Det är nu nära två år sedan coronapandemin bröt ut i Sverige – en pandemi som medfört viss oro på börsen. Lägg därtill på komponentbrist och fraktkaos. Många branscher fick sig en rejäl törn, medan andra blomstrade och växte till nya nivåer.
Ett exempel på detta spelbranschen, där många företag inom casino och betting fick ett stort uppsving. Detta till viss del som en följd av att folk blev hemmasittande. Därav utvecklades spelbolag aktier till ett hett ämne bland många investerare.
Många trodde att skiftet från år 2021 till 2022 skulle innebära att vi återgår till ett mer ”normalt” samhälle, men så har inte fallet blivit ännu. Sett till hur Stockholmsbörsen idag ser ut finns därför många frågetecken när vi nu blickar ut över det nya börsåret.
Kommer trenderna hålla i sig? Eller måste investerare tänka om helt och hållet? Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie, berättar för Insikt vad man kan förvänta sig av börsåret 2022.
Rekordåret 2021 avtar
Visst skapade de inte helt optimala förutsättningarna en mer skakig tillvaro för många företag, men trots detta betraktas föregående år som ett rekordår på börsen. Faktum är att börsens utveckling under 2021 summeras till en på 35% - den bästa siffran sedan 2009.
Karl Hedberg ser optimistisk på 2022, men påpekar att ett nytt rekord sannolikt inte är att vänta. Hedberg menar att vi ser en positiv avkastning framför oss och uttrycker att en rimlig förhoppning är att börsen stiger med 8–10%.
En av anledningarna till rekordåret 2021 hittar vi i det stora antal börsnoteringar som gjordes – hela 120 stycken. Inom detta område menar Hedberg att 2022 kan fortsätta i samma anda, i alla fall under det första halvåret. Men precis som under övriga år kan marknaden förändras snabbt och leda till inställda noteringar, påpekar Hedberg.
Ränteuppgångar en risk under 2022
När Hedberg får frågan om vilka risker som finns för 2022 nämner han omgående ränteuppgångarna. Om dessa skulle bli mer omfattande och ske snabbare än vad marknaden räknat med skulle börsen påverkas negativt. Hedbergs förväntansbild är dock att inflationen går ner under året, dock inte hela vägen till ”normala” nivåer.
Nya varianter av coronaviruset är något vi fått vänja oss vid, men frågan är om marknaden kan anpassa sig tillräckligt. Enligt Hedberg utgör nya varianter av viruset ett orosmoln över börsen på kort sikt. Mest av allt tros det dock resultera i förseningar snarare än det skulle välta hela börsen.
Volvos stigning tros fortsätta
En av de stora vinnarna på börsen under 2021 var återvändande Volvo Cars, vars aktie steg med 50% jämfört med teckningskursen. Karl Hedberg pekar nu ut Volvo-aktien som en lågoddsare inför 2022, och tror alltså på fortsatt utveckling. Detta motiveras med att bolaget strukturellt visat på förmågan att öka lönsamheten under sämre konjunktur, vilket kan bli en nyckel under året som ligger framför oss.