Arbetsrätt och sjukskrivning
26/10, 2008 kl. 23:23De förändringar som alliansregeringen genomfört när det gäller sjukförsäkringen har ännu inte ”satt sig” och det råder en viss osäkerhet kring tillämpning och konsekvenser. Teknikföretagen, Svensk Handel, Gävle affärsnätverk, Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv hade därför bjudit in Lars Gellner, Svenskt Näringslivs expert på arbetsrätt, till ett lunchmöte på Gävle Golfklubb den 6 oktober för att reda ut begreppen.
Första tidsgränsen handlar om dag 1 - 90 i rehabkedjan. Här bedömer Försäkringskassan endast arbetsförmågan i förhållande till det ordinarie arbetet eller andra tänkbara tillfälliga arbetsuppgifter på arbetsplatsen.
Dag 91 – 180 skall arbetsförmågan även provas mot andra permanenta arbetsuppgifter hos arbetsgivaren. Finns inga lämpliga arbetsuppgifter är man att betrakta som arbetslös om man bedöms klara andra typer av arbeten på arbetsmarknaden. Om man hittar annat arbete ger den nya lagen rätt till att få ledighet för provanställning i max 9 månader. Den som är sjukskriven 50 procent har även rätt till heltidsledighet för att jobba heltid.
Efter provanställningen är den sjuke inte tvingad att börja arbeta hos den nya arbetsgivaren.
Den som kommer tillbaka till det ordinarie arbetet efter provanställning, men inte bedöms kunna klara arbetsuppgifterna som står till buds, får ingen sjuklön om man bedöms kunna klara andra arbeten på marknaden.
Efter provanställningen är arbetstagaren skyldig att höra av sig till den ursprungliga arbetsgivaren och informera om hur det gick. Den som söker arbete under sjukskrivningstiden har inte skyldighet att informera om sjukskrivningen.
Från dag 181 skall Försäkringskassan pröva om den sjukskrivne klarar andra typer av arbeten på arbetsmarknaden. Om arbetsförmågan bedöms räcka till så upphör sjukpenningen och personen hänvisas i stället till A-kassan. Prövningen görs endast på arbetsförmågan. Man kan ha arbetsförmåga även om man ur medicinsk synpunkt har någon sjukdom.
Om arbetstagaren nekar till att delta i rehabilitering ger det saklig grund för uppsägning. Sjukdom i säg är inte grund för uppsägning, men om det inte finns arbetsuppgifter och arbetsoförmågan är bestående finns saklig grund för uppsägning.
Den som går tillbaka till arbetet efter sjukdom och blir sjuk igen inom 90 dagar återgår till den tidigare rehabkedjan. Efter 90 dagar startar en ny.
Lars Gellner sammanfattade sitt intressanta föredrag med orden: ”enligt de nya reglerna skall Försäkringskassan enbart bedöma arbetsförmågan”. Sen kan det vara värt att veta att de offentliga arbetsplatserna har betydligt fler långtidssjukskrivna än privata arbetsgivare!
Men det finns säkert en del kryphål som kommer i dagen vartefter, men Svenskt Näringsliv kommer att noga att följa utvecklingen, så vi får hoppas att få fler tillfällen att lyssna på Lars Gellner i Gävle!
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »