Men att välja elbolag och elavtal, det är inte alltid det lättaste! Det finns ju en del saker att tänka på!

Först och främst är det bra att fundera på vad som är viktigast för dig. Även om många gärna har så lågt pris på elen som möjligt, så finns det ju annat som även det kan spela in i vad du väljer för elbolag. 

Jämför elbolag mot varandra

När du vet vad som är det allra viktigaste för dig, så är det bra att kolla på olika elbolag och olika elavtal. Det för att kunna jämföra dem mot varandra. Tänk bara på att kolla alla delar, så att det inte förekommer dolda avgifter. För kanske de lockar med låga priser per kWh, men senare så visar det sig att det finns andra, dyra kostnader som läggs på. 

Kolla bindningstid och brytkostnad

Om du redan har ett elavtal med ett elbolag, kolla då upp vad du har för bindningstid och om det förekommer en brytkostnad om du byter före denna tid är över. Kolla även det nya elbolaget, vad de har för bindningstid. 

Fundera på vad för elavtal som passar dig

Det finns idag flera olika sorters elavtal, där fast avtal och rörligt avtal är de två vanligaste. Men det finns även andra. Fundera på vad det är som passar dig när det gäller detta!

Kolla upp elbolaget

Innan du går vidare med att skriva på och teckna ett elavtal med ett elbolag så kan det vara bra att kolla upp dem, för att se hur det skött sig tidigare. Du kan göra det via klagomålsinformationen på Konsumenternas energimarknads byrå. Där finns nämligen en statistik över de elbolag som fått väldigt många kundklagomål och de har hamnat på en svart lista.