Trots att jag har känt Matilda i snart fem år har jag aldrig riktigt funderat över hur tuff hon verkligen är. Det är inte många som lyckas hålla så många saker snurrandes i skallen, och samtidigt lyckas väldigt bra. När hon bara var elva år gammal började hon på Karate. Ett år senare flyttades hon över till Söders Fight Gym där hon höll på med thaiboxning istället i två års tid för tränaren Thomas Haaranen. Men ändå var det någonting som saknades för Matilda.
”Jag kände att jag behövde mer erfarenhet och rutin. Min tränare ville pusha på min utveckling inom sporten och idag har jag istället den legendariske Tommy Antman som tränare i endast boxning på BK Falken”, säger Matilda inne på Flanörs Coffee Lounge samtidigt som hon släpper ut sin höga hästsvans och låter det långa, blonda håret falla ner över axlarna.
”Jag brinner för att kämpa och bli bättre för att sedan nå mina mål. Man blir både psykiskt och fysiskt starkare. Det låter kanske märkligt men min passion är att slå, att slå en person och det är okej. Det är roligt, och blir jag träffad taggar det endast mig att slå tillbaka.”
Egentligen kanske jag borde bli lite smått rädd av att höra detta, men jag blir istället fascinerad av hennes otroliga kämpaglöd. Till en början var dock inte alla så positiva om Matildas nya intresse.
”Alla vänner tyckte bara att det var kul, killarna kanske blev lite skrämda”, skrattar hon. ”Mina föräldrar stöttar mig och det har de alltid gjort. Det var min farmor som var väldigt skeptiskt när hon först hörde om det. Hon gillade inte alls den ”brutala” sporten, men nu har hon ändrat sin åsikt”.

Idag har Matilda mycket att göra. Förutom att träna hela 8-10 pass i veckan går hon i skolan och ser till att plugga stenhårt för sina betyg.
”När jag har gått ut gymnasiet ska jag bli proffsboxare och vinna OS i London år 2012. Sedan ska jag läsa juridik och bli advokat”.
Ingen undran att hon pluggar hårt! Det är stora men rimliga mål om jag känner Matilda rätt. Hon säger att hon inte heller har nått sin största framgång ännu, och ändå tog hon silver i EM som hölls i Bulgarien 2008.
”Att förlora är något jag aldrig kommer vara nöjd över. Jag tävlar för att vinna och inget annat. Men motgångar stärker mig också, för jag måste våga misslyckas för att lyckas”, säger hon och ger mig en vass men vänlig blick.

Hur häftigt boxning än verkar vara, måste det allt finnas några nackdelar där också, tänker jag. Till exempel måste man ibland banta ner sig innan match för att inte vara tyngre än motståndaren, vilket hade varit lite orättvist. Matilda ser bantningen som en rätt dryg sak att göra. För att minska i vikt brukar hon basta för svettas extra mycket och gå på olika kostprogram. Många ser också denna sport som något alldeles hemskt.
”Boxning kan ses som ett våldsamt krig, men så är det inte! Det är så mycket mer än vad många tror. Det handlar inte bara om att slå och skada en annan person utan jag skulle påstå att det är mer som ett spel som innehåller teknik, fysik, snabbhet och framför allt logik”, säger Matilda med en stor självsäkerhet i rösten. Det märks verkligen att hon kan sin grej.

Även om Matilda verkar vara en självständig tjej, finns det givetvis människor i hennes omgivning som har hjälpt henne. Utan dessa vet hon inte själv var hon skulle stå idag.
”De som har betytt mest för mig är människorna som ingår i mitt team, det vill säga BK Falken. Anders Bergström, min fystränare och även en före detta OS-deltagare. Han har hjälpt mig mycket genom att lägga upp mina kostprogram och fys/styrkeprogram. Med andra ord är han en stor del i min karriär. Tommy Antman, en oerhört kunnig coach, som har tränat ett flertal världsboxare. Jag är mycket tacksam och uppskattar all hans tid. Det är inte alla gånger man har turen att få en sådan erfaren tränare! Mike Tyson är en stor förebild för mig. Jag gillar hans krigarboxning, de hårda närkamperna med utdelning av stenhårda kroppslag. Personlighetsmässigt föredrar jag dock Pappa, han är målmedveten och envis”, avslutar hon varmt. Nu är det bara en tidsfråga innan jag ser Matilda på TV en lördagskväll. Jag är i alla fall helt säker på att hon kommer gå långt!

Fullständigt namn: Frida Matilda Nerén
Född: Den 10:e juli 1992
Längd: 1,63 meter
Ögonfärg: Grå/blå-melerade
Bor: Centrala Gävle
Familj: Mamma och pappa
Ursprung: Hälften svensk, hälften dansk
Favoritrestaurang i Gävle: Matildas!
Nyårslöfte: Göra allt för att uppnå sina mål
Motto: Ingenting är omöjligt, det är vad man gör det till!

Tävlingshistorik
Nybörjar-SM – Bästa dam
Ungdoms-SM – Bästa dam
Ungdoms-EM – Silver
Maj Box Cup – Bästa ungdom
Draken Cup – Bästa dam
KP Cup – Bästa dam