simrén - Den målinriktade återvändaren
15/2, 2012 kl. 07:00Med en bred erfarenhet från pappersindustrin och en bakgrund inom industriell utveckling har Christer Simrén under sina 50 år uppnått en imponerande meritlista. Med åratal av studier, flertalet vd-tjänster och ett akademiskt förflutet i bagaget återvände han till Korsnäs där han idag som vd driver företaget framåt med en positiv inställning och en fokuserad målbild.
Allt började i Värnamo där Christer Simrén under sin uppväxt fann mycket inspiration från sina farföräldrar och framförallt farmor som framgångsrikt drev en egen handelsträdgård i Svärtinge i Östergötlands län.
– Jag spenderade varje sommar där med att plocka jordgubbar och potatis. Min farmor var verkligen en god förebild redan i mina barndomsår som imponerande nog drev allting själv ända tills hon fyllde 75, berättar Christer stolt. Hon var en riktigt duktig småföretagare.
Christers planerade först att bli ubåtskapten och skulle ha blivit reservofficier i flottan. I början av 80-talet tog de av olika skäl bort de möjligheterna men Christers ubåtsintresse finns fortfarande dokumenterat då han är med i veteranbesättningen till museifartyget Nordkaparen som ligger i Göteborg. Studierna tog sedan över intresset då han började på Chalmers Tekniska Högskola och idag stoltserar Christer med att vara både utbildad civilingenjör, civilekonom och teknologie doktor i industriell organisation.
– Jag har även ett akademiskt förflutet då jag varit vd för Chalmers Chefsutbildningsinstitut CHAMPS ett antal år, berättar Christer. Jag har sedan arbetat som konsult och kontorschef på det internationella managementkonsultföretaget Applied Values Chicagokontor och var senare även Skandinavienchef för dem.
Från Applied Values gick Christer vidare till Korsnäs där han huvudsakligen arbetade som vice vd en period vid sekelskiftet innan han valde att starta ett eget mobilt internetbolag. Bolaget Media Bricks såldes sedan 2004.
– Jag började som vd för Wermland Paper med pappersbruk i Bäckhammar och Åmotfors. Förutom det var jag även arbetande styrelseordförande i Grycksbo Paper Holding AB. Men jag brukar säga att det enda vettiga arbete jag gjort var egentligen mellan 1982 och 1983 när jag jobbade som programmerare. Jag har faktiskt skrivit C-program, så som kalkylprogram, översättning och liknande för ibm-pc. Faktum är att jag kan fortfarande se när en dator går snett på ”stacken” trots att den enda erfarenhet jag har är ett par års programmering, erkänner Christer.
Verkställande direktör på Korsnäs
År 2008 återtog Christer vd-positionen på Korsnäs igen. Samtidigt är han idag även aktiv styrelseordförande i både Sia Latgran och Vireo Energy AB samt styrelseledamot i AB Geveko.
Korsnäs är ett dotterbolag till det svenska investmentbolaget Investment AB Kinnevik. Kinnevik grundades 1936 av de tre familjerna Von Horn, Klingspor och Stenbeck. Faktumet att det är ett familjeföretag tycker Christer ger en långsiktighet och seriositet som många andra vilka lider av månadskapitalism och kvartalskapitalism inte kan åtnjuta. Jan Stenbeck, från Kinnevik, var en av det sena 1900-talets mest framgångsrika entreprenörer i Sverige. Han fick Christer förmånen att jobba med.
– Han var en otroligt innovativ person som var långt före sin tid. Vi hade kontakt ganska ofta under min första period här på Korsnäs. Ofta kommer jag på saker och ting idag som han sa till mig då och han hade nästan alltid helt rätt och såg verkligen in i framtiden! Titta på mobiltelefonin och dess utveckling exempelvis. Han var en riktigt duktig visionär och tyvärr finns det ju inte så många visionärer kvar idag. Många av de som finns börjar bli gamla som exempelvis IKEAs grundare Ingvar Kamprad och Hennes & Mauritz grundare Erling och Stefan Persson.
Christers arbetar efter en klar målsättning med Korsnäs. De ska återta positionen som den absoluta innovativa kvalitetsdelaren i deras bransch. En position de en gång hade fram till slutet av 1900-talet.
– Konkurrensen har ju självklart ökat sedan dess och det är mycket svårare att nå samma position idag, det är något man ska ha väldigt klart för sig. Men vi är på väg dit igen. Med investeringar och genom att bygga om och fräscha upp våra pappersmaskiner arbetar vi vidare mot vårt mål att vi ska vara bäst på yta och styvhet i förpackningsmaterial. Det är tufft idag och är man inte bäst, utan fyra eller femma bland de skandinaviska bolagen så kommer man så småningom att slås ut av konkurrensen, förklarar Christer.
Engagemanget för miljön är starkt och Christer arbetar hårt för att framhäva det positiva med att välja papper framför plast till förpackningar.
– Papper kommer från naturen och ska tillbaka till naturen. Plast kan du aldrig hävda är återvinningsbart, hur du än vrider och vänder på det. Vad många inte vet är att papper används och återanvänds i flera omgångar. Från att först vara i exempelvis livsmedelsförpackningar till att användas till enklare produktkartonger och slutligen bli tidningspapper. Det tidningspapper som vi använder idag är ofta mellan 5-7 gånger återanvänt. Slutligen omvandlas papperet till energi vilket avslutar kretsloppet och ger bevis på att papperet verkligen har utnyttjats till 100 procent, berättar Christer.
På frågan om viktiga personer för Christer i regionen nämner han Gävles kommunchef Göran Arnell som är en bra speaking partner och Landshövdingen Barbro Holmberg. Även Per Laurell, vd för Gävle Energi, har han fått bra kontakt med sedan de påbörjade sitt stora gemensamma projekt då de nu bygger ett nytt bioenergikraftverk. Christer ser väldigt ljust på Korsnäs framtid och berättar att det han är som mest stolt över är den optimism och framtidstro som Korsnäs börjat återfå.
– Vi har en väldigt bra stämning i företaget och alla ser framåt. Det viktigaste som jag har gjort, tycker jag, är att jag varit med i ett förbättringsteam under hela hösten. Där jobbade vi med att förbättra våra arbetsmönster som deltagare för att korta tiderna efter stopp i bruket. Här jobbar vi som ett team och organisationsutveckling är något som är väldigt viktigt för oss. Korsnäs kan inte kosta på sig att ha ett system där folk checkar ut hjärnan och lägger den i en förvaringsbox på centralstationen för att sedan plocka ut den när de går hem från jobbet. Alla måste ha hjärnan med sig hela tiden. Det handlar om energi, motivation och engagemang!
Regionens näringsliv visar Christer en positiv inställning till och menar på att det är mycket bättre än vad många kanske tror.
– Mellansverige har nog fått en stämpel att det är mycket gamla bruk, nedläggningar och elände. Men jag känner inte alls igen den bilden. Jag tycker det är framåt, att det finns framtidstro och att det är duktiga politiker. Se bara på vårt samarbete med Gävle kommun där vi bygger ett nytt bioenergikraftverk tillsammans som det investerats nästan två miljarder kronor i. Det skulle jag säga är en vågad satsning!
Fritiden
Christer som idag finns bosatt med familj i Gävle enbart några hundratal meter från sitt kontor har snabbt fattat tycke för omgivningarna. Favoritplatsen är på Gräsö där de haft deras sommarställe i många år. På fritiden är Christer gärna ute och jagar.
– Det är riktigt kul med jakt. Jag har skjutit ett antal älgar under min livstid och hemma på väggen hänger både en 17- och 16-taggare, säger Christer nöjt.
Något som många kanske inte vet om Christer är att han gick hos en av Sveriges bästa jazzorganister, Lennart Westberg, och spelade Hammondorgel som barn.
– Han var en stor förebild och en otroligt duktig jazzorganist och pianist. Jag har mest spelat för mig själv men nu senast på min 50-årsfest spelade jag faktiskt inför alla gästerna tillsammans med min son som spelar både piano och orgel.
Intresset för pingis är även det något som gått många obemärkt förbi. Varje år annordnar Korsnäs en korpturnering där han deltagit.
– På Korsnäs har vi hård konkurrens med ett par gamla elitspelare som är riktigt duktiga. Så då får man minsann räkna med stryk, avslutar Christer Simrén med glimten i ögat.
Text: Sofia Fröjdman
Foto: Per-Erik Jäderberg
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »