Äldres Internetvanor utmaning för statistiken
27/9, 2008 kl. 23:59Vid en jämförelse mellan olika källor till statistik kring Internetanvändningen i Sverige visar det sig att deras resultat stämmer förvånansvärt väl överens om man först kalibrerar det urval som ligger till grund för olika undersökningars siffror. De största skillnaderna, och därmed mätproblemen, gäller Internetanvändningen bland äldre.
för .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur vilken ansvarar för Internets svenska toppdomän, .se).
Olika undersökningsorganisationers statistik över användningen av Internet tas flitigt upp i medierna, men den bild som förmedlas går ofta isär. Mycket beror det på att det saknas en
gemensam standard att utgå ifrån när man mäter Internetanvändning, till skillnad från andra medier som tv, radio och tidningar. I .SE:s nya Internetguide Vad säger Internetstatistiken?
granskar professor Olle Findahl, som är forskningsledare på World Internet Institute (WII), skillnaderna mellan de fyra stora, icke-kommersiella och årliga svenska undersökningarna
från Statistiska Centralbyrån, Mediebarometern, PTS och WII.
Hur stort är det digitala utanförskapet?
Olle Findahl väljer ut ett antal jämförbara frågor och justerar sedan undersökningarnas resultat med hänsyn till skillnader i urval vad gäller de tillfrågades ålder. Undersökningarna
avviker då från varandra främst i skattningen av hur många äldre som använder Internet. För åldersgruppen 64-75 år varierar andelen som sägs ha tillgång till Internet mellan 49 och 60 procent och andelen som dagligen använder Internet mellan 19 och 37 procent.
– Jag förvånades faktiskt över hur små skillnaderna blir mellan de flesta resultaten efter kalibreringen. Det tyder på hög kvalitet på undersökningarna. Men större ansträngningar krävs för att mäta de äldres Internetanvändning med mer precision. I vissa fall tycks pensionärer som är aktiva på Internet vara överrepresenterade, men det är viktigt att också få med dem som inte använder Internet i statistiken. Inte minst med tanke på debatten om ett framväxande digitalt utanförskap i samhället, säger Olle Findahl.
Kritisk hållning till internationell statistik
I skriften ges också en översikt över den jämförande Internetstatistik som publiceras på internationell nivå. Där understryker Olle Findahl att man bör förhålla sig kritisk eftersom det ofta är svårt att veta hur undersökningar görs i olika länder, särskilt som det blivit politiskt attraktivt med höga siffror vad gäller Internetanvändning. Dock menar han att de olika index som finns har ett värde i och med att de ger en grov bild över Internets utveckling i världen.
Se mer information på http://www.iis.se/more/aboutguide
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »