Silver är ofta en biprodukt vid brytning av exempelvis koppar. De största gruvorna finns idag i Mexico, Sydamerika, Australien och Polen. Brytning av Silver har pågått i flera tusen år och mycket av det som används har smälts om genom historien. I början användes silver som betalningsmedel, men ansågs även ha hälsosam påverkan för människan enligt Hippocrates, läkekonstens fader.
Som industrimetall passar Silver ypperligt då den har bästa ledningsförmåga av all metaller vad gäller värme och elektricitet. Inom fotoindustrin var silver en viktig komponent i filmen, som var uppbyggd av silverkorn för att absorbera ljus. I framkallningen dök silver upp igen i fotopapperet. I och med digitaliseringen försvann i princip den förbrukningen. Mobiltelefoner och andra avancerade apparater har en viss mängd Silver och guld för de beständiga egenskaperna.
Kärnkraftverk är en stor förbrukare av silver. Styrstavarna i PWR reaktor (R2-R4) består av en blandning av silver-indium-kadmium. Denna kombination har god förmåga att absorbera termiska neutroner och som har lämpliga materiaegenskaper. Mängden silver i en PWR styrstav är ca 42 kg. En Ringhals PWR har 48 styrstavar. De har en livslängd på 15 år.
Filtration är ett annat användningsområde, då Silver har antibakteriella egenskaper, speciellt i vattenfiltrering. Dessa egenskaper utnyttjas också i konfektion, bland annat strumpor som innehåller silverjoner. Kolloidalt Silver är väldigt finfördelat och säljs i hälsokostbutiker att motverka infektioner och svampangrepp. Silver är också klassat som färgämne i livsmedel med numret E174.
Silver är en metall som är nödvändig i vårt högteknologiska samhälle och det innebär också att den har sitt pris.